2021. január 25., hétfőMa Pál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.25. Pál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kisokos a tökéletes halászléről

Hirdetés

Kisokos a tökéletes halászléről

Mivel mi, „átlag magyarok” alig eszünk az év folyamán halat, aligha érdekel minket a dunai vs. tiszai halászlé fanatikusok között dúló vérre menő vita. Viszont most, hogy az éves 6-7 kilogrammos halfogyasztás egyharmadát pár nap alatt magunkhoz vesszük, így nem árt, ha némileg képbe kerülünk halászléfronton.

Bajai vagy tiszai: folyami háború

A bajai, precízebben megfogalmazva az al-dunai halászléhez nagyobb részt pontyot (2/3), kisebb részt harcsát érdemes használni (1/3), ízdúsításként némi csukát. Elkészítése egyszerű:

  • hideg vízben tesszük fel a háromujjnyira szeletelt, beirdalt és 1-2 órára besózott haldarabokat és a hagymát, majd amilyen gyorsan csak lehet, felforraljuk,
  • amikor már forr és megjelenik a lé tetején a halakból kifőtt zsiradék, hozzáadjuk az egészen finomra őrölt házi paprikát,
  • ezután végig lobogtatva készítjük, közben a lével leöblögetjük az edény/bogrács falára tapadt paprikát, nehogy megkeseredve tönkretegye a levesünket.

Akkor jártunk el jól, ha az eredmény egy selymes, fényes, friss ízű emulzió. A kész forró levesből lapáttal óvatosan kiemeljük a halat, és külön-külön tálba tesszük a levet, a halat és a frissen főzött gyufatésztát (bajai verzió).

Hirdetés

Al-dunai halászlé, négy személyre

2 kg hal,

másfél kanál só és ugyanennyi finomra őrölt házi fűszerpaprika,

két fej vöröshagyma,

egy csöves paprika,

2 ½ liter tiszta, lágy víz.

Valójában a Tiszán is így készítették a halászok a XVIII. század óta a paprikás hallevest, mégis egy másik módszer terjedt el a vendéglősöknek köszönhetően tiszai halászlé címen.

Ez pedig egy passzírozott verziót takar.

  • A halfejekből, farokból, apróhalból hagymával (esetleg csöves paprikával) magas lángon alaplét főznek, amit átpasszíroznak.
  • Az így kapott alaplét fűszerpaprikázzák, és beleteszik a korábban felszeletelt, beirdalt és besózott halszeleteket.

Sokaknak ez a kedvence, ami becsületesen elkészítve érthető, de seregnyi vendéglőben készítik hulladék halakból, enyves ízűre főzve, többszörösen melegítve, ami elveszi az eredeti, friss halélményt. Ha ez utóbbi enni nem is, arra mindenesetre jó, hogy két táborra szakíthassa az országot.


Paprikás hallé


13

Galéria: Igaz történet a nagy karácsonyi halcsata boldog veszteseirőlFotó: Bakcsy Árpád / Index

De mér’ pont a ponty?

A kedvenc verziónk a két technológia ötvözete, amit az Akasztói Halascsárdában leltünk meg. Egyrészt itt karnyújtásnyira van a legjobb alapanyag, a kiváló minőségű, aranyszalagos (ez a magyar Label Rouge) akasztói szikiponty, másrészt hosszas kísérletezés, finomítás után elérve a lehető legjobb ízhez és állaghoz, szívvel-lélekkel készítik a halászlét.

Akasztón a tógazdasági haltermelés nagyrészt természetes táplálékra épül, pluszban csak magas keményítő- és alacsony fehérjetartalmú gabonát kapnak a halak, kukoricát és cirokot. Amíg a szakirodalom 4-5 kg kiegészítő takarmányt ír, addig itt csak 2 […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/gasztro/2020/12/25/igaz_tortenet_a_nagy_karacsonyi_halcsata_veszteserol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

David Beckham fia a hátára varratta menyasszonya egyik szerelmes levelét, aztán pucérkodtak is egyet

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2021/01/25/david-beckham-fia-a-hatara-varratta-menyasszonya-egyik-szerelmes-levelet-aztan-pucerkodtak-is-egyet/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …