2020. július 12., vasárnapMa Izabella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.12. Izabella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kevesen tudtak úgy manipulálni, mint ő

Hirdetés

Kevesen tudtak úgy manipulálni, mint ő

A leggyakoribb dolog, amit a néző a Jeffrey Epstein: Filthy Rich című dokusorozat közben csinálhat, az az, hogy a fejét rázza.

Hirdetés

Habár Epstein a nyolcvanas években feltűnt az Egyesült Államok pénzügyi világában, a sztorija igazából 2019-ben robbant be, amikor a Gatsby-szerű figurának titulált milliárdost letartóztatták, és hivatalosan egyrendbeli, szexuális célú, kiskorúak kárára elkövetett emberkereskedelemmel és bűnszövetkezetben való részvétellel vádolták meg. Akkor úgy tűnt, hogy Epstein lesz a legnagyobb ikon, akik megbuktat a metoo-mozgalom, hiszen amíg a producer Harvey Weinstein a filmiparban volt igazán befolyásos, addig a milliárdos Epstein politikusokkal, elnökökkel, szupersztárokkal, a királyi családdal is gyakran mutatkozott, miközben milliókat adományozott tudósoknak, emberjogi szervezeteknek, politikai alapoknak. Ez a remény azonban bő egy hónapig tartott, nem sokkal a letartóztatása után holtan találták a New York-i fogdában, ahol a hírek szerint öngyilkos lett.

És azért fogjuk a fejünket rázni a Filthy Rich közben, mert a sztori, amit a legtöbben 2019-ben ismertek meg, évtizedekkel korábban kezdődött, csak éppen senki nem foglalkozott vele. Epstein nemes egyszerűséggel egy démoni, gonosz figura volt, aki mindent megtehetett, mert úgy tudta manipulálni az embereket, ahogy nagyon kevesen, és tökéletesen tudta kiválasztani az áldozatait, legyen szó pénzügyi vagy szexuális bűncselekményekről. A négyrészes dokusorozat az áldozatai szemszögéből, és az ő vallomásaik alapján mutatja be azt a húsz évet, amikor Epstein a lehető legszabadabban molesztálhatott, erőszakolhatott – még akkor is, amikor éppen elvileg egy börtönbüntetését töltötte.

Középen Chauntae Davies, Epstein privát masszőrje, akit rendszeresen zaklatott.

Középen Chauntae Davies, Epstein privát masszőrje, akit rendszeresen zaklatott.

Fotó: Netflix

A Filthy Rich sztorija 2003-ban kezdődik, amikor a Vanity Fair felkért egy újságírót, hogy írjon egy cikket Epsteinről, aki már akkor egy pénzügyi titánnak számított, csak éppen sok konkrétumot nem tudott róla senki. Már azon kívül, hogy piszkosul gazdag, híres, és még nála is gazdagabb emberek vagyonát kezeli. Akkor éppen ő birtokolta a legnagyobb lakóingatlant New Yorkban, volt egy hatalmas farmja Új-Mexikóban, és egy saját birodalma a Virgin-szigeteken is. És hogy szingli.

Vicky Ward elkezdett nyomozni Epstein után, és kapott egy fülest, hogy vannak lányok, akiknek nem éppen pozitív a tapasztalatuk a milliárdossal. Ward lenyomozta a két lányt, és bele is írta volna a sztorikat a cikkbe, de amint eljutott a befektető csapatához az információ, hogy miket készülnek megírni, Wardot telefonon a családjával fenyegették, a főszerkesztő kertjébe pedig egy levágott macskafejet dobtak. A sztoriból végül kimaradtak a zaklatások,  de a cikket ma is el lehet olvasni.

Az akkori főszerkesztő szerint Ward első változata nem felelt volna meg az újság jogi elvárásainak, az újságíró szerint egyszerűen lefizették őket.

A Filthy Richből kiderül, hogy nem ez volt az egyetlen pillanat, amikor meg lehetett volna akasztani, és megakadályozni, hogy tovább duzzadjon az áldozatainak száma. Epstein a karrierjét tanárként kezdte, ott ismerkedett meg az egyik diákja apjával, Alan Greenberggel, aki a Bear Stearns befektetési bank vezérigazgatója volt. Greenberg beajánlotta a céghez kereskedőnek. Aztán amikor kiderült, hogy bekamuzta a diplomáját, az egyik felettesének megvolt a lehetősége, hogy kirúgja a férfit, de nem tette meg, mert Epstein a szembesítésnél annyira lefegyverezte, és annyira lenyűgöző volt a tehetsége a munkához, hogy adott neki egy esélyt. Ez a felettes, Michael Tennenbaum megszólal a Filthy Richben, és a döntést, hogy ne rúgja ki a férfit, a legrosszabb döntésének, és élete tragédiájának nevezi.

Annie Farmer és Maria Farmer, a testvérpár, akiket Epstein a kilencvenes években zaklatott.

Annie Farmer és Maria Farmer, a testvérpár, akiket Epstein a kilencvenes években zaklatott.

Fotó: Netflix

Mert miközben Epstein felfele lépkedett a pénzügyi ranglétrán, és olyan emberek közelébe jutott, mint a piramisjátékot üzemeltető Steven Hoffenberg (aki pont azért vette fel magához, mert jól tudott embereket átverni), vagy a többek között a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/media/2020/05/29/jeffrey_epstein_filthy_rich_dokumentumfilm_netflix_sorozat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Riportban mutogatta a 24.hu újságírójának lakcímét a Hír TV

Riportban mutogatta a 24.hu újságírójának lakcímét a Hír TV

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! A …