2021. október 18., hétfőMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
2021.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / „Ki a csöcs az a Nagy Imre?” – húszéves a Moszkva tér című film

Hirdetés

„Ki a csöcs az a Nagy Imre?” – húszéves a Moszkva tér című film

Velem mi van? Semmi. Most például kurva éhes vagyok, úgyhogy mindjárt beugrok a Mekibe kajálni. Nyomok egy kergemarhás burgert sült krumplival. Lehet, hogy megeszi az agyamat, de legalább nincs benne csalamádé.

Jelenet a Moszkva tér című filmből

Jelenet a Moszkva tér című filmből

Fotó: imdb.com

Ezzel a pár mondattal ér véget a Moszkva tér című film, miközben a teret mutatja a kamera, ahol hangyaként sürgő emberek haladnak át a képernyőn, az ég pedig fokozatosan csavarja le a napfényt, amitől éjszakába borul a táj, hogy a felkapcsolódó neonfényekkel legyen teljes a filmben lefestett korkép.

Hirdetés

A Moszkva tér egy gyöngyszem az ezredfordulóból, ami a rendszerváltás időszakában mutat be pár fiatalt, akiket a politikánál sokkal jobban érdekel egy másféle változás: éppen felnőnek, leérettségiznek, elkezdik a nagybetűs életet. A káosz nemcsak a korszakot uralta, hanem a tinik érzéseit és gondolatait is.

A Moszkván vártuk a bulicímeket minden szombat este. Itt gyűlt össze mindenki a környékről, aki kicsit is jó fejnek képzelte magát. Az a nap csak azért volt más, mert akkor volt a tizennyolcadik szülinapom. Emlékszem, pont olyan varrott West Coast csizmára vágytam, mint amilyen a Rojálnak is volt. Arra rohadtul buktak a csajok. Nekem meg még nem volt csajom soha. Szóval itt indul a sztori: 89. április 27-e van

– ezzel a narrációval indul a történet, és végig Petya sztoriját kísérjük a következő másfél órában, egy élménydús estétől kezdve, egészen egy hirtelen jött, vágytól fűtött párizsi éjszakáig.

Húsz éve mutatták be, azóta rengeteg minden változott, a Moszkva is Széll Kálmán, eltűnt a Gomba, ahová 18 éven felüliek jártak italozni, és ami mellett a fiatalabbak gyülekeztek, hogy megbeszéljék, aznap este hová, kihez mennek házibulizni. A film mégis a mai napig érvényes, pontosan azért, mert egy olyan érzést ragad meg, egy olyan szeletet emel ki az életből, amin mindenki átesik vagy átesett. Miközben ha nagyító alá vesszük a teret, bizonyos elemek sosem változnak, például […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2021/09/20/husz-eves-a-moszkva-ter-film/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Koncert közben zuhant le az énekes a színpadról, rohammentő vitte kórházba

Koncert közben zuhant le az énekes a színpadról, rohammentő vitte kórházba

Súlyos baleset történt minap a Pigeon Forge-i fesztiválon. A 60 éves Vince Neil fellépés közben …