2024. május 22., szerdaMa Júlia, Rita napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
2024.05.22. Júlia, Rita Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 390,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kegyetlen körülmények között készülnek a kedvenc állatos fotóink

Hirdetés

Kegyetlen körülmények között készülnek a kedvenc állatos fotóink

A küldetéstudat, az állatok szeretete sokáig elhomályosítja az ember látását. Úgy gondoljuk, néha szükséges drasztikus lépéseket tenni, hogy a rossz alaphelyzetből valami jót hozzunk ki. Ez történt Heather Keepersszel is, aki a Triple D állatfarmon dolgozott. A létesítmény egy több évtizede működő „játékfarm”, amelynek lényege, hogy kiszolgálja a közönség igényeit, az átlagemberekhez közelebb hozza a vadállatok világát.

Számos fajt tartanak a helyi ragadozóktól az egzotikus négylábúakig.

Hirdetés

Az ott élő állatokat idomítják, betanítják arra, hogy ha fotózásra kerül a sor, hogyan álljanak mozdulatlanul a kamerába meredve, vagy egy-egy filmjelenet kedvéért miként tudnak a természetben élő többi fajtársukhoz hasonló viselkedést produkálni.

A kemény igazság azonban súlyos árnyékot vet a helyre, hiszen ezek az állatok a mindennapjaikat nem a természetben, hanem szűk, lebetonozott kennelekben töltik, és egyes példányok sosem hagyhatják el azt a néhány négyzetmétert, amelyet kiszabtak nekik. A Rolling Stone magazin leleplező cikkében két, az állatok érdekiért küzdő nő harcát mutatja be, akik szeretnék, ha az általuk nagy becsben tartott élőlényeknek jobb soruk lenne.

Valós vagy kamu?

Heather Keepers azóta, hogy befejezte az egyetemet, nagyvadakkal, medvékkel, vadmacskákkal és farkasokkal foglalkozik. Amikor először kérték fel, hogy a Triple D-ben dolgozzon, nagyon izgatott lett, de minden illúziója szertefoszlott, meglátva az apró ketreceket, ahol az állatokat tartják. Mégis elfogadta az ajánlatot, mert az volt a fejében, hogy

képes lehet jobb életet biztosítani ezeknek a teremtményeknek.

Évekig keményen dolgozott. Ő lett a hely első számú kiképzője, aki szoros kapcsolatot ápolt minden ott tartott állattal. Tökéletesen betanította őket a feladatukra, miközben igyekezett, hogy az épségükre vigyázzon, az egészségükre figyeljen. A tulajdonosok egy ideig azzal hitegették, hogy majd beveszik az örökségbe és ráhagyják a Triple D fenntartását. Keepers bízott ebben, azt remélve, amikor sor kerül erre, megszünteti az apró ketreceket, és helyettük nagy kifutókat hoz létre négylábú barátainak.

Az évek alatt azonban ráébredt, ez inkább vágyálom a részéről, mintsem megvalósítható cél. Egyre nehezebben viselte azt a számos, etikailag és törvényesen is minimum aggályosnak mondható dolgot, amit a Triple D-ben tapasztalt. A töréspont egyik szeretett farkasának halála volt, akit születésétől ő nevelt. Egy másik, Európából frissen érkező állat végzett vele, akivel egy ketrecbe zárták. Ez volt Keepers számára az utolsó csepp a pohárban. Úgy döntött, kapcsolatba lép Melissa Groo természetfotóssal, aki már évek óta támadta a Jay Deist vezette Triple D-t, hogy közösen véget vethessenek az ott zajló eseményeknek.

Szervusz, Melissa!
Mivel nem igazán rajongok érted, elég nehéz most megfogalmaznom ezt a levelet… Te és én, noha nem vagyunk barátok, úgy adódott, hogy van egy közös ellenségünk… különbözőek az okaink, de néhány ponton ezek egyeznek. Ez a Triple D.
Az ott töltött idő számomra maga volt a menny és a pokol összecsomagolva. Jobban szerettem azokat az állatokat, mint ahogy bárki bármit szerethet. A lehető legjobbat adtam nekik abból, ami a rendelkezésemre állt. Kilenc évig dolgoztam azzal a meggyőződéssel, hogy egy nap megöröklöm a helyet. Ragaszkodtam ehhez a gondolathoz, mert igazán meg akartam változtatni azt, ami ott volt. Azt, ami ott van. Sok dologban tévedsz, ugyanakkor sok dologban igazad van

– idézi a lap Keeperst. A gondozó úgy folytatta:

„Egyelőre semmilyen konkrét információt nem osztok meg veled. Egyedül annyit, hogy VÉGTELEN mennyiségű információ, adat és létező bizonyíték van a birtokomban számos dologról. Illegális, etikátlan, morálisan végtelenül rossz és becstelen dolgokról. 

Az ok, amiért kapcsolatba lépek veled, egyszerű. Azokat az állatokat meg kell menteni Jay Deisttől. Azok az állatok sokkal jobbat érdemelnek. Főként most, hogy már nem vagyok ott, hogy legalább a szükségleteik felét biztosítsam, sokuk csupán vár és pusztul.

Néhányuk hirtelen el is pusztult, miután eljöttem…

Kétségbeesetten próbálom megmenteni őket. És igen… ehhez szükség van olyanokra, akik épp annyira gyűlölik a Triple D-t, mint én. És nem csupán néhány állatról beszélek, hogy utána Jay majd pótolhassa őket újakkal. Az összes állatra gondolok. Akkor a ténykedése teljesen befejeződhet. Örökre.”

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/04/26/rolling-tosne-national-geographic-foto-termeszetfilm-vadallat-farm/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ókovács Szilveszter: A dolgozók vesztesége e körforgásban minimális

Mint ismert, 2024. április 25-én a Magyar Állami Operaház főigazgatója és az 1332 dolgozót képviselő …