2024. április 21., vasárnapMa Konrád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.04.21. Konrád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kocsmában „szabatta át” a fejét, amikor zavarta a szépfiúskatulya

Hirdetés

Kocsmában „szabatta át” a fejét, amikor zavarta a szépfiúskatulya

Zayzon Zsolt, a Thália Színház társulatának mindent bíró székely sztárja a beszélgetésben többek között elárulta, hogy

  • miért nem fél a színházban,
  • mitől fél a színházon kívül,
  • miért verekedett fiatalon,
  • mi vonzza a rendezésben,
  • és mit jelent székelynek lenni.

A néha már-már illuzionista trükköket idéző színpadi karakterváltások komoly fizikai erőnlétet kívánnak meg. Sokat sportol?

Fiatal koromban komolyan sportoltam, jelenleg falat mászok. A fiammal bukkantunk rá erre, és nagyon élvezem.

Hirdetés

Mit sportolt fiatalon?

Tizenhárom évig jéghokiztam, a gimi alatt végig kosaraztam. Még a főiskola alatt is játszottam a Maros megyei bajnokságban. Amikor már Pécsett dolgoztam, vendégek voltunk a kaposvári Csiky Gergely Színház kosárcsapatában, és meg is nyertük a Somogy megyei amatőrbajnokságot. Pedig voltak olyan csapatok, ahol három-négy exprofi tolta, és tényleg egész komoly meccsek dübörögtek. Utána jött egy időszak, amikor szinte semmit nem sportoltam. Főleg, amikor megszületett a fiam, mert akkor megvontam magamtól ezeket a „hobbikat”. Tavaly találtam rá Samuval a mászásra, ami csodálatos élmény, és rájöttem, hogy ez is kell, mert nagyon bezártam magam a színházba.

Ezt hogy érti?

Észrevettem, hogy szinte csak a színháznak élek. Most próbálom kidugni a fejem.

Ezt az önkéntes bezárkózás már huszonkét éve tart. Még mindig annyira szeret játszani, mint amikor úgy döntött, hogy színész lesz?

Szerencsére igen. Nyilván vannak nehezebb időszakok. Ilyen volt például idén, amikor be kellett ugranom a Farsang című előadásba, miközben a saját szerepeim is rengeteg energiát igényeltek. Az ilyen „ugrások” egyre nehezebbek, az idegrendszer elkezd félni.

Gáspár Tibor (b) IV. Henrik király és Zayzon Zsolt (j) Westmoreland szerepében William Shakespeare IV. Henrik című királydrámájának próbáján a Miskolci Nemzeti Színházban 2014. október 1-jén

Gáspár Tibor (b) IV. Henrik király és Zayzon Zsolt (j) Westmoreland szerepében William Shakespeare IV. Henrik című királydrámájának próbáján a Miskolci Nemzeti Színházban 2014. október 1-jén

Fotó: Vajda János / MTI

Félve is megoldotta?

Persze, de amikor elkezdtem tanulni a szöveget, és azt mondtam, hogy az első jelenet megvan, gyorsan jött a stressz.

Mitől stresszelt?

Attól például, hogy bár úgy éreztem, tudom a szöveget, amikor letettem a példányt, tíz perc múlva arra gondoltam: mi van, ha ez a színpadon nem megy? Utána jött az Egy a ráadás, amiről tudtam, hogy embert próbáló lesz, ráadásul ezeknél a karaktereknél sem szerettem volna a felszínnél maradni.

Egy emelet, egy karakter

Hogyan készült fel arra, hogy ebben a darabban másodpercek alatt kell átugrania egyik karakterből a másikba?

A harmadik emeleten lakom, többnyire gyalog járok, nem liftezek. Elkezdtem azzal játszani, hogy az elsőre Billyként mentem föl, a másodikra Ruppertként, a harmadikra mint Michael. Azt az elején is tudtam, hogy itt a testtartással muszáj operálni, hiszen sokszor csak egy pillanatra villannak föl a figurák. Tehát mindegyiknél le kell rakni egy biztos alapot, és nagyon külön kell választani a karaktereket. Bár a darab műfaját tekintve bohózat, ugyanúgy álltam hozzá, mintha Csehov-szerep lenne.

Azzal a különbséggel, hogy ott egy színésznek egy karaktert kell összeraknia, itt viszont mindjárt hármat.

Igen, de én mindig szerettem ezeket a feladatokat. A Tháliában nagyon sok stílusgyakorlatot kell játszanunk, és valahogy az egész pályafutásom során törekedtem is arra, hogy ne skatulyázzanak be.

Zayzon Zsolt Billy szerepében Ray Cooney–Tony Hilton Egy a ráadás című bohózatának fotós próbáján a budapesti Thália Színházban 2024. február 14-én

Zayzon Zsolt Billy szerepében Ray Cooney–Tony Hilton Egy a ráadás című bohózatának fotós próbáján a budapesti Thália Színházban 2024. február 14-én

Fotó: Lakatos Péter / MTI

Hogy lehet ilyesmire törekedni?

Például úgy, hogy amikor Marosvásárhelyen, fiatal színész koromban úgy éreztem, hogy be akarnak tenni a szépfiúskatulyába, szétverettem az arcomat.

Hogyan?

Egy kocsmai verekedéssel.

Mit művelt?

Belekötöttem egy társaságba, és onnan ment magától.

Sikerrel járt?

Kaptam rendesen.

Megérte?

Akkor úgy éreztem. A saját belső képem nem mindig egyezik azzal, amit rólam gondolnak. Régen nagyon nem szerettem, amikor azt mondták, hogy a színpadon legyek szépfiú. Valószínűleg ez is egyfajta belső bizonytalanságból eredt.

Milyen szerepek érdekelték?

Gimnazista koromban kezdtem beleásni magam a szépirodalomba. Nagyon megfogtak például Dosztojevszkij őrült figurái. Az őrültek mindig sokkal jobban érdekeltek, és színészként volt bennem olyan félelem, hogy ezekről lemaradok.

Skótok, székelyek, csibészek

Ehhez képest jól érzi magát a Tháliában?

Jól. Már az ötödik évadot töltöm itt, és szerencsére elég sok stílusgyakorlatot kellett csinálnom. Most jutottam el oda, hogy újra hiányzik az, hogy egy embert formáljak meg. Klasszikus értelemben vett szerepben, amelynek íve van, eleje, közepe, vége, eljut valahova, fejlődik. Mélyreható szakmai vágyaim kezdtek újra bimbózni.

Az Egy a ráadás című darab másfajta feladat, de szintén színészi bravúrt igényel. Három teljesen különböző karaktert kell megformálnia, akik ráadásul ikrek. Az egyik majdnem a butaságig egyszerű srác, a másik egy vagány, a harmadik meg professzor. Ráadásul abban a pillanatban, ahogy karaktert vált, a nézőnek azonnal tudnia kell, hogy most éppen kit lát. Mire támaszkodik?

Michael például egy skót csibész, akinek az eredeti verzióban erős skót akcentusa van. A mi változatunkban Tasnádi Csaba rendező eredetileg valami palócra gondolt. Nekem viszont a székely stílus jobban kézre állt, így végül ennél maradtunk.

Zayzon Zsolt (b) Billy és Vida Péter (j) Charlie szerepében Ray Cooney–Tony Hilton Egy a ráadás című bohózatának fotós próbáján a budapesti Thália Színházban 2024. február 14-én

Zayzon Zsolt (b) Billy és Vida Péter (j) Charlie szerepében Ray Cooney–Tony Hilton Egy a ráadás című bohózatának fotós próbáján a budapesti Thália Színházban 2024. február 14-én

Fotó: Lakatos Péter / MTI

Merthogy maga is székely?

Természetesen. Székelyföldről származom, édesanyám gyergyói székely, édesapám pedig háromszéki.

Tudja, honnan származik a családneve?

Azt mondják, hogy a zajzon egy úz törzs neve volt. Azért telepítették le őket a határra, mert elég vadak voltak, és ha jött az ellenség, akkor őket üsse, vágja először. A Nyíri–Zayzon család az 1200-as években kapott kutyabőrt. A régi időkben folyamatosan kaszaboltak, ők meg mindig ott voltak valaki mellett. A famíliánk például részt vett a Bethlen elleni gyilkossági kísérlet leverésében is.

Ezek szerint családilag is érintett a Tündérkert című sorozatban, amelyben Thurzó György nádort alakította?

Vannak családi szálak, 1600-valahánytól megvan a családfánk. Ez a família soha nem lett nagy nemesi család, de egészen érdekes története van.

Vissza a jövőbe, tehát ebben a vígjátékban találhatunk egy skót–székely szálat, de honnan jött Ruppert, a klasszikafilológus karaktere?

Ehhez is van kötődésem. Pedagóguscsaládból származom, édesanyám tanítónő, édesapám földrajz-biológia szakos tanár. Apám tipikus filosz, és egy sor tulajdonságát örököltem. Teljesen másképpen nőttem fel, mint ő, egész másképp használom a testem, mégis sokan azok közül, akik ismerték fiatal korában, azt mondják, hogy rengeteg hasonló gesztusunk van. A genetikai kódot nem lehet megmásítani. Amikor Ruppert bőrébe bújok, előttem van apukám, amikor valamiről elkezd […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/03/31/zayzon-zsolt-thalia-szinhaz-egy-a-raadas-ray-cooney-szekely-vigjatek-rendezes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szétesett a lány személyisége, thriller a pszichiátrián

A Nuovo Balletto di Toscana olasz táncegyüttes előadásával indul 2024. április 27-én a 24. Budapest Táncfesztivál …