2020. október 21., szerdaMa Orsolya napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
2020.10.21. Orsolya Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kölcsönadott egy alkoholistának, világhírű lett

Kölcsönadott egy alkoholistának, világhírű lett

De kezdjük az elején, 1929-ben.

Giuseppe Cipriani, a velencei Európa Hotel barmanje szorgosan keveri esténként a koktélokat a szálló vendégeinek. Kedvence Mr. Pickering, aki nagynénjével és annak fekete pekingi palotakutyájával hónapok óta a bár mindennapos látogatója. Nem telhet úgy el egyetlen este sem, hogy a bostoni milliárdos csemete ne zárná napját jó néhány koktéllal, likőrrel Cipriani pultjánál.

A mindkettejük számára áldásos állapot azonban megszakad, amikor az Államokban élő családfő megtudja, hogy végtelen-féktelen italozásra költi ifjú örökösük az otthonról érkező apanázst, és elzárja a pénzcsapot.

Mivel Mr. Pickeringnek se váltója, se pedig hitelkártyája (azt csak az ötvenes években vezeti be a Diners Club először éttermi fogyasztásokra), aznap este köszönés nélkül kullog a lépcsősor felé, messziről elkerülve alkoholos örömeinek forrását. A bárpult nagymesterének figyelmét azonban nem kerüli el borravalói forrásának szomorú távozása, ezért utánasiet, és a következő kis párbeszéd zajlik le közöttük:

Mr. Pickering, talán beteg ma?

Nem, Mr. Cipriani.

Akkor talán már nem kedveli a koktéljaimat?

Ó, nem, Mr. Cipriani.

Akkor hát mi a gond?

Semmi, semmi.

Csak nem ment csődbe?

De bizony, Mr. Cipriani.

Ó, és mekkora összegre volna szüksége?

Csak nem akar nekem pénzt adni? – csillan meg Mr. Pickering fátyolos tekintete.

Attól függ, mennyire van szüksége.

Csak annyira, hogy kifizessem a hotel- és bárszámláim, haza tudjak utazni, és egy utolsó Dry Martinit még magamba tölthessek: olyan 10 ezer líra.

Szorgos barmanünk szeme kissé elkerekedik, hiszen jelentős összegről van szó (aligha feledte, hogy felnőtt életét napi 3 líráért kezdte 16 órás munkával egy pékségben), de a feleségével folytatott rövid, ugyanakkor harsány párbeszéd után másnap átnyújtja kedvenc vendégének a segély összegét.

Két évvel később Mr. Pickering laza hanyagsággal sétál be a bárba, rendel egy italt, majd a következő szavakkal átnyújtja a 10 ezer lírát:

Köszönöm, Mr. Cipriani, itt a pénze. És szeretném hálámat kifejezni ezzel a további 40 ezer lírával. Ebből nyithatna saját bárt is akár. Amit rólam elnevezve hívhatna Harry’s bárnak…

Arrigo Cipriani (2004)

Arrigo Cipriani (2004)

Fotó: Rose Hartman / Getty Images Hungary

Mivel Giuseppe Cipriani gyermekkora óta dédelgetett álma egy saját bár-étterem-szálloda triumvirátusa, rögvest kap az alkalmon. Napokon belül meg is találják feleségével a megfelelő helyszínt a Szent Márk tér tőszomszédságában megbúvó kis zsákutcában, egy kötélraktár 9×5 méteres szegletében.

Ezt pont elég ahhoz, hogy egy kis konyha, egy bárpult és néhány asztal elférjen benne meghitt hangulatban, kiszolgálva a fényes pompától és a luxushotelek nagyszámú személyzetének tekintetétől elbújni vágyó hírességeket.

A belső tér kialakítását Gianni Rubin de Cervin báróra bízzák, aki egyszerű és kényelmes art déco […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/gasztro/2020/10/17/kolcsonadott_egy_alkoholistanak_vilaghiru_lett/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A tizennégy éves öreg filmes

A tizennégy éves öreg filmes

Kicsi kora óta vonzza a vizuális világ. Szülei legnagyobb meglepetésére, ha együtt nyaraltak valahol a …