2021. június 19., szombatMa Gyárfás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.06.19. Gyárfás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kazanlár táblaképeiből kiolvasható a jövő – vagy nem

Hirdetés

Kazanlár táblaképeiből kiolvasható a jövő – vagy nem

Az épület alagsorában kiállított képek láttán az ember úgy érzi, mintha egy mesekönyv lapjai között sétálna. A jól ismert keleti és nyugati ikonok, a precízebbnél precízebb ecsetvonással megfestett műalkotások, az apró tévéképernyőn sugárzott megnyitó hangfoszlányai mind hozzájárulnak egy különleges múzeumi élményhez.

Mondhatni, nincsen iszlám művészet a perzsa miniatűrfestészet nélkül, amely stílus egyébként kifejezetten az emberábrázolásra és az elbeszélő jellegre törekszik. A képecskéket eleinte inkább a helyi népmesék, mintsem a Korán sorai ihlették, a műfajt mindenesetre az európai kódexek festményeihez is hasonlították. Térbeliség, élénk színek, kontúrok, hierarchikus arányrendszerű, részletező, dekoratív külső – egy biztos tehát: a perzsa miniatűrfestészet elmélyült befogadói hozzáállást kíván. 

IMG 4552

Fotó: Gáll Anna / Index

Ország Lili tanítványaként Kazanlár Emil hamar megtanulta, hogy festőként a munkái beszélnek helyette – legalábbis ez volt az alkotó célja. Kazanlárt a mestere biztatta, hogy ne szakadjon el a perzsa miniatűrfestészettől, a keleti miszticizmustól. Festészete szakrális és mágikus, az ortodox ikonfestészettel és a keleti művészettel tagadhatatlan rokonságot mutat. A kiállításon megtekinthető alkotások egytől egyig meditációs objektumok, hiszen minden egyes kép mögött valamilyen bölcseleti tanítás fogalmazódik meg, a festmények mondandója pedig akaratlanul is megszólítja az arra nyitott lelkeket. 

Hirdetés

A tarot titka

A köznyelvben jóformán csak jóskártyaként ismert tarot-képek soha nem látott formában jelennek meg a 80 darabos Kazanlár Tarot részeként. A festőművész képei 70×50 centiméteres fatáblákon, a tradicionális perzsa miniatűrfestészet szellemében születtek. Kazanlár iráni mestere, Hossein Behzad volt az első, aki megváltoztatta a miniatúrák méretét, a műfajt pedig elválasztotta a szövegtől, hogy aztán önálló táblaképfestészetté emelje azt. 

Kazanlár szerint a miniatúra az ezotéria hatáskörébe tartozik – a festőművész témája, a tarot-kártya és annak szimbólumai ősi egyiptomi főpapokhoz köthetők. A tarot a kultúra történetének labirintusán keresztül formálódott beavatási és önismereti gyakorlattá. Annak ellenére, hogy a tarot az egyiptomi hieroglifákig nyúlik vissza, a lapok száma (pontosabban a 22 […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/06/11/ez-nem-hokuszpokusz-ez-varazslat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

YouTube-diszkó, 24. hét: Szeretemdal vagy inkább a herpesz?

YouTube-diszkó, 24. hét: Szeretemdal vagy inkább a herpesz?

Amerika, London, Párizs, kérem, maga nem normális! T. Danny nem hagyja, hogy megfertőzzék herpesszel, a …