2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kerényi Miklós: Nincs rendező, akit ne lehetne belekeverni egy metoo-ügybe

Hirdetés

Kerényi Miklós: Nincs rendező, akit ne lehetne belekeverni egy metoo-ügybe

Kezdjük az aktualitással: miért marad el a szeptemberre meghirdetett Rómeó és Júlia musical, amit az Arénában rendezett volna meg?

A szervezők a járványhelyzet miatt óvatosságból tavaszra halasztották az előadást. Sajnálom, mert már több mint négyezer jegyet megvettek. 

Két évig nem rendezett Magyarországon. Most újra dolgozik. Ha visszagondol a múltjára, eszébe jut, hogy mai fejjel másképp csinálna valamit?

Természetesen, mai fejjel sok mindent másképpen tennék, de akkor ott, csak az akkori fejemmel, az akkori helyzetekre reflektálva cselekedhettem – könnyen lehet, hogy párszor hibásan. Visszamenőleg nagyon nehéz vizsgálni, és objektív eredményekre jutni arról, hogy mennyire igazak és valóságosak, mennyire konkrétak a metoo botrányok során felmerülő történetek. Természetesen velem is előfordult, hogy úgy viselkedtem a múltban, ami nem egyezik a mai elvárásokkal, normákkal. Az ilyen vádak következményeit rettenetesen megszenvedtem, alig éltem túl. Nyugdíjba mentem, önvizsgálatot tartottam, és megpróbáltam elemezni a történteket.

Hirdetés

Mire jutott?

Alaposan átgondoltam, mik a mai elvárások, követelmények a különféle viszonyrendszerekben, és ezeknek megfelelően kezdtem el újraépíteni a szakmai, és a személyes életem. Ami ezeket illeti, éppen most kaptam meghívást két huszonéves színésztől, hogy feltétlenül nézzem meg őket a Fame című musicalben, miközben három fiatal örömmel hívott föl, hogy köszönjék a Rómeóban való szereplés lehetőségét, és mialatt a Farmerkirály c. darab díszletein dolgozunk, készülök az esti vacsorára, négy fiatal színészjelölttel és egy rendezővel.

Egy szó, mint száz, az életemben nincs központi helye a négy évvel ezelőtti, engem majdnem a hullaházba juttató események felemlegetésének, igazolásának, vagy ellenigazolásának.

Szembesítések és kardvillogtatások helyett az újrakezdés foglalkoztat.

Maga szerint mi váltotta ki a négy évvel ezelőtti „Kero-botrányt”?

Nehéz kérdés. Sokszor tudok tetteimben itt vagy ott hibát találni, amelyekért többször, több helyen, nyilvánosan kértem elnézést.

Személyes véleményem szerint nem követtem el olyan súlyú hibát, ami ekkora retorziót érdemelt volna. Ráadásul az sem egyértelmű, hogy mi is történt valójában. A történet bonyolultabb.

A #metoo mozgalom ugye azért indult el az egész világon, így nálunk is, mert a társadalom egyfajta viselkedés és kommunikációs modellt – főleg a főnök-beosztott viszonyban – nem óhajtott úgy tolerálni, ahogy addig. Ennek a folyamatnak sokféle hatása lett, társadalmilag és jogilag is, de ebben a folyamatban rengeteg személyes indulat, bosszúálló szándék, sőt előítélet is megjelent, miközben a cél kétségtelenül az volt, hogy megváltozzon egy mára nem elfogadható gyakorlat.

P  5946

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Tehát, mit csinál ma másképpen?

Sokkal lazábban, elfogadóbban próbálok közeledni az emberekhez. Régen is azért szerettek velem dolgozni, mert különleges, izgalmas, érdekes dolgokat dobok fel a próbán, amitől erős előadások jönnek létre. Ez ma is így van, csak az változott, hogy most jobban figyelek a többiekre, és mosolygósabban, nyitottabb stílusban igyekszem elérni azt, amit fontosnak tartok.

Így is működik?

Nagyon jól. A Sisinek óriási sikere van, a Városmajorban „szétverték” a házat, a Kolozsváriak pedig visszahívtak. Jövőre harmincezer ember előtt mutathatjuk be náluk a darabot.

Magától vonult vissza két évre a magyar színházi életből 2017-után, vagy nem volt más választása?

Abban a helyzetben úgy éreztem, nem tehetek mást, mint azt, hogy mindenféle vezetői pozíciómról lemondok, és egy ideig nem vállalok rendezést Magyarországon.

Szentpétervárott viszont igen.

Rettenetes állapotban voltam. Ha akkor nem segítenek az orosz barátaim, akik tisztelnek és szeretnek, ma nem biztos, hogy beszélgethetünk. Jelen pillanatban hat előadásom megy Szentpéterváron. Három musical, három operett.

Odáig nem ért el a #metoo botrány?

Nyolc év folyamatos munka után, alaposan ismertek. Akkor is éppen ott voltam, és egy nagyon nagy sikerű musicalt rendeztem. Szóba sem került ilyesmi. Mondhatom, hogy nagyon szeretett és megbecsült munkatársuk vagyok. Gyönyörű hetven szál rózsát küldtek a születésnapomra.

Hogy kezeli a hazai szakma azt, hogy visszatért?

Kőszínházakba még nem hívnak, de újra dolgozom egy sor régi munkatársammal, operettes és musicales sztárokkal egyaránt. Rengeteg emberről kiderült, hogy szeret, hogy hiányzik a munkám, a személyiségem. Megrendeztem a Demjén musicalt, a Szabadság vándorait a Lovas Színházban, a Gyilkos balladát az Átriumban, a Rómeó és Júliát az Arénában, majd jött a covid. Azalatt megírtam a „Rómeó… diadalútja” című könyvemet, amit a Könyvhéten dedikáltam a Vörösmarty téren. Utána jött a Sissi operett, és nemrég volt a Best of Kero című előadás, melynek végén egy hatalmas tortával köszöntöttek fel utólag a hetvenedik születésnapom alkalmából. Az a csapat, akikkel most közvetlenül dolgozom – Szabó P. Szilveszter, Janza Kata, Kerényi Miklós Máté, Cseh Dávid Péter, Szulák Andrea, Veréb Tamás, Kádár Szabolcs, Vágó Zsuzsi, Mészáros Árpi, Muri Enikő, Földes Tamás, Kardffy Aisha, Egyházy Géza, Détár Enci Peller Karcsi, Szendy Szilvi, Oszvald Marika – nem a műfaj tartalékosai.

A Rómeó és Júlia újabb előadásán is a lehető legjobb hangulatban dolgoztunk, rengeteg fiatal vesz körül. Egyáltalán, úgy érzem, hogy mostanra értem el, hogy a jelen végre újra központi helyre került az életemben, természetesen úgy, hogy a múltamat vállalnom kell.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/09/14/kerenyi-miklos-gabor-ujra-a-jelen-a-legfontosabb-az-eletemben/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Budapest Film: majd ha sokan akarják az Elkxrtukat, többször vetítjük

Budapest Film: majd ha sokan akarják az Elkxrtukat, többször vetítjük

A budapesti mozihálózat hivatalos közleményben szögezi le, hogy az alkotás sillabusza és előzetese alapján – …