2021. szeptember 20., hétfőMa Friderika napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.09.20. Friderika Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kasszasikerre tör az ötmillió forintból forgatott mozifilm

Hirdetés

Kasszasikerre tör az ötmillió forintból forgatott mozifilm

Van egy művelődési ház Budapesten, a XV. kerületben, a Csokonai. Most már tudom, hogy a taxik ide már nem jönnek ki éjfél után, messze van a belvárostól. A sofőrök mintha azt gondolnák, hogy pénzt csak a belvárosi bulinegyedben lehet keresni, ott euróval és dollárral kártyáznak a legénybúcsús angol turisták.

Arra nem gondoltam, hogy ez valamiféle karmatikus meszidzs lehet, így átballagtam a fél városon. Legalább jutott idő arra, hogy átgondoljam mindazt, ami este a művház nagytermében láttam.

Megnéztem a Mentés Másképp című filmet.

Hirdetés

Rózsa Gábor rendezte, hajdúböszörményi srác, akit nem zavar, hogy tájszólással beszél, mert észre sem veszi. Nekem is csak azért tűnt fel, mert miután elkezdtünk beszélgetni, visszatértek a debreceni diákéveim diftongusai, és azt éreztem, végre valaki, akivel egy nyelvet beszélünk. Szóval, leültem Gábor mellé, és próbáltam nem gondolni arra, hogy a vetítés után a moderátor olyan hosszúra nyújtotta a „beszélgessünk az alkotókkal nem túl izgalmas kérdések segítségével″ részt, hogy mire letette a mikrofont, az utolsó busz már a kocsiszínben aludta az igazak álmát.

Na, de hogy érjek azért oda, amit mondani akarok: leültem Gábor mellé, és megkérdeztem tőle, hogy mondták-e már neki, hogy elment az esze…     

Azt, hogy mit felelt, megtudhatják majd az írás végén található egyáltalán nem szokványos interjúból, de addig is muszáj elmesélnem, miért éppen ez a kérdés jutott az eszembe. Merthogy a vetítésen olyan filmet láttam, ami tele van sutasággal, esetlenséggel: a kameramozgásról olykor nem tudtam eldönteni, hogy Újpalotán a föld reng-e, vagy csak a vásznat rögzítették hanyagul, a vágások pedig gyakran – jó, ez most erős költői túlzás lesz – jancsói svenkeket megszégyenítő lassúsággal teszik andalítóvá a jelentek kifutását (máskor meg úgy pörög a film, hogy sodrása feledteti a lassúdást); arról nem is szólva, hogy a hangra is ráférne egy rendes keverés, de a történet, eltekintve egy-két dramaturgiai sietségtől nagyon is rendben van. A zene is. Nagyon. A párbeszédek üdítő egyszerűséggel pörögnek, semmi sallang, semmi közhely, ellenkezőleg: még a szlengnek is pontos helye van. A mondatok pedig, jé…, pedig magyar film, szólnak is valamiről.

Erről a filmről lehetetlen felállni. Akkor, amikor még csak néztem, semmit nem tudtam arról, hogyan készült a Mentés Másképp. Azt lehetett érezni, hogy aligha goes to Hollywood, Oscar-díjat ilyen filmre ritkán adnak (azért írom, hogy ritkán, mert némelyik alkotásra soha nem is kellett volna adni), de Virsinszki Zoltán, a filmbéli Csabika olyat alakít benne, hogy magyar színésztől a vásznon ritkán látni ilyen természetességet. A film utáni beszélgetésből persze kiderült, hogy Virsinszki Zoltán nem is színész, hanem eredetileg táncos. Break, hip-hop, meg ilyenek, például flamenco, de tud énekelni is, és nem mellesleg humorista, a SzkiTon Productions egyik alapítója.

És a Mentés Másképp után immár az új Kabos Gyula. Illetve nem az, hanem Virsinszki Zoltán, tökéletesen természetes színész, alanyi jogon.

Azt már a film nézése közben tudni lehet, hogy ez az alkotás alighanem nehezített pályán halad majd magyar filmipar rengetegében, és nem csak azért, mert általában másféle filmekre szokták rámondani azt, hogy jó. És az is lehet, hogy a színművészetin sok mindent újra terveztetnének rajta, de ez a film tényleg olyan, hogy muszáj nézni. Muszáj, merthogy fontos dologról szól. Nem csupán a depresszióról, hanem arról, hogy lehet, hogy még az sem feltétlenül százas, aki csak segíteni próbál másokon. Itt most ne gondoljanak az őrültségre, mint inkább a bennünk lakozó lény szorongásaira, félelmünk gombjaira, a boldogság paravánjaira. Mert az tuti, hogy akarata ellenére senkit nem lehet megmenteni, de az is biztos, hogy olykor mindenkinek jól jön a segítség ahhoz, hogy meg tudjon fordulni életének zsákutcáiban.

Sándor Péter és Trokán Péter forgatás közben

Sándor Péter és Trokán Péter forgatás közben

Fotó: Nagy Szabolcs

Na, de ott tartottam, hogy leültem Rózsa Gábor mellé beszélgetni, és föltettem neki azt a bizonyos nyitókérdést, amely nem azért fogalmazódott meg bennem, hogy ezzel őt bántsam, hanem hogy megértsem, miért forgat le valaki egy filmet ötmillió forintból se, miközben a rendezők folyton azt mondják, hogy ha filmet forgatnak, két dologból sosincs elegendő: időből és pénzből.  

Nem mondták még, hogy elment az esze?

Nem volt más választásom. Írtam egy filmet, vagyis volt egy forgatókönyvem. Sok helyre elvittem, beadtam, de mindenhol azt mondták, hogy ebből nem lehet filmet csinálni.

Kik mondták azt, hogy nem lehet?

Az összes filmes céget kikerestem adatbázisból. Mindegyiket felhívtam. Nem mindegyikkel tudtam beszélni. Sokan szóba sem álltam velem. Akikkel meg beszéltem – voltak köztük olyanok, akikkel találkoztam is –, azt mondták, amúgy kedvesen, hogy egy film készítésének nem ez az útja.

Miért, az milyen?

Magyarországon ma mindenki saját filmet akar csinálni, olyanban senki nem gondolkozik, hogy kapnak egy kész forgatókönyvet, hogy tessék, ezt kellene leforgatni. Én nem értek a filmezéshez, csak azt akartam megtanulni, hogyan készül egy mozifilm, hogyan lehet az eladni. Mindenhol rendezőt és producert kerestem a forgatókönyvemhez, bennem nem bíztak, hogy képes lennék egy ilyet megrendezni.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/08/25/mentes-maskent-a-mozifilm-amire-otmillio-forintot-se-koltottek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Böjte Csaba: Lelkeket gyűjtök

Böjte Csaba: Lelkeket gyűjtök

A testvéri szeretet, a jézusi bizalom mutatta meg magát a nemzetközi eucharisztikus konferencián Böjte Csaba …