2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Lakatos Levente: Nem tartom erotikusnak a munkásságomat

Hirdetés

Lakatos Levente: Nem tartom erotikusnak a munkásságomat

Az írók közös vonása, hogy legtöbbjük már gyermekkorában is előszeretettel vetett papírra történeteket: nem volt ez máshogy Lakatos Leventénél sem, aki első pozitív visszajelzéseit már az iskolában megkapta. A fiú sokáig színésznek készült, de hamar rájött, hogy nem illik abba a miliőbe, így újságírásra adta a fejét.

Miközben a médiában dolgozott, elkezdett a könyvírás iránt érdeklődni: riportkönyveket akart írni, „a fiatal Havas Henrik” címre pályázott – Havas abban az időben olyan kérdésekkel foglalkozott, mint a pornó vagy a prostitúció. Ezek a témák a fiatal szerzőnek is megragadták a fantáziáját, ám akkoriban Leventének íróként még nem volt neve. Legfeljebb a médiában ismerték, neki azonban ez a kis ismeretség is elég volt ahhoz, hogy elinduljon az íróvá válás rögös útján, és a cikkeire érkezett üzenetekre kollektíve, könyv formájában válaszoljon. A kiadók nem kapkodtak a névtelen író művéért, ezért Levente közben elkezdett egy regényen is dolgozni.

A sok „limonádé tinihorrorfilm” láttán elgondolkozott, ilyen történetek vajon miért nincsenek könyv formában, miért csak filmként látnak napvilágot. Mivel a celebvilágban dolgozó Levente még maga is nagyon fiatal volt, magáénak érezte a témát, amiből végül egy történetkezdemény is született: a sztori lett később a Barbibébi című regény alapgondolata, amely ifjúsági vonalon indult el, de írás közben átalakult valami mássá.

Ezalatt a Legyél sikeres fiatal! című, amolyan önismereti tanácsokkal teletűzdelt, főleg kamaszokhoz címzett könyvének kiadására bejelentkezett egy pénzügyi tanácsadó cég, a bizniszből azonban nem lett semmi. Leventének elege lett a hitegetésből, és a sarkára állt.

Hirdetés

„Az a gondolat vezérelt, hogy ha én nem hiszek magamban, akkor más miért hinne. Eldöntöttem, hogy magánkiadásban jelentetem meg az írásaimat, felvettem két hitelt, terjesztőt azonban nem találtam, anélkül pedig nem megy a dolog… Az Ulpius-ház Könyvkiadó vezetője végül észrevette, hogy saját kiadásban megvalósul a könyvem. Értékelte, hogy nem vagyok rest tenni az álmaimért, ezért beszállt a könyv terjesztésébe: ez a megállapodás vezetett a regényírás felé. A folytatás már az Ulpiushoz köthető.”

Rögös kezdet 

A Barbibébi nem klasszikus regény volt, elsősorban a keveset olvasókat szólította meg: a könnyen fogyasztható könyv sok kritikát kapott, Leventének pedig elment a kedve a folytatástól, más, hozzá közelebb álló műfaj felé nyitott. Második regénye, a LoveClub már egy sötétebb krimi volt, de elmondása szerint teljesen beleállt a földbe, nem lett sikeres darab.

Időközben kitört a gazdasági válság, a médiában dolgozó Leventét leépítették, aki választás elé került: vagy keres egy másik újságot, vagy végleg hivatásos író lesz. Ez utóbbi akkoriban merész vállalkozásnak tűnt, hiszen az előző regénye megbukott, hiteleket törlesztett, nem volt fix bevétele, a kiadó is küszködött a jogdíjak fizetésével.

Ezekben a nehéz években készült el a Bomlás, ami kiadói kérdésre A szürke ötven árnyalata hangulatát tükrözte volna, de időközben krimivé formálódott: erotikus thriller címkével került a polcokra, és elnyerte az Aranykönyv-díjat, elindítva szerzőjét az országos hírnév felé.

ZS 1898

Fotó: Zöld Fanni / Index

Az Ulpius-ház Könyvkiadó utolsó megjelentetett kötetei között szerepelt az Aktus, utána nem sokkal lehúzták a rolót, Levente a Libri Kiadónál folytatta munkásságát, és a legerotikusabbnak tartott Szigor-trilógiát is náluk adta ki. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/01/14/lakatos-levente-nem-tartom-erotikusnak-a-munkassagomat-iro-irodalom-libri-podcast-kiado-siker/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A járvány miatt akarták megölni a tinilányokat

A járvány miatt akarták megölni a tinilányokat

Nem kellett sokat várnunk, hogy egyre több film a pandémia időszakába helyezze el történetét. Az …