2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kiszivárgott egy felvétel – Ókovács Szilveszter: Fájjon az is, ha engem bántanak

Hirdetés

Kiszivárgott egy felvétel – Ókovács Szilveszter: Fájjon az is, ha engem bántanak

„Százötvenen úgy gondolták, hogy fakultatív program a munkaidő” – kezdte beszédét Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, utalva arra, hogy százötvenen nem jelentek meg azon a rendezvényen, ahol díjakat is kiosztottak az évadban legjobban teljesítő művészeknek, és ahol ő beszédet mondott. Szerinte ez egyébként „jellemző ránk”.

Beszédében, amelyben a sztrájk következményeit elemezte, többek között elmondta, hogy

  • egy történelmi kataklizma sem vezetett sztrájkhoz, csak 2024, 
  • az állami támogatás az infláció ellenére 2022 óta változatlan, 
  • a sztrájk előtt is próbálta elmagyarázni, hogy ami nincs, azt nem lehet megszerezni,
  • szerinte tömegpszichózis alakult ki a sztrájk kirobbanása előtt, 
  • a zenekar úgy szolidarított a műszakkal, hogy nem tudták, mit akarnak, 
  • akik lehetetlen igényt támasztanak, azok nem őt teszik satuba, hanem magukat, 
  • az Eiffel Műhelyházban gyerekelőadások helyett rendezvények lesznek,
  • a továbbiakban nagyobb egyéni felelősséget vár el a dolgozóktól. 

Botrányt kell keverni

A Magyar Állami Operaház főigazgatója már a beszéd elején jelezte, hogy történelmi kontextusban fog beszélni a pénzről, aztán majd jönnek a díjátadások és a „szép részek” is.

Hirdetés

Remélem, a kézírásom olvasható – új miniszterünk gyógyszerész, úgyhogy ő segíthetne, hogy megfejtsük

– kezdte a hét diából álló előadást, amelynek során különböző táblázatokat vetített ki a dolgozóknak. Először arról beszélt, hogy már az idén 140 éves Operaház megnyitásakor előfordultak anomáliák, aztán jött az I. világháború, Trianon, a II. világháború, amikor szintén be kellett zárni a házat, a több ezer százalékos, világbajnok infláció, aztán 1956, akkor is volt két hónap szünet, a rendszerváltoztatáskor is megficcentek dolgok, majd jöttek a gazdasági válság évei, amiből nehéz lenne egyet kiemelni.

Mindezt kihúztam pirossal, és odaírtam, hogy 2024. Ennek egy oka van: az, hogy egyik, a világunkat megrengető probléma sem váltott ki sztrájkot. Egyik sem. Csak 2024. És ennek a boncolását három hónappal később valamilyen szinten muszáj elvégezni. Nincsenek olyan fórumaim, ahol ezt megtehetném, és így is el kell viselnem a teljes magyar nyilvánosságot

– mondta, és utalt az Index cikkére, „aminek a lényege, hogy mindenképpen botrányt kell keverni”.

Nekiszegezett pisztolycső

Ezek után kezdte el a vetítést. Először azt mutatta meg, hogy az elmúlt három év tíz hónapban milyen keresetnövelő intézkedések voltak a házban. „Ezek a tények,” mondta, kijelentve, hogy ez idő alatt 83 százalékos keresetnövekedés történt. Szerette volna elkerülni, hogy ezt a diagramot nyilvánosan kelljen megmagyarázni, és attól fél, hogy ennek bemutatása nem fog találkozni a társadalmi szolidaritással.

De nem maradt más eszközöm, mert ha az emberhez folyamatosan pisztolycsövet szögeznek, akkor előbb-utóbb megpróbálja elmondani az igazat, hátha az többet számít a szóbeszédnél és a hergelésnél.

Három évvel és tíz hónappal korábban 6,7 milliárd forint ment ki alapbérekre és alapjuttatásokra, mostantól pedig – október 1-től kezdődően, július 1-től visszamenőleg – 12,3 milliárd fog kimenni, ami elég jelentős növekedés.

Utána visszaemlékezett arra, hogy 2023 novemberében 14 órán át tárgyalt minden érintettel személyesen találkozva, hogy mik a viszonyok, vagyis próbálta elmagyarázni a számokat. A jövő évi bevétel 22 milliárd forint (az állami támogatás és a saját bevétel összege), ebből összesen 18 milliárd megy majd ki személyi költségekre (az alapbér és az alapjuttatások mellett spielpénzek, honoráriumok az énekeseknek, a karmestereknek, a balettos és énekkaros gyerekeknek), és marad 4 milliárd egyébre (villany, szög, vécépapír, szoftverlicencek).

A Magyar Állami Operaház megújult nézőtere a 2022/2023-as tematikus évadot bejelentő sajtótájékoztató napján 2022. március 11-én

A Magyar Állami Operaház megújult nézőtere a 2022/2023-as tematikus évadot bejelentő sajtótájékoztató napján 2022. március 11-én

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Példátlan egy hét

Az állami támogatás 2022. óta 14,8 milliárd forint, ez az infláció ellenére ugyanennyi maradt.

Új miniszter jött, reméljük a legjobbakat

– szúrta itt közbe. A bevétel egyharmada (7,2 milliárd) viszont saját, ami magyar csúcs, „egy olyan intézményt sem találtam, ami ennyit képes beszedni”.

Az állam nem ad több támogatást, és a sztrájk kitörése előtt is próbálta elmagyarázni, hogy

ami nincs, azt nem lehet megszerezni.

„Ennek ellenére mégis létrejött ez a példátlan egy hét – tudom, hogy senki nem volt vele boldog, találkoztam sokatokkal, és mindenkinek sokkot láttam az arcán. Le lehet fullasztani ezt a dolgot, amiről azt gondoltuk 140 éven keresztül, hogy nem lehet lefullasztani” – mondta, hozzátéve, hogy néhány ember – műszakos, zenekari művész, ha sor kerül rá, esetleg balettos, énekkari művész – megállíthatja a színházat. Ezzel viszont „elvesztettünk 200 millió forintot, és ezt mi fogjuk kifizetni, nincs állami felmentősereg. Egy költségvetési intézménynek év végén nulla forintja van, és a következő évben kap újra pénzt, nincs tartalék”.

Tömegpszichózis alakult ki

Ókovács szerint tömegpszichózis alakult ki, az emberek egyenként talán nem így gondolták, mégis sikerült kirobbantani a sztrájkot, ők pedig úgy gondolták, hogy ebben a lehetetlen helyzetben van egy nagyon keskeny mezsgye, amin még akár túl is lehet élni. Ha ilyen elszántak a kollégák, akkor amit követelnek, annak a kétharmadát el kell fogadni, mert a működőképesség megtartása a legfontosabb.

A főigazgató elmondása szerint megütötte őt, hogy miután a zenekarral aláírták a megállapodást, kiderült, hogy a zenekar a műszakkal szolidaritásban tovább sztrájkol, hiába írták alá az egyezséget.

De nem tudták, mit akar a műszak, fogalmuk sem volt, hogy magasabb bérigényük van, mint a zenekarnak, de szolidárisak voltak azzal, amiről nem tudták, hogy micsoda

– mondta Ókovács a Csillagórán, miközben ott ült a gálán fellépő zenekar is.  És amikor a sztrájk megszűnte után újabb csoportokról jött követelés, akkor elgondolkodott, hogy vajon mindent érthetően mondott-e el.

Véletlenül azt találtam mondani, hogy most kell kérni, mert most nagyon sok pénzünk van? Nem, nem ezt mondtam, mégis sikerült így érteni.

Szerinte ebben nem az operaházi dolgozók a hibásak, hanem van egy olyan „közvetítő közeg, amelyik nem abban volt érdekelt, hogy ti ezt megértsétek. De nekünk, nektek meg nekem, egymást meg kell érteni, a káoszt teremtők közbülső fordításai nélkül is”.

<img id="kep_szerkfoto_image_57095969" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5709/57095/570959/57095969_547a7c225efc2ee9429f5338e167fa0d_wm.jpg" loading="lazy" alt="Ókovács Szilveszter […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/07/02/magyar-allami-operahaz-okovacs-szilveszter-csillagora-beszed-sztrajk/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A rendezvény, ahol a nők gyógyulnak, miközben a férfiak menekülőre fogják

CrimeCon az a hely, ahol a tragédia szórakozás, legalábbis egyeseknek. Másoknak sokkal inkább a traumák …