2021. június 22., keddMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
2021.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kálomista Gábor: Ez a film a mi pénzünkből készül

Hirdetés

Kálomista Gábor: Ez a film a mi pénzünkből készül

Azt mondták, komoly kutatómunkát végeztek a fim kapcsán. Megkérdezték Gyurcsány Ferencet, tőle is kértek háttér-információkat az eseményekről?

Helmeczy Dorottya: Nem adunk ki forrásokat arról, hogy kitől és mit kérdeztünk.

Azt viszont nyilvánosság előtt jelentette ki a Demokratikus Koalíció alapítója, hogy nyolcszázmillió forint közpénzből készül a Megafilm ELK*RTUK című produkciója.

Kálomista Gábor: Ezt az állítást érdemes több oldalról is megvizsgálni. A közpénzekkel kapcsolatos, tehát állami forrásokról szóló adatok nyilvánosak. A filmes támogatások mindenki által hozzáférhetőek a Nemzeti Filmintézet honlapján. A magyar kulturális közéletben léteznek támogatási rendszerek, például van egy harmincszázalékos adókedvezmény, közvetett támogatás az itt készülő filmes produkciók számára. Ez a külföldi és a magyar filmekre is vonatkozik.

Hirdetés

Helmeczy Dorottya: A közvetett támogatás úgy működik, hogy miután elköltöttük a film teljes büdzséjét, elkészítettük a részletes költségelszámolást, és az átment egy nagyon szigorú ellenőrzésen, tehát a film elkészülte után, nagyjából fél évvel érkezik meg a teljes támogatás. A filmek nagyon nagy összegű előfinanszírozással készülnek.

Kálomista Gábor: Ez a kedvezmény sok nagy költségvetésű produkciót vonz ide, itt költik el a forgatásra szánt összeget, és emellett rengeteg magyar filmes szakembernek adnak munkát. 

Ennek köszönhető például az is, hogy a magyar filmes stábok világszínvonalú szakemberekből állnak. Nem tudom, hogy van-e most hasonló felhozatal Európában.

Ez a kedvezmény tehát mindenkinek jár.

Az is idetartozik, hogy amikor mi a pandémia idején forgatni kezdtünk, a szakma jelentős része szinte éhezett. Volt, aki már másfél éve nem jutott munkához. A mi produkciónk indította újra a gépezetet. Ami a pénzeket illeti: Magyarországon minden filmet regisztrálni kell a Nemzeti Filmirodánál. Ott nem elég bejelenteni, hogy mennyibe kerül majd a készülő film, banki igazolásokkal kell igazolni, hogy rendelkezésre állnak a megfelelő források. Tehát általánosságban elmondható, hogy mindig előre kell megfinanszírozni a költségek hetven százalékát, és akkor lehet támogatásért folyamodni, ha az a pénz már benne van a filmben. Azoknak, akik közpénzekről harsognak, érdemes lenne megérteni végre, hogy mi a törvényes lehetőségekkel élünk.

Helmeczy Dorottya: Már tavaly összegyűjtöttük a szükséges forrásokat, és mindent leigazoltunk a filmirodánál, hogy elkezdhessük a munkát.

Az a kérdés, hogy milyen forrásokról van szó.

Kálomista Gábor: Először is szögezzük le, hogy az NFI nem támogatott minket, és ez az az állami intézmény, ahonnan közpénzeket kapnak a magyar filmek. De tegyük hozzá, hogy arról sem tudok, hogy a jelenlegi kormány közpénzből emberekre lövetett volna. Egy korábbinál viszont igen, és

a gumilövedéket biztos, hogy közpénzből vásárolják.

Lehet közpénzekről beszélni, de az azért semmivel össze nem hasonlítható történet, amikor az egy hónapja regnáló miniszterelnök annak a tudásnak a birtokában esküszik fel a magyar Alkotmányra, hogy hazudott. Az alapállítást nem én teszem, hanem ő maga. Elfogadom az állítását, hogy hazudott és csalással nyert választást. Ha egy sportolót doppingon fognak, évek múlva is elveszik az érmeit, megsemmisítik az eredményeit, mert csalt. Ha valaki csalással szerez közhatalmat, és utána még ki is áll, és közli, hogy te magyar nép, akkora hülye voltál, hogy benyaltad, amit neked hazudtam, az saját demokratikus alapelveit cáfolja. Ráadásul visszanyúl a korábbi történelmi szakasz jól bevált módszeréhez, és rendőrségi eszközöket bevetve idéz elő egy hatalmas bajt – ami által emberek sérülnek, adott esetben halnak meg –, hogy elleplezze a csalását. Ezt én történelmi jelentőségű botránynak tartom. Az pedig felháborító, hogy most azon vitatkozunk, hány rendőr és hány civil sérült meg. Dobrev Klára azt állítja, hogy több volt a rendőri sérült, mint civil. Csakhogy ez teljesen mindegy, mert ha csak egy ember sérült volna meg, egy ember vesztette volna el a fél szemét, akkor is főbenjáró bűn. Ha senki sem sérült volna meg, és nem lett volna tüntetés, akkor is főbenjáró a bűn, amit Gyurcsány Balatonőszödön beismert. Brüsszelben hirdetik a demokráciát, itthon meg lövetnek az emberek közé? Célzott lövéseket adnak le, kardlappal veretik, beviszik a kutyasétáltatót, és megkínozzák, hogy valljon? Innentől fogva engem Gyurcsány Ferenc ne hazudozzon le. Én még nem álltam a nyilvánosság elé azzal, hogy loptam, csaltam, hazudtam, mert nem tettem ilyet. Most azzal vádolnak, hogy közpénzből készítek filmet. Ez nem igaz, bár akár abból is készülhetne, mert ez a téma közügy.

Megosztó közügy, a köz egyik fele erre nem adna pénzt. Ki támogatta?

Kálomista Gábor: Kezdjük ott, hogy szerintem egy klasszikus producernek nem az a fő feladata, hogy pályázatokat írjon, és amikor összeszedte a támogatásokat, leforgassa a filmet. Magamat a klasszikus producerek közé sorolom, ha emlékszik, a Zimmer Feri című filmet is teljesen saját tőkéből készítettük el. Megemlíteném még a Szíven szúrt ország című dokumentumfilmet, ami azért született meg, mert a téma számomra személyesen volt fontos. Nem kértem állami támogatást, nem álltak rendelkezésre erre alkalmas pályázati csatornák, magunk próbáltuk megoldani a film finanszírozását. Meg akartam csinálni, mert úgy gondoltam, hogy ez a történet egy fontos ügyet képvisel, szolgál. Ahhoz képest, hogy dokumentumfilm, óriásit ment.

Ma Magyarországon az a helyzet alakult ki, hogy van egy száz százalékban

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/06/06/kalomista-gabor-ez-a-film-a-mi-penzunkbol-keszul/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szexuális visszaélések ellen készülődnek az irodalomban

Szexuális visszaélések ellen készülődnek az irodalomban

Noha a szexuális és hatalmi visszaélésekről egyre több szó esik idehaza is, néhány színházat leszámítva …