2021. április 22., csütörtökMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.04.22. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Kálmán bá’ a tisztelt Házban

Hirdetés

Kálmán bá’ a tisztelt Házban

És óva intem a hazát, hogy Tárkányosbödönyön az unió pénziből szemétlerakó épüljék! – fejezi be nagy ívű napirend utáni felszólalását Kurcsma Alajos, Tárkányosháza országgyűlési követe. A derék tárkányosi atyafi veres fejét megbiccenti, mintha köszönne egy érkező frakciótársnak, csak hát ilyenkor már nem érkezék senki sem, legtöbbje már rég eltávozott, egyébiránt oly’ üres az alsóházi terem, hogy a jobb sorsra érdemes jegyző szuszogása is messzire elhallatszék. Sokat köszönhet szegény nótárius a medicinának, mert némi közbenjárás révén a múlt hónap közepén végre operáció alá vetették orrsövényferdülését; azóta nemcsak légzési gondjai vannak szegény honatyának, hanem legalább már sokkal rosszabbul is érzi magát.

Benczúr Gyula: Mikszáth Kálmán

Benczúr Gyula: Mikszáth Kálmán

Hanem Warsányi alelnök mily szépen elaludott ott fönt a pulpituson! Napirend utáni beszélyek apropóján ez régi szokása. Miután föleszmél, olyan arczcal nézi a lapos monitorját, mintha csak a kondorfői csárda étlapját gusztálná: vajh mit is egyek, mit is egyek. Persze, hogy marhapacalt sovány zöldséggel, mert azért oda köll figyelni a vonalakra. No, de itten oszt szűkös a választék! Két oldalán üdögélnek a jegyzők, egyik a szociálistáktul gyütt, derék úrfi, beh kár, hogy sosem lesz belőle viceelnök, pláne, elnök; a másik fideszista fiatalúr, keveset látni a tisztelt Házban, inkább a tévében vizitál, többet van a kamerák előtt, mint a szépséges Müller Csilla, az időjós. Ha legalább talentuma volna a szerepléshez a követ úrnak, ám géniusz náluk és a másik oldalt is nagy hiányt szenved.

Kurcsma atyafi közben akkurátusan összeszedegeti motyóját; látnivaló, hogy büszke magára, bizonyára töri a fejét, vajontén hány fertályórát folyt a szó. Egy czifra medál kijár Kurcsmának, mert tényleg hosszan deklamált. Még az a pohár víz is, mit szólásra érkezésekor a terebélyes teremőr hozott be néki tálcán, bealgásodott a dikció alatt.

Hirdetés

Egyebek iránt koreográfiája van ezeknek a napirend utáni szózatoknak. Napirend előtt kötve van az exponens a kronométerhez, így alig fér fölszólamlásába egy-egy rokoni konstellációra utalás vagy adoma, legföljebb cikornyás citátum a képviselő olvasmányából Kölcseytől Márain át Wass Albertig, bezzeg Mikszáth soha!, úgy erkölcsi záradék gyanánt. A szellemes csipkelődés ritka kincsként folyvást kerestetik a tisztelt Házban. A századelőn a szabadelvű Kanczától még lehetett hallani találó élczeket, de ő is elfakult, hogy ősi riválisa, Talján doktor visszasomfordált prokurátornak.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/tarca/2021/04/02/husvet-kalman-ba-a-tisztelt-hazban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A legfontosabb mondat hiányzik a Star Wars-forgatókönyvből

A legfontosabb mondat hiányzik a Star Wars-forgatókönyvből

Árverésre bocsátják májusban Angliában az első Star Wars-trilógiában Darth Vadert alakító, tavaly elhunyt David Prowse …