2022. november 29., keddMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.29. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kapcsolódhat az agyunk közvetlenül az internethez?

Hirdetés

Kapcsolódhat az agyunk közvetlenül az internethez?

Attól még, hogy a Brain Bar jövőkonferencia beköltözött két napra, nem szűnt meg az élet a Magyar Zene Házában. Sőt a ligetbe simuló épületre a fesztivál sátrai még fel is hívták a figyelmet, így szakadó eső ide vagy oda, rengeteg turista tért be az aulába.

Lányok, mosoly!

– adta ki az utasítást a nyolc évtizedet már biztosan átélt úr három, hasonló korú női csoporttársának. A jelenettől vigyorral az arcomon navigáltam át magam az esőkabátoktól manónak tűnő kisiskolás gyerekhadon, és elégedetten konstatáltam, hogy a rossz idő ellenére rengeteg ember gyűlt össze, hogy a jövő kérdésein, problémáin, kihívásain és esetleges szépségein elmélkedjen.

Látványra több ember volt, mint az első nap, pedig akkor sem voltunk kevesen. Ez egyrészt nagyszerű, viszont járt némi logisztikai problémával, ugyanis voltak olyan előadások, melyekre nem mindenki fért be. Viszont ha azt nézzük, hogy ez a konferencia mennyire tartalmas és építő esemény, ahová tanárok és diákok például ingyen jöhettek, még így is kevésnek éreztem az embermennyiséget. De talán pár év, és a sokszor üresen árválkodó stadionjaink egyikében lesz Brain Bar konferencia.

Hirdetés

Kéne egy kis vitakultúra

Az első nap kifejezetten élménydúsan és informatívan telt, ám a második miatt sem panaszkodhatunk. Beszélgetések, előadások és performanszok váltották egymást a fesztivál különböző helyszínein, sőt még viták is.

Bár ez utóbbinak kultúrája Magyarországon kezd megkopni, a vita az egyik leginkább építő hatású emberi küzdelem, aminek hallgatójaként is rengeteget tanulhat bárki, persze csak akkor, ha a felek egymást tisztelve és érveiket ütköztetve csapnak össze.

A zöld kapitalizmus kérdésében Varró László közgazdász, a Shell globális szcenárióelemző csapatának vezetője, illetve Pogátsa Zoltán közgazdász, a Pogi Podcast házigazdája mérkőzött meg. Győztesként egyértelműen a hallgatóság távozott, ugyanis mindkét fél hasonló arányban adott elgondolkodtató információkat a közönségnek.

Korunk egyik slágerkérdése, hogy

mennyire lehet fenntartható a kapitalizmus,

jócskán megosztotta a feleket. Varró felhívta a figyelmet, hogy már minden más társadalmi rendszerről tudjuk, hogy nem fenntartható, tehát a kapitalizmus az egyetlen, amiről egyáltalán vitatkozhatunk. Szerinte a jelenlegi állapot nem tartható sokáig, tehát le kéne mondanunk az afrikai szamócáról, és csak eperszezonban kellene keresni a piros gyümölcsöt a polcokon, de megtalálhatjuk azt az egyensúlyi állapotot, amivel fenntarthatóan működhet társadalmunk. Pogátsa ezzel szemben úgy vélekedett, hogy a kapitalizmus egyáltalán nem lehet fenntartható, hiszen amíg nem hozzuk ki nullára a fogyasztásunkat, az üvegházhatás növekedni fog.

Érvek, ellenérvek, egyetértés

A vita érdekes pontja volt, amikor a felek nem perceken át beszéltek, hanem a mondatok pingponglabdaként cikáztak. Varró azt állította, hogy az elmúlt évtizedek adatait nézve látszik, hogy Európában csökkent a környezeti terhelés. Erre jött a válasz Pogátsától, aki ráirányította a figyelmet arra az aprócskának semmiképp nem nevezhető tényre, hogy mindezt azzal értük el, hogy

saját földrészünKről Kínába helyeződött a termelés, így pedig nem nehéz szép adatokat produkálni.

Igen ám, de „ellenfele” emlékeztette, hogy a villamosítás, illetve a technikai gépeink fejlődése sem elhanyagolható tényező. A labdát rendszerint Pogátsa csapta le gyakran ismételt mondatával, hogy csökkenteni valóban tudjuk a karbonlábnyomunkat, de amíg az a szám nem nulla, ugyanúgy növekedni fog.

Varró László (b) és Pogátsa Zoltán (j)

Varró László (b) és Pogátsa Zoltán (j)

Fotó: Brain Bar

A szép a beszélgetésben az volt, hogy a felek ritkán mondtak egymásnak ellent, csupán két különböző oldaltól világították meg a problémát. A végeredmény abban a gondolatkörben csúcsosodott ki, hogy mi, akik ott ülünk, mit tehetünk egy fenntarthatóbb világért. Varró szerint fontos a fogyasztók hozzáállásának megváltoztatása, mert már most érezhető, hogy a fiatalabb generációk a kevesebb energiafelhasználást igénylő szolgáltatásokat és termékeket részesítik előnyben, így a piac reagál rájuk, viszont Pogátsa úgy gondolja, hogy mindez szép, jó és hasznos, de

nem elég a fogyasztói attitűd megVáltoztatása,

folyamatosan nyomást kell gyakorolni a gazdasági szereplőkre, a politikai döntéshozókra. Abban megegyeztek, hogy ebben a kérdésben nem jön el az a „gyűrűkurás″ pillanat, amikor a tündék, törpök és emberek közösen megtalálják a megoldást Völgyzugoly fái alatt, hanem ez egy soktényezős probléma, ahol folyamatosan haladhatunk a cél felé.

Magunkat képviselni

Ha meghalljuk azt a szót, hogy jövőkonferencia, akkor elsőre a technikai fejlődés lépcsői, a tudományos áttörések és levegőben száguldozó autók ugranak be. Utóbbiról leginkább a filmek tehetnek, előbbi pedig teljesen […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/10/01/brain-bar-jovo-fesztival-konferencia-magyar-zene-haza/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dzsudzsák Balázsról és Oroszlán Szonjáról is le lehet majd vágni a ruhát

Dzsudzsák Balázsról és Oroszlán Szonjáról is le lehet majd vágni a ruhát

Nem igazán lehetett előre elképzelni, hogyan ismétlődik majd meg Yoko Ono híres művészeti akciója, amelyet …