2021. április 11., vasárnapMa Leó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.04.11. Leó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kolumbia egyszer még visszasírja Escobart

Hirdetés

Kolumbia egyszer még visszasírja Escobart

A meseszerű sztori izgalmas, hiszen volt négy darab állat, amelyek beltenyészettel ugyan, de alig 30 év alatt 100-150 főre tornázták fel a létszámukat. Ha az emberekre leselkedő veszélytől eltekintünk, és a Kolumbiában meglepő módon imádott vízilovak szemszögéből vizsgáljuk a helyzetet, már a beltenyészet ténye is hatalmas probléma, ugyanis az emlősök úgymond „hibás termékként” örökítik tovább a deformált génjeiket. A film nemcsak a vízilovak történetét mutatja be, hanem szakértők segítségével az állatok szaporodásának végére is igyekszik pontot tenni: ez maga a misszió célja.

A víziló Dél-Amerikában életidegen faj, holott tulajdonképpen sokkal jobban megy a soruk, mint őshazájukban, a gyakran szárazság gyötörte Afrikában. Kolumbiában viszont úgy élnek, mint Marci Hevesen, hiszen a sok csapadék, a dús erdők és a bővizű folyók tökéletes élőhelyként szolgálnak ezeknek a hatalmas, mégis rendkívül gyors és atletikus állatoknak.

Sőt, Kolumbiában természetes ellensége sincs a vízilovaknak, míg Afrikában azért az oroszlánok gyakran tizedelik ezeket a monstrumokat. És itt van a kutya elásva: nem csak a környezetük, ők maguk is „túlburjánoztak”. Egy nőstény termékeny évei alatt akár 10 vízilóbébinek is életet adhat, dupla annyi kicsi születik hát Kolumbiában, mint több ezer kilométerrel arrébb. Ez teszi hát a vízilovat a világ legnagyobb invazív állatfajává. 

Hirdetés

Escobar idejében a négy háziállat elkerített területen, tökéletes békességben élt, a drogbáró gondozói etették és kényeztették őket. Miután azonban a gazdájuk meghalt, az állatok szétszéledtek, és bár az Hacienda környékén ma is több mint 30 állat él, már a környező településekre is bemerészkedtek. Mondhatni hát, hogy nyugodtabb volt a kolumbiaiak […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/03/04/kolumbia-egyszer-meg-visszasirja-escobart/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gyorsítópályára kellett állni – Keve Márton séf kalandjai önmaga megtalálásában

Gyorsítópályára kellett állni – Keve Márton séf kalandjai önmaga megtalálásában

Mi egy tipikus szakács-tanulópálya? Hol sajátít el szakmai ismereteket? Mikor figyelnek rá föl először? És …