2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kétezer éves várak és 500 éves dzsámik is összedőltek a közel-keleti földrengésben

Hirdetés

Kétezer éves várak és 500 éves dzsámik is összedőltek a közel-keleti földrengésben

A kahramanmarasi 7,7-es és 7,6-os, valamint a gaziantepi 6,4-es erősségű földrengések következtében Törökországban és Szíriában az áldozatok száma már meghaladta a 34 ezret, a sérülteké pedig a 80 ezer főt. Félő, hogy ez a szám csak tovább fog növekedni. Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök elmondása szerint:

a kahramanmarasi földrengésekben eddig 6444 épület semmisült meg.

Lakóházak, közösségi épületek, bevásárlóközpontok, dzsámik, bazárok, autósztrádák, felüljárók és többtucatnyi műemlék. A török AFAD földrengés- és kockázatcsökkentés-vezérigazgatója, dr. Orhan Tatar professzor tájékoztatója szerint 

a földrengés hatásterülete hozzávetőleg 110 ezer négyzetkilométert fedett le, ami Törökország területének egyhetedét jelenti. (Magyarország területe picivel több mint 93 ezer négyzetkilométer.)

Hirdetés

Az egyik legnagyobb török kulturális veszteségnek a több mint kétmillió lakossal rendelkező Gaziantep város 1200 méter hosszú fallal rendelkező fellegvárának részleges megsemmisülése számít.

Gaziantep város 1200 méter hosszú fallal rendelkező fellegvára 2022. augusztus 11-én

Gaziantep város 1200 méter hosszú fallal rendelkező fellegvára 2022. augusztus 11-én

Fotó: Omar Haj Kadour / AFP

A február 6-i jelentések szerint a tojás alakú erősség keleti, déli és délkeleti részén fellelhető bástyái és támfalai egyszerre omlottak össze, törmelékei szétszóródtak az úton. A még álló bástyákon hatalmas repedések láthatók.

Vár állott, most kőhalom

A Sahinbey kerületben található egykori hettita megfigyelőpontot először a Római Birodalom alakította át 12 toronnyal tagolt kővárrá. A régészek szerint erre a jelentős átalakításra valamikor a II. és a III. század között kerülhetett sor. Az erősség mai formáját I. Iusztinianosz bizánci császár uralkodása alatt nyerte el a VI. században. Ekkor érte a várat az első jelentősebb ostrom is. A bizánci császár a békéért cserébe ugyanis hiába fizetett 440 ezer soldiust 540-ben I. Huszrau szászánida királynak, a perzsa uralkodó felrúgta a Pax Aeternát, és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/jardasziget/2023/02/13/torokorszag-foldrenges-gazientep-muemlek-var-pusztulas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új formátummal próbálkozik a Magyar Színház

Új formátummal próbálkozik a Magyar Színház

A színház társulata nagy izgatottsággal vetette bele magát az új próbaidőszakba. Éppen csak befejeződött a …