2023. december 6., szerdaMa Miklós napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2023.12.06. Miklós Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Királyok és szentek édesanyja volt, most koncertet adtak érte

Hirdetés

Királyok és szentek édesanyja volt, most koncertet adtak érte

Példásnak nevezte Árpád-házi Mária királyné szerepét Csák János kulturális és innovációs miniszter a nápolyi magyar királynő halála hétszázadik évfordulóján adott koncerten, amelyen olasz kollégájával, Gennaro Sangiulianóval vett részt a dél-olaszországi város Donna Regina-templomában.

A miniszter a koncertet megelőző beszédében azt emelte ki, hogy Árpád-házi Mária egyszerre volt magyar és egyben Nápoly királynője.

Korában is példásnak számító családi életet élt, királyok és szentek édesanyja volt, rendkívül széles kapcsolatrendszert épített ki, szerzetesrendeket és kolostorokat támogatott

– fogalmazott Csák János. Az MTI szerint azt is hangsúlyozta, hogy Mária nápolyi királyné az egyetlen az Árpád-házból, akinek sírja az évszázadok során teljes épségben megmaradt. Az Árpád-ház gazdag erkölcsi és kulturális örökséget hagyott hátra az akkori keresztény gyökerű Európában.

Hirdetés

Saját értékrendjét hozta magával

A megemlékezésen szintén felszólaló Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter úgy vélte, Árpád-házi Mária saját értékrendjét hozta magával, amikor megérkezett az akkori nápolyi királyság fővárosába.

Saját identitásával, történetével és kultúrájával hozzájárult ahhoz, hogy Nápolyt az akkori Európa kulturális központjává tegye

– mondta a délolasz városnak éppen ebből a kerületéből származó Sangiuliano. Emlékeztetett, hogy Mária királynő olyan művészeket vonzott a városba, mint a festő Giotto.

Az Olaszország és Magyarország közötti történelmi, baráti kapcsolatok erre a korra vezethetők vissza.

Az MTI-nek nyilatkozva Gennaro Sangiuliano azt mondta, most a közös jövő kiépítése számít feladatnak az országaink közötti kulturális kötelékek megszilárdításával.

Gennaro Sangiuliano

Gennaro Sangiuliano

Fotó: Antonio Masiello / Getty Images Hungary

Az évforduló […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/10/31/csak-janos-arpad-haz-maria-kiralyne-koncert-olasz-magyar-kulturalis-kapcsolat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rárontott a művészre a KDNP aktivistája, cserébe megörökítette a festő

Mielőtt belevágnánk az új drMáriás-album ismertetésébe, feltétlenül meg kell emlékeznünk egy közelmúltbeli szürreális, már-már dadaista …