2021. július 27., keddMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2021.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kapucsínó Kincsem idomárjának ükunokájával

Hirdetés

Kapucsínó Kincsem idomárjának ükunokájával

Súlyos születési rendellenességgel jöttem a világra. Be voltam oltva a lovak már-már kóros szeretetével. Nagyapám alagi istállójában tanultam meg járni. Amikor manapság arra sétálok, mindig megnézem, merre is tettem meg az első, botladozó lépéseimet. Nyolcéves koromtól ott éltem az istálló környékén, amikor más gyerek futballozott, én a lovakat csutakoltam, trágyát hordtam. Az öreg lovászok azt mondták, hogy Józsika, pisilj rá a csutakra, és akkor szép fényes lesz a ló szőre. Mondanom sem kell, én felültem ezeknek az ugratásoknak, ahogy az egy nyolcéves gyerektől elvárható…

Hesp József lankadatlan lelkesedéssel mesél és mesél a kellemesen bizsergető, késő tavaszi napsütésben – még a gyilkos kánikula beköszönte előtt beszélgettünk a legendás Robert Hesp, Kincsem tőről metszett yorkshire-i idomárja ükunokájával. Az őst nyilván mindenki ismeri, aki látta a frenetikus sikerű Kincsem filmet, Gyabronka József alakította – szenzációsan – az 1825-ben az angliai Slingsbyben született trénert. Márpedig 456 ezren látták, és ezzel minden idők egyik legtöbb nézőt vonzó magyar filmje lett a csodakanca sztorija. 

Majdnem megszakadt a dinasztia

Intézményes formában úgy kerültem kapcsolatba a lósporttal, hogy 1957-ben hívtak a Turfhoz, amelynek akkoriban Varga László volt a főszerkesztője – idézi fel a dinasztia krónikása a 64 évvel ezelőtt történteket. – Fogalmazásból mindig jó voltam. Egyszer Hajnal elvtárs – Hajnal Károly, a Lósport Nemzeti Vállalat 1956-ban kinevezett igazgatója, aki pártember volt a leggyengébb, képzetlen és műveletlen fajtából – behívatta apámat, akkor már negyedikes voltam, és azt mondta: „Edvin, ne is gondoljatok arra, hogy felveszem a fiadat. Mert dinasztiát nem nevelünk!” Márpedig én lennék a negyedik generáció.

A felmenők valamennyien lovakkal foglalkoztak. Volt, aki akadálylovas volt, megint más idomár, volt, aki ménesmester Öreglakon, és a ló volt a közös nevező. Természetes volt, hogy Hesp József is beállt a sorba. Az ős Robert Hesp volt, Kincsem angol trénere, az ő fia József, aztán következett Edvin, hősünk édesapja, és az ifjabbik József, beszélgetőpartnerünk. Sőt az ő legidősebb fiát is Józsefnek hívják.

Hirdetés

A hatvanas években Hesp Edvin (balra) ápolta a magyar–német lovas kapcsolatokat

A hatvanas években Hesp Edvin (balra) ápolta a magyar–német lovas kapcsolatokat

Fotó: Kaszás Tamás / Index

De Hajnal elvtárs nem akart fölvenni – kanyarodunk vissza eredeti témánkhoz. – Sebaj, gondoltam, akkor elmegyek vegyésznek, ugyanis jó voltam kémiából. Felvettek a Kőbányai Gyógyszergyárba – bár lehettem volna újságíró is a Turfnál –, és akkor Török Imre bácsi, családunk régi, harmadik generációs barátja beszélt Hajnallal, de ő nem adta be a derekát, viszont felajánlották apámnak, hogy a fia elmehet Dióspusztára lovásznak. Dióspuszta Tata mellett van, híres ménes, úgyhogy elmentem oda lovásznak, az első munkaköri bejegyzésem a munkakönyvben: csikós. Egy idő után átkerültem Tata-Remeteségre, az egykori Esterházy-méneshez, ott hajkurásztam a lovakat, ahogy egy csikóstól elvárható. Ezek állami ménesek voltak természetesen, a Földművelési Minisztériumhoz tartoztunk. Közben azért Török Imre bácsi folyamatosan rágta Hajnal elvtárs fülét, mígnem a főnök azt mondta, felvesz engem az ügetőre – lovásznak. Azt hitte, ezt az ajánlatot nem fogadom el, de pechjére elfogadtam.

Hesp József remekül érezte magát az ügetőn, sok barátja dolgozott ott, a szakma alapjait ott sajátította el. Hajtó ugyan nem lett belőle, de Konta Dezsőnél, a legendás Kabala idomárjánál szívta magába a mesterség fortélyait. Kabala nagy sztár volt, 1964-ben megnyerte Bécs város 45 000 schillinges nagydíját. Konta és Marschall Józsi bácsi volt akkoriban a két nagy név az ügetőn. Konta azt javasolta Hespnek, ne menjen a galoppra, maradjon mellette segédhajtó. 

Hajnalék látták, jól érzem magam az ügetőn, erre bosszúból áthelyeztek a galoppra – folytatja a történetet. – Ott voltam egy darabig lovász, majd Török Imre segítségével nagy nehezen felkerültem a titkárságra, és ottragadtam. Zsoké nem lehettem, mert bár nem vagyok óriás, de akkoriban a zsokék még alacsonyabbak voltak, mint manapság, meg aztán Kállai Pali mellett nem rúghattam volna labdába… Pali művész volt, egyszer Amerikában a maffiózók még a lóról is lelőtték, legalábbis ő így mesélte. Embernek is nagyszerű volt, szerette a nőket, szerette a lovakat, mi kell még? Csak a hivatásának élt. Mártival, az özvegyével minden vasárnap találkozom, kinn van a galoppon. 

DSC5825

Fotó: Kaszás Tamás / Index

Kádár is kíváncsi volt Imperiálra

Hesp József nyolcéves korában ült először lóra. 

Hófúvásnak hívták az első lovamat, ma már nem lovagolok, öreg vagyok már hozzá. Annak idején a Honvédnál lovagoltam, Kolláth Kornél keze alatt, a Hidász utcában. Balogh Pityu, Széplaki Pali, Lázár Anti mind a barátaim voltak. Láttam Imperiált futni, aztán később Overdose-t is, a galoppot a sztárlovak teszik híressé. Amikor Imperiál futott, kijött Kádár János és Dobi István, Overdose-nak pedig Orbán Viktor is szurkolt a Kincsem Parkban. Bizony ám! Kíváncsiak voltak rá, hála istennek.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/07/06/cappuccino-kincsem-idomarjanak-ukunokajaval/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt John Hutchinson, David Bowie egykori gitárosa

Meghalt John Hutchinson, David Bowie egykori gitárosa

Hosszú betegség után a hétvégén meghalt David Bowie egykori zenésztársa, John Hutchinson, jazzgitáros – írják …