2021. szeptember 20., hétfőMa Friderika napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.09.20. Friderika Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kell-e a pizza az olaszoknak?

Hirdetés

Kell-e a pizza az olaszoknak?

Jellemző, hogy a gasztronómiai mitológiában mindig van egy legendás eset, amelynek feladata az, hogy egy-egy ételt utólagosan legitimáljon, történelmi és gyakran politikai távlatba helyezzen. A pizza az olasz azonosságtudat szimbóluma, ahogy a magyaré a gulyás, bár mind kettő totális leegyszerűsítése a tényleges hagyományoknak.10

Galéria: A pizza nyomábanFotó: Ella Miller

Hirdetés

Ha egy olasznak azt tanácsolnánk manapság, hogy az olasz kulináris gazdagság helyett jobban tenné, ha hagyomány tiszteletből csak a pizzára szorítkozna, és a turista igényeket kielégítendő minden vendéglátóhelynek az olasz nemzeti öntudat trikolor pizzáját kéne étlapon tartania, akkor joggal megsértődnének az ostoba, kéretlen tanácson.

Eredjünk a pizza nyomába!

Ha egy mai göröggel beszélsz, biztos lehetsz benne, hogy bármiről is legyen szó, technikáról, filozófiáról, hadieszközökről, vagy ne adj isten gasztronómiáról, és már a szó is árulkodó, a végén ki fog derülni, hogy az mind görög találmány. Minden létező forrása e világon görög.

Így természetesen a világot meghódító „pizza” is görög eredetű, mondják a görögök. Ha vitába szállsz velük, csak legyintenek fölényesen, mintegy megengedően veszik tudomásul, hogy a világ népességének többsége tájékozatlan, de megengedhetik maguknak, hiszen, mint mondtam, minden görög eredetű e világon, tehát eggyel több vagy kevesebb nem oszt nem szoroz.

Ha azt nézzük, hogy a görög alapítású Nápoly város büszkesége a szegények eledele, és a pizza ott, Nápolyban nyerte el nagyjából ma ismert formáját, akkor nem is járunk messze az igazságtól. A fránya görögöknek megint igazuk volt. Időszámítás előtt 600-ban alapították a várost, és a népesség nagy része szinte az utcán élt, otthonaik gyakran kisebbek voltak, mint egy szobányi odú. Itt az utcán készítették a világ legősibb ételét a lepényt, vagy lapos-kenyeret. Eleinte a jobb fajta lepényeket meglocsolták olívaolajjal, friss fűszernövényeket szórtak rá, ami ott termett vadon, és a luxus netovábbja volt, ha datolya is került a lepényre.

Kemencében készített típusok

Nápolyi

Más néven Pizza Napolitana, vagy nápolyi stílusú pizza. Hagyományos pizza típus, Nápolyból, Olaszországból származik. Kérge vékony és nagyon alap, de egyben nagyon friss feltétekkel rendelkezik. Ez finom, harmonikus ízt eredményez, anélkül, hogy a különböző ízek versengenének egymással (ahogyan ez gyakran előfordul a sok feltétes pizzáknál).10

Galéria: A pizza nyomábanFotó: Ella Miller

New York-i

A vékony, de óriási, összehajtható alappal és nagy, vastag kéreggel büszkélkedő pizza egészben fogyasztható, de gyakori, hogy általában szeletenként is árulható az utcán. A New York-i stílusú pizzák általában több sajtot tartalmaznak, mint nápolyi megfelelőik, s mivel kissé tovább sütik alacsonyabb hőfokon, alacsonyabb nedvességtartalmú mozzarellával készülnek. New York környékén nem szokatlanok a hagyományos pizzaállványok, amiről bárki megragadhat egy szeletet, ezért fontos, hogy össze tudja hajtogatni, és megakadályozza a feltétek leesését.

Római

Vékony héjú, tésztája majdnem olyan, mint egy lapos focaccia. Szeletre lehet kapni a pékségekben szerte a Rómában, pizza bianca (fehér pizza) és pizza rossa (piros pizza) formájában kerül forgalomba, olívaolajjal és sóval, vagy egyszerű paradicsomszósszal.

St. Louis-i

Könnyen megkülönböztethetők ostya-vékony héjukról. A héja élesztő nélkül készül, s mivel rendkívül törékeny, a pizzát téglalap alakú szeletekre vágják, nem pedig háromszögekre. Legtöbbször kevert sajttal tálalják.

Görög

Új-Angliában és New York állam egyes részein elterjedt. Szivacsos, légies kérgű. Sekély serpenyőben sütik, ellentétben a szokásos pizzákkal, a tészta nem nyújtható. Nem túl vékony, de nem olyan […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2021/08/28/kell-e-a-pizza-az-olaszoknak-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Böjte Csaba: Lelkeket gyűjtök

Böjte Csaba: Lelkeket gyűjtök

A testvéri szeretet, a jézusi bizalom mutatta meg magát a nemzetközi eucharisztikus konferencián Böjte Csaba …