2021. szeptember 27., hétfőMa Adalbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.27. Adalbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kínosan aktuális vígjáték sztárokkal az összeomlásról a Netflixen

Hirdetés

Kínosan aktuális vígjáték sztárokkal az összeomlásról a Netflixen

Az emberiség túlnyomó részét történelmi korokon át kínzó alapkérdések között ott a tojás és a tyúk problémája, továbbá a – Vajon hány angyal fér el egy tű hegyén? – dilemma, és  végül, de nem utolsó sorban az a rejtély, hogy ezek tényleg ennyire hülyék, vagy ekkora gazemberek.

Capture.PNG

Fotó: UIP-Duna Film / YouTube

A 2015-ös The Big Short – A nagy dobás című film, amely a Netflixen is elérhető – az utóbbi problémát elemzi, majd megadja a választ: ezek nagyon hülye gazemberek.

2008-ban az USA ingatlanrészvényes gigacsalása bedöntötte a világgazdaságot. A megoldás: iszonyatos pénzt kaptak a bankok ott is, nálunk is, hogy ne menjenek csődbe, mert akkor ugye mindennek vége. A dollármilliárdos mentőmellényeket a kormányok dobták be, de a milliárdokat a „zemberek” dobták össze. A kormánynak nincs pénze, a befolyó adókból gazdálkodik.

Hirdetés

Miért került csőd szélére a bankok jelentős része? Mert egy őrületes hasznot hajtó piramisjátékot folytattak, kölcsönöket osztogattak boldognak-boldogtalannak, miközben pontosan tudták, hogy akik felvették a hitelt, nem fogják tudni visszafizetni.

Ez nem egy globális összeesküvés elmélet, hanem mára elemi szintű tény, amiről könyvek, doktori disszertációk, közgazdasági, szociológiai, politológiai szakmunkák készültek. Meg filmek is. Michael Lewis The Big Short című 2010-es könyvéből Adam McKay rendezte meg azonos című, magyarul A nagy dobás címen vetített filmjét. A valódi eseményeken, létező személyek történetén alapuló szürreális drámát vígjátékként mutatták be 2016-ban – az akkor még virális honi mozgóképszínházaink. A The Big Short abban az évben kapott még öt Oscar-jelölést, a gálán pedig egy szobrocskát pedig  át is vehettek az alkotók. 

A film ma is működik, tökéletes és csüggesztően aktuális. Nagyon vicces is, ha szeretünk kínunkban röhögni saját magunkon.

Az amerikai filmeket azért szeretik még mindig a nézők, mert Hollywoodban  profik dolgoznak. Magasan képzett filmes szakemberek, akik bármikor tudnak fingós- böfögős vígjátékot csinálni, a világ összes képregényhősének a nagymamáját is felvonultató univerzumokat alkotni, kisujjukból rázzák ki káromkodós tinis és sírós-boldogos szerelmes filmeket, a legjobb hős az amerikai hős háborúsokat, meg bármit, amit csak el lehet adni. Ismerik a szabályokat tudják, hogy kell […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2021/08/26/a-nagy-dobas—kinosan-aktualis-vigjatek-a-vilaggazdasagi-valsagrol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lyon, az „örök város” – hazatérés

Lyon, az „örök város” – hazatérés

Igen, tudom, hogy ez Róma állandó jelzője, de mit tegyek, ha nekem ez is igaz? …