2022. november 28., hétfőMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
2022.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 412,00 Ft | USD: 397,00 Ft | CHF: 420,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Két aranyszőke, egy ezüstszőke és a habpatron

Hirdetés

Két aranyszőke, egy ezüstszőke és a habpatron

Ülünk a Marczibányi Téri Művelődési Központ büféjében. Illene tekintettel lenni arra, hogy mások is vannak rajtunk kívül, de aztán úgy alakul, pár perc alatt kizáródik a külvilág. Eredetileg az volt a terv, hogy a L’art pour l’art Légitársaság tagjaival beszélgetünk az azzá válásról, amiről, és ez az elképzelés azután nem is változott, de az asztalnál ülő négy ember egyszer csak úgy a semmiből elkezdett családdá válni.

Szépek és boldogok

Szászi Móni az örök anya. Ha nem a kezével, akkor a mosolyával vagy a szemével simogat. Ranschburg Jenő besorolása alapján a meleg-megengedő anya alaptípusa. Kedvessége lehengerel, a vendég ha a jelenlétében elhelyezkedik a fotelben, rögtön érzi, biztonságban van.

Pethő Zsolt a bölcs, támogató apa. Minden rezdülésével támogatja gyermekét és élete párját. Kicsit ritkán szól, inkább figyel, megfelelő helyen és időben szúr oda pár odaillő szót, majd hátradől és csendesen mosolyog.

Stefanovics Angéla az örök gyerek. Igényli a figyelmet és a biztonságot. Egyszerre simul, naiv, tűpontos megfigyelő, folyamatos készültségben áll, pillanatok alatt mar és csíp, majd újra bájosan mosolyog. Szereti, ha cirógatják.

Hirdetés

Dolák-Saly Róbert az imádott nagybácsi, aki mindenkit imád rajongásig szeretett családjában. Mindenkin rajta tartja szemét, ha kérik, szívesen megosztja egy élet felgyülemlett bölcsességét. Örül, hogy sorsa ilyen családdal áldotta meg, szeret köztük boldog lenni.

Társulatként kicsit más a helyzet.

Szászi Móni sokáig nem érezte, neki másként van huzalozva az agya. Érti, érzi, kiválóan birtokolja írásban és szóban is a magyar nyelvet, de minden szóban, kifejezésben a színe mellett rögtön meglátja annak fonákját. Alighanem túl sok abszurdot itattak vele gyerekkorában, mert igen hamar vérévé vált. A L’art pour l’art Légitársaság szellemi anyja, amit a többiek alighanem szívesen vesznek.

Évek óta úgy érzem, a helyemen vagyok és ez nagyon jó

– mondja Móni.

Szászi Móni

Szászi Móni

Fotó: Kaszás Tamás / Index

Pethő Zsolt a legváratlanabb pillanatokban annyira csípőből tüzel, hogy arra lehetetlenség felkészülni. Az óvodában alighanem a szarkazmus volt a jele. A magas labdák nem érdeklik, a lehető legalacsonyabbakat szereti lecsapni. A zene számára alapvetés, őselem, ami nélkül lehet élni, de minek.

Stefanovics Angéla Jászai Mari-díjas színésznő, bár inkább tartja magát Jászai díjas Marinak. Kerek szemekkel csodálkozik a világra, még ötven év múlva is képes lesz a színpadon hiteles gyereket varázsolni. Látszólag egy arca van, az viszont nagyon sok. Minden helyzetnek meglátja a visszáját, sarkaiból forgatja ki azokat, miközben végig ott figyel és árad belőle a művészi alázat. Nem ő találta meg a világot jelentő deszkákat, a színpad rántotta magához.

Dolák-Saly Róbert zenész, ami sokkal több mint muzsikus. A zenészek pontosan tudják a különbséget. Ízig-vérig frontember, minden pillanatban satuba fogja a közönséget. Figurái pengeélesek, gyarlóságukban szerethetőek, rajtuk magunkon nevetünk.

Ez a négy ember alighanem úgy kell egymásnak, mint egy falat kenyér.

A nagy váltás

L’art pour l’art Társulat 1986-ban alakult, akkor még Laár pour l’art Társulat néven, és valljuk be bátran, az nem ma volt. Kisebb mozgások korábban is voltak a társulatban, Bálint Beát Nagy Natália váltotta a csapatban, majd Galla Miklós után Pethő Zsolt csatlakozott a Holló Színháztól, ami szintén abszurd humorban utazott. Nagy Natália kiválása után az addig is már a csapat körül dolgozó Szászi Móni érkezett.

Két ember azonban soha nem hiányzott a kvartettből, Dolák-Saly Róbert és Laár András. Egészen idén februárig, hiszen Laár András akkor távozott a csapatból, de a tagok ezt nem siették el bejelenteni.

Harminc év, az tiszteletre méltó 

– mondja Szászi Móni, aki szerint ezt méltósággal kell elengedni. Az okokról nem beszélnek. Dolák-Saly Róbert hozzáteszi, Galla Miklós távozása után soha egy rossz szót nem mondtak róla. Most sem mondanának. Ami a társulaton belül történt, az ott is marad.

A társulat egy darabig trióban folytatta, ahogy Pethő Zsolt mondja, ott marad Móni egy aranyszőke és egy ezüstszőke férfi között (ekkor Róbert picit kacag, sanszos, hogy a büfében lévők némelyike ezt orbitális röhögésnek hallotta).

Augusztusban jött a bejelentés, nem férfit hívtak be negyedik tagnak – mondjuk nem is volt ilyen jelölt –, hanem Stefanovics Angélát.

DSC 8880

Fotó: Antal Zsani Photo

Ennek viszont hosszú távra, két évre visszanyúló története van.

Dolák-Saly Róbert az önálló estjeire szívesen hívott meg vendégeket. Ezek egyike Angéla lett (volna). A Covid-járvány keresztbe verte a tervet, vissza kellett mondani a meghívást, amit Robi szerint a színésznő meglehetősen rezignáltan fogadott.

Úgy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/11/20/dolak-saly-robert-tarsulat-szaszi-moni-petho-zsolt-stefanovics-angela-szinhaz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Turai Barna: Hagyjatok már békén, nem tudom, ez borzasztó

Turai Barna: Hagyjatok már békén, nem tudom, ez borzasztó

Nehéz elhinni, hogy Turai Barna zavarban volna attól, hogy nem tudja, miről is kellene beszélgetni. Hiszen …