2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kész művészet, ezt a nők és a férfiak is csak 9 másodpercig bírják

Hirdetés

Kész művészet, ezt a nők és a férfiak is csak 9 másodpercig bírják

Az idei Múzeumok Éjszakája a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnoksághoz kapcsolódik, a címe: Gólpassz. Ez arra utal, hogy a fociban a legtöbben a gólszerzőket tartják számon, az eredményes játékhoz azonban elengedhetetlen a csapatmunka. Napjaink kulturális értékei is olyan gólpasszok, amelyek fontosak, szépek és tartalmasak.

A Múzeumok Éjszakája az egyik legnépszerűbb és legnagyobb kulturális program Magyarországon, amin egyszerre, egy időben a legtöbb kulturális intézmény vesz részt. Idén is közel 450 intézmény mintegy 2500 programot rendez. Tavaly rekordot döntött a látogatottság, közel 380 ezer néző volt kíváncsi a különböző rendezvényekre. A szervezők bíznak benne, hogy idén is legalább ennyi érdeklődő lesz, ha nem több.

Átlagosan 9 másodpercig bírják

A jelenkor legégetőbb problémáit tematizálja a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a kiállításain és az irodalmon keresztül. A különböző területek szakértői és művészei segítségével a tárlatok minden látogató számára hozzáférhetővé válhatnak. A budapesti intézmény a Múzeumok Éjszakájára koncertekkel, irodalmi chillszobával, lassú tárlatvezetésekkel, ökoworkshoppal és felolvasó színházzal is készül, illetve aznap este a PIM új közösségi tere, a Szélfogó is megnyílik.

Hirdetés

A kutatások szerint a múzeumlátogatók átlagosan 9 másodpercet töltenek egy kiállítási tárgy előtt. Erre reagálva ezen a napon 16 és 17 órától slow tárlatvezetéseket is indít a PIM, ahol arra invitálják a résztvevőket, hogy bátran időzzenek el hosszasan egy-egy tárgy előtt, engedjék át magukat a lassú szemlélődés örömének.

A Szépművészeti Múzeumot sem érdemes kihagyni június 22-én, hiszen sokszínű állandó és különleges időszaki kiállításaik számos élményt kínálnak az este során. Az évezredeket felölelő tárlatok és a lenyűgöző csarnokok mellett most három időszaki kiállítás is megtekinthető:

  • a Kertész, Moholy-Nagy, Capa. Magyar fotóművészek Amerikában (1914–1989),
  • a Folyt. köv. grafikai kiállítás
  • és a Lipchitz. Egy kubista szobrász című kamaratárlat.

A Márvány Csarnokban 19 órától a Fine Arts Jazz Group gondoskodik a jó hangulatról, a Román Csarnokban 18 órakor a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekarának koncertjét hallgathatják az érdeklődők, a Marilyn Monroe-rajongók pedig három kultfilmet láthatnak a tragikus sorsú hollywoodi szépséggel. Aki igazán exkluzív élményre vágyik, az hallgassa meg Marco Mezzacapo olasz gitárművész improvizációit az állandó kiállításaik első emeleti termeiben.

Éjfélkor, zseblámpával

Az idei programsorban a múzeum gyűjteménye mellett a kockaházak sajátos univerzumában merülhetnek el a Ludwig Múzeum látogatói, de meghallgathatják a világhírű jazztrombitás és fotós Till Brönner játékát is. Nem maradnak el a speciális tárlatvezetések, lesz irodalmi és táncos program, filmvetítés, sőt zseblámpás éjféli múzeumi séta is. 

Az idén 125 éves Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum ezen az éjszakán a Mivel megyünk? – Energiamix a közlekedésben című kiállításukon 36 különleges jármű és 65 műtárgy bemutatásán keresztül ad betekintést az energiafelhasználásunk történetébe a szénkorszaktól egészen napjainkig.

A dínók és a természet iránt rajongó gyerekek – és felnőttek – számára kihagyhatatlan program a Természettudományi Múzeum. Az Eltűnt világok – A dinoszauruszok kora Magyarországon című kiállításon testrekonstrukciók, teljes csontvázak és eredeti leletek idézik […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/06/21/muzeumok-ejszakaja-2024-programajanlo-orokseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

James Caan szerint Will Ferrell nem volt vicces a Mi a manó? forgatásán

Will Ferrell a főszereplő, Kópé bőrébe bújt a filmben, az alakítás azonban nem nyerte el a …