2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Karácsony Gergely győzelme után két kérdés maradt

Hirdetés

Karácsony Gergely győzelme után két kérdés maradt

Karácsony Gergely hihetetlenül szoros küzdelemben, a szavazatok újraszámolását követően, 41 szavazattal győzött az önkormányzati választásokon. A parázs, fordulatoktól sem mentes főpolgármester-jelölti kampányban a fővárosiak életének számos területét érintő ígéret hangzott el. Ez alól a kulturális élet sem jelentett kivételt. 

Hol vagytok mecénások? 

Karácsony Gergely A kultúra városa, a város kultúrája című konferencián mutatta be kulturális programját. Az eseményt Niedermüller Péter, a VII. kerület újraválasztott polgármestere vezette fel, hangsúlyozva, hogy milyen fontos szerepet játszik egy nagyváros életében, egy település innovációja szempontjából a kultúra, miközben az közismert narratívát idézve azt fejtegette, hogy milyen pénzügyi nehézségekkel kell szembenéznie a városvezetésnek, a kulturális élet finanszírozásának esetében is.

Karácsony Gergely számvetéssel kezdte programja ismertetését, felidézte, hogy 2019 decemberében új kulturális törvénycsomagot fogadott el az Országgyűlés. A szabályozás hatására közös müködtetésű színházak jöttek létre, korábban csak állami vagy önkormányzati fenntartású intézményekről beszélhettünk. Az önkormányzat által fenntartott színházak megmaradtak, és akkor minősültek át közös működtetésű intézményekké, ha állami támogatást is elfogadtak. A közös működtetést az önkormányzat kérvényezheti, amiről végül kormányhatározatban döntenek. A közös működtetésről egyedi megállapodást köt az önkormányzat és a kormány, a kormánykritikus hangok szerint ez garantálja a színház művészi szabadságát, de részletes szabályokat határoz meg, ideértve „a vezetői kinevezés módját is”.

Hirdetés

A főpolgármester szerint a törvénycsomag miatt a fővárosnak mérlegelnie kellett „hogyan mentse meg a független, illetve kőszínházakat, amelyek velünk élő problémákat tematizálnak”. Úgy véli, hogy az állammal kötött átfogó megállapodásnak hála, a főváros által finanszírozott intézmények megőrizhették a függetlenségüket, szabadságukat.

Elmondta, hogy a megállapodás az év végén lejár, ezért a főváros vezetésének hamarosan újra tárgyalóasztalhoz kell ülnie.

„Mi a magunk részéről vállaljuk, hogy azokat a színházakat, amelyeket eddig finanszíroztunk, a továbbiakban is finanszírozni fogjuk” – jelentette ki Karácsony Gergely, aki az Index birtokába jutott új kulturális törvénytervezetről is beszélt: nem ért egyet a kormány centralizáló törekvéseivel. Ahogyan arról elsőként beszámoltunk, ha a tervezetet jelenlegi formájában elfogadják, akkor totális központosítás és egységesítés jöhet a kulturális életben: a vármegyei hatókörű városi színházak a Nemzeti Színház (Vidnyánszky Attila), a zenekarok a Nemzeti Filharmonikusok (Vashegyi György), az alkotóművészek a Petőfi Kulturális Ügynökség (Demeter Szilárd) alá kerülhetnek. Karácsony szerint a várható szabályozás miatt a Budapesti Fesztiválzenekar sorsa is kérdéses, ezért a kormánnyal kötött új megállapodás részét kell képeznie, hogy a világhírű formáció jövőbeni működése, függetlensége biztosított legyen.

Kijelentette, hogy következő ciklusában a független színházak támogatására új mecenatúraprogramot indít a Független Előadó-Művészeti Szövetségével (FESZ) közösen, mert az érintettek jelentős forráshiánnyal küzdenek. A főváros ehhez évi 150 millió forintot biztosítana, a főpolgármester abban bízik, hogy mecénások is beszállnak a finanszírozásba.

Elmondta, hogy az elmúlt öt évben 700 milliót költöttek a független színházak támogatására. Karácsony tervei között szerepel, hogy a Szabolcs utcában létrehozzák a „pesti Jurányit”, a budai Jurányi-házhoz hasonlatos inkubátorházat. A projektet szintén a FESZ-szel közösen valósítanák meg.

Mi lesz a Merlin Színházzal?

A főpolgármester szerint, ha számba vesszük az elmúlt öt év kulturális beruházásait, akkor a Merlin Színház felújítása tekinthető a legfontosabb lépésnek. Az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/07/02/karacsony-gergely-kampany-igeret-film-kultura-mozi-konyvtar-muzeum-torveny/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy vadidegen házában üldögélt, de amikor kijött, megvilágosodott

Nagyszerű hangulatban folytatódott a Fiatal Írók Szövetsége által szervezett FISZ-tábor a második napon is. A Szokolya …