2021. január 23., szombatMa Zelma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.23. Zelma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kész horror – hogy borzongjunk, rettegjünk

Hirdetés

Kész horror – hogy borzongjunk, rettegjünk

Mikorra tervezték a premiert?

Halloweenkor, vagyis 2020. október 31. környékén akartuk bemutatni a Post Mortemet, amikor hagyományosan a horrorfilmeket szokták. Aztán átraktuk januárra, de az sem lehetséges. Így meglátjuk, hogy ez a január hogyan alakul. Bár az az igazság, hogy a mozikat addig nem fogják megnyitni, amíg az oltás tömegessé nem válik, és a járvány nem csillapul. A nézőket igazából az amerikai filmek fogják a mozikba visszacsalogatni, de erre még várnunk kell.

Egyelőre a Netflix tarol a filmpiacon, pontosan a bezárt mozik miatt.

Így van. Rettenetesen megerősödnek a streamingszolgáltatók. Kérdés, ha majd helyreáll a világ rendje, akkor a nézők visszaszoknak-e a mozikba.

Hirdetés

Az ön filmjének az egyik főszereplője a most 14 éves Hais Fruzsina. Hogyan fedezte fel erre a szerepre?

Az úgy kezdődött, hogy Dorkával, a nővérével sokat forgattam reklámfilmeket, hiszen reklámfilm-rendező is vagyok, és mindig az járt a fejemben, hogy neki kéne alakítania Annát a Post Mortemben. Csakhogy annyira elhúzódtak az előmunkálatok, a forgatókönyv megírása, hogy Dorka kinőtt a szerepből. Akkor elkezdtünk keresgélni tíz év körüli lányokat, és hirtelen beugrott, hogy hiszen Dorkának van egy éppen ilyen korú húga. Így lett övé a főszerep.

Fruzsi a Post Mortemmel debütál filmvásznon?

Nem, már szerepelt a Duna Televízióban sugárzott sorozatban, a Csak színház és más semmi című szériában, továbbá a Berlin Stationben. Nem újonc, de mi akkor ismerkedtünk meg.

Bevált?

Igen, határozottan.


Bergendy Péter és Hais Fruzsina a forgatáson


17

Bergendy Péter és Hais Fruzsina a forgatásonGaléria: Post Mortem film werk képekkel(Fotó: Szvacsek Attila / Szupermodern Stúdió)

Egy gyereknek nem nehéz egy ilyen rémes szerepbe beleélnie magát? Egyáltalán: gyerekkel macerásabb dolgozni, mint felnőttel?

Nem is tudom… Úgy gondolom, hogy mivel a gyerekek szokták szeretni a horrorfilmeket, és gazdagabb a fantáziájuk, ezért jobban bele tudják képzelni magukat ezekbe az abszurd helyzetekbe. És hát egy horrorfilm forgatása igazából játéknak minősül, mi együtt játszunk a szereplőkkel, együtt találunk ki olyan dolgokat, amiktől félni, megijedni lehet. Ez egy közös kreatív munka! Szerintem Fruzsi nagyon jól vette ezt az akadályt.

Élvezte a forgatást?

Igen! Nagyon felkészült volt, tudta a szövegét, egyszóval jó volt vele dolgozni.

Hais Fruzsina: minden percét élveztem

Hogyan szereztél tudomást arról, hogy készül egy Post Mortem című film? Bergendy Péter rendező azt mondta, eredetileg a nővéredben, Dorkában gondolkodott, aki az Oscar-díjas Mindenki főszereplője volt, de ő, úgymond, kinőtt a szerepből.

Ez is igaz, de elmentem a castingra, és ott beváltam. Először is be kellett mutatkoznom, elmondtam, hány éves vagyok, mit tanulok, szabadidőmben mit csinálok…

Tényleg, mit csinálsz?

Úszom az UTE-ban, Magyarovits Zoltán edző csoportjában. A nővérem, Dorka pedig a Staminában.

Szóval, a casting…

…aztán pedig el kellett játszanom egy jelenetet. Amolyan helyzetgyakorlat volt, el kellett képzelnem, hogy az erdőből előjön egy lény – mondjuk azt, hogy szörnyeteg –, én egy társaságban vagyok, és a társaság tagjai felugranak a buszra, hogy elmeneküljenek, én is felugranék, de megtelt a busz, és nekem könyörögnöm kell, hogy felvegyenek. Rémes szituáció. Volt még egy jelenet, hogy hirtelen szembekerülök a lénnyel, és akkor mit csinálnék.

Horrorfilmhez horror-helyzetgyakorlat. Ezek szerint élethűen ijedtél meg.

Igen. De már nem mindenre emlékszem, majdnem három éve volt.17

Galéria: Post Mortem film werkképekkelGaléria: Post Mortem film werk képekkel

Hát ez az! Nem aggaszt, hogy még mindig nem tudták bemutatni a filmet?

Dehogynem, nagyon várom már. Úgy tudtam, hogy januárban bemutatják, de abból már nem lesz semmi, hiszen a mozik zárva vannak. Én egyébként már láttam a kész filmet…

Jaj, nehogy lelődd a poént!

Dehogy!

Élvezted a forgatást?

Nagyon! Hosszú ideig tartottak a munkálatok, és legalább volt időm megismerni a stábot, nagyon jó fejek voltak! Mindennap úgy mentem oda, hogy alig vártam a kezdést, és hogy találkozhassam ezekkel az érdekes, izgalmas emberekkel.

Lesznek forgatásaid a közeljövőben?

Nem, mert a közelmúltban szerepeltem két diplomafilmben. Nagyon jólesett, hogy két végzős rendező szakos hallgató is felkért, hogy vállaljak szerepet a vizsgafilmjében. Ezek a filmek is mennek majd fesztiválra!

Szuper! Ezek szerint már ismernek az itthoni filmes körökben. Színésznő leszel, ha nagy leszel?

Hát ezt most még nem tudom, de ez sem kizárt. Említettem már, imádom a forgatásokat. De egyelőre első a tanulás – négy egész öt az átlagom – és az úszás. A színészeten ráérek még gondolkodni.

A régmúltban, diákkoromban, amikor autóstoppal eljutottam a katalán tengerpartra, Sitgesben – senki sem fogja kitalálni: szicsesznek kell ejteni –, láttam a hatalmas plakátokat, hogy a horrorfilmek fővárosa. Tudtommal az ottani fesztiválon is megfordult a Post Mortem.

A sitgesi valóban a legnagyobb fantasztikusfilm-fesztiválnak számít Európában – nemcsak a horror, hanem a fantasy és a sci-fi is ide tartozik –, a kontinens legjobb, ezekbe a kategóriákba tartozó filmjeit mutatják itt be. Már önmagában az is elismerés volt, hogy több száz mozi közül a Post Mortem bekerült a versenyprogramba, nekünk már ez kitüntetés volt. Bevallom, amikor forgattuk a filmet, már akkor az álmaink netovábbja volt, hogy jussunk el a sitgesi fesztiválra, és – […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/01/09/miben_hasonlit_a_post_mortem_az_uj_james_bond-mozira/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kaley Couco férje új sérót csináltatott, a színésznő utálja

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2021/01/23/kaley_couco_ferje_uj_serot_csinaltatott_a_szineszno_utalja/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …