2021. április 22., csütörtökMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.04.22. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kukorica, amit eredetileg zarándoknak pattogtattak

Hirdetés

Kukorica, amit eredetileg zarándoknak pattogtattak

Ma már csak kevesen vannak, akiknek a nagypénteki étkezésről a pattogatott kukorica jutna eszébe. Ez a sós-vajas ropogtatnivaló inkább a mozik világával kapcsolódik össze a városi emberek gasztronómiai tudatában. Pedig jó pár évtizede még élt az a hagyomány, hogy a kálváriákhoz vezető utak mentén szabad tűzön készült kókist,

AZAZ KIPATTOGTATOTT KUKORICÁT KÍNÁLTAK NAGYPÉNTEK DÉLUTÁNJÁN A ZARÁNDOKLÓ HÍVŐKNEK.

Hirdetés

Még a protestánsok körében is élt az a szokás, hogy csak pattogatott kukoricát vettek magukhoz ezen a napon. Jól illett ez a fogás a húsvét előtti negyvennapos böjtbe, ami nagyjából a Kr. u. IV. század óta azt jelentette, hogy késő délutánig semmit sem ettek a hívők, és este is kerülték a húst, a tojást és a tejtermékeket.

IMG 3650

Fotó: Bakcsy Árpád Zoltán

Az étkezések tekintetében a legszigorúbb nap a nagypéntek volt, amit még a nem katolikus keresztények is böjttel töltöttek, hiszen ez a nap hordozta Jézus életének legtragikusabb momentumát, a kereszthalálát. De még az igen puritán, tűzön pattogtatott kukorica is fejedelmi lakomának számított volna azoknak, akik a negyvennapos böjt alatti péntekek legszigorúbb hagyományát követték, és csak hét búzaszemet ettek ezeken a napokon.

A magok misztériuma egyidős az emberiség történetével. Nagy kultúrák ott születtek, ahol kellő mennyiségű gabona állt rendelkezésre a lakosság élelmezésére. Így voltak ezzel a termékeny félhold népei, korábban a perui inkák, később pedig Mexikóban az aztékok is, akiknek a pattogatott kukoricát köszönhetjük. Dolores Piperno, a Smithsonian’s Tropical Research Institute paleobotanikusa szerint egyenesen a pattogatott kukorica alapozta meg az Azték Birodalmat.

A teosinte névre hallgató őskukorica csövecskéje csak néhány szem magot tartalmazott, és azok is annyira kemények voltak, hogy nemhogy elrágni, de megőrölni is szinte lehetetlen volt kőkemény termésfala miatt. Viszont ugyanúgy ki lehetett pattogtatni azokat, mint mai leszármazottjait.

Természetesen hangutánzó szavuk is született erre a csemegére: <a href="//index.hu/tudomany/til/2019/12/02/popcorn_kukorica_robbanas/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2021/04/02/kukorica-amit-eredetileg-zarandoknak-pattogtattak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az Eldobható testek tarolt a Zsoldos Péter-díj átadóján

Az Eldobható testek tarolt a Zsoldos Péter-díj átadóján

Egyszerre két esztendő irodalmi termését díjazta ismét a hazai sci-fi-közösség. Hogy a 2020-as és a …