2022. október 2., vasárnapMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
2022.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 421,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 438,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kinizsi Pál csatát sosem vesztett, de a csontjait még keresik

Hirdetés

Kinizsi Pál csatát sosem vesztett, de a csontjait még keresik

Két fiatal régész, Pátkai Ádám Sándor, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum kutatója és Győrffy-Villám Zsombor, a pécsi Janus Pannonius Múzeum munkatársa, valamint az általuk irányított nemzetközi önkéntesek lelkes csapata kezdte el idén nyáron az ásatási munkálatokat annak érdekében, hogy megtalálják Kinizsi eltűnt maradványait Nagyvázsony legszebb parkjában.

Minderről egy szintén nem idős nagyvázsonyi jogász, vitéz lokálpatrióta és felkészült helytörténész, név szerint Kandikó Csanád adott hírt az Indexnek, aki még gyerekkorában határozta el, hogy ő bizony megkeresi ifjúkori példaképe földi maradványait.


Pátkai Ádám Sándor és Kandikó Csanád


14

Hirdetés

Pátkai Ádám Sándor és Kandikó CsanádGaléria: Kinizsi Pál csatát sosem vesztett, de a csontjait még keresik(Fotó: Szabó Réka / Index)

Csinos Fekete Sereg

Ádámmal és Zsomborral már korábban is sokat beszélgettek erről, és amikor Csanád előtt felvillant annak a lehetősége, hogy terveik valóra válhatnak, azonnal nekilátott a szervezésnek. Mivel nemcsak a háborúhoz, hanem a halott hadvezérek csontjai felkutatásához is pénz kell, Csanádék a helyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület nevében pályáztak a Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektnél, és nyertek is annyit, amiből idén augusztusban elkezdhették a munkát. Az anyagi segítség mellett az is az ügyet szolgálja, hogy Csanád édesanyja az említett egyesülettel évek óta szervez nemzetközi önkéntestáborokat. Kitalálták tehát, hogy idén Kinizsi csontjait segíthetnek keresgélni a külföldi diákok.

Meglepően sikeres volt a felhívásuk: 16 országból – például Litvániából, Ausztriából, Bulgáriából, Luxemburgból, Olasz- és Spanyolországból – érkezett több turnusban a munkákban részt vevő 30 önkéntes. Valamilyen okból többségük lány, így az egyik fiatal régész meg is jegyezte, hogy Zrínyi csatái se voltak sokkal veszélyesebbek az ő munkájuknál. Az ásatás mindenesetre fiatalos lendülettel zajlik, hiszen a résztvevők átlagéletkora bőven harminc alatt maradt.

A nemzetközi csapattal zajló kutatás egyik vitathatatlan eredménye tehát, hogy idén ősztől tizenhat országban mesélnek majd a nagyvázsonyi hősről és egyéb, ott szerzett vidám emlékekről.

Kinizsiről persze van is mit mesélni, hiszen a legendák mellett számos történelmi forrás is őrzi az emlékét.

Népszerű monda, hogy egy molnár fia lett volna a nagy erejű legény, a valóságban azonban nemesi származású lehetett. Apja katonaként Hunyadi János seregében harcolt, ő maga pedig Magyar Balázs udvarában nevelkedett, mivel özvegyen maradt édesanyja hozzáment a tekintélyes főúrhoz. Később még szorosabbá váltak a családi szálak, hiszen Kinizsi elvette Magyar Balázs lányát, Benignát, apósa pedig saját, vér szerinti fiaival egyenjogúnak ismerte el őt a végrendeletében.

A fekete özvegy és a veszélyes halott

Kinizsi halála után özvegye először Horvát Márk felesége lett. Miután Benigna ismét megözvegyült, második férjét is a vázsonykői pálos kolostorban temettette el. Ez a tény meghatározó lehet az azonosításnál, amennyiben a most folyó kutatások révén megtalálják a két férfi maradványait. Valószínűleg Benigna hamvai is a férjei mellé kerültek volna, ám közbejött a harmadik házasság. Harmadszorra Kereki Gergely kötötte be a fejét, aki nem mérte fel, mit érdemes kockára tenni, és mit nem Magyar Balázs lányával, a törökverő Kinizsi Pál özvegyével kapcsolatban. Kereki uram úgy vélte, hogy egy kis félrelépés például még beleférhet.

Felesége azonban másképp értelmezte a házastársi hűség fogalmát, és miután rájött, hogy megcsalták, szolgáival ledobatta a csélcsap harmadik férjét egy barátságtalanul magas bástyáról. Az uralkodó kegyelmet adott a gyilkossá vált asszonynak, aki végül egy felvidéki kolostorban talált végső nyugalomra.

Visszatérve Kinizsi Pálra, Mátyás kedvenc hadurának kivételes helye van a magyar történelemben, hiszen számos nevezetes haditett fűződik a nevéhez, és a történetírók szerint egyetlen csatát se vesztett. Antonio Bonfini korabeli híradása érzékletesen írja le, miért rettegett tőle az ellen:

Kinizsi Pál két kardot vesz kezébe, s üvöltő oroszlánként mindenütt vérben gázol. Amerre ront, feltarthatatlanul mindent, amit talál, letipor, széles sorban hatalmas öldöklést és mészárlást visz végbe.

Veszett híre önmagában elég volt, hogy megfutamítsa az ellent, halála után pedig nem csak az özvegyével volt érdemes óvatosan bánni.

Vázsony vidékét ugyanis a XVI. század közepén szállták meg a törökök, és a környékbeli magyar földbirtokosok jobbnak látták felrobbantani a Kinizsi alapította kolostort, nehogy erődítményként használhassák azt a hódítók. A Kinizsi és utódja hamvait őrző márványköves sírok ekkor még érintetlenek maradtak, hiszen a helyi legendák szerint a törökök még holtában is tartottak legnagyobb ellenfelüktől. A hagyomány szerint ugyanis egy janicsár rálőtt Kinizsi márvány síremlékére, és az onnan […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/09/18/kinizsi-pal-csatat-sosem-vesztett-de-a-csontjait-meg-keresik/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bereményi Géza: Ideges vagyok, mint egy író

Bereményi Géza: Ideges vagyok, mint egy író

Író, rendező és most már színész is, aki persze magát játssza el. Ez új alkotói …