Csütörtök óta poharak csengése, ételek illata lengi be a Séd partján pompázó, szó szerint szemet-szájat kényeztető ligetet Veszprémvölgyben a 2. Balaton Wine & Gourmet fesztivál jóvoltából. Hófehér sátrak hosszú sorából kínálják a térség legjobb borászai és séfjei tudásuk és a régió gasztrokultúrájának legjavát. Pénteken mi is ellátogattunk a vasárnapig tartó rendezvényre.
Buborék és nyugalom
Korábban több cikkben is foglalkoztunk azzal, mire számíthatnak a vendégek az idei veszprémi Balaton Wine & Gourmet fesztiválon 2023. szeptember 21–24. között. A hétvégén – a teljesség igénye nélkül, lesz még francia Champagne- és argentin Malbeck mesterkurzus, argentin élményebéd, valamint és vörös-Balaton bemutató a borszakmai sátorban a tó környékének buborékos és vörösboros eredményeiről.
A pénteken szerzett személyes benyomásaink alapján
a valóságban még jobb, ez a kiváló gasztroünnep.
Megérkezésünk után minket is – mint minden ide látogatót – először a környezet ejt csapdába. A jezsuita templom szakrális tömbje, a gondozott medrében csörgedező Séd patak, amit a liget előtt kis tóvá duzzasztottak, a hófehér sátrak, a patyolattisztaság, a rengeteg növény ellenállhatatlanul otthonos érzést kelt. A vendégek láthatóan nem is próbálkoznak az ellenállással, inkább kisebb-nagyobb csapatokban kóstolgatják a finomságokat, vagy épp valamelyik gasztroprogramot figyelve élvezik az ízek és a tudás találkozását.
A világ legjobb borai
Mi elsőként a soha fel nem szentelt templom falai között zajló Burgundia mesterkurzusra néztünk be. Az előadó Horkay András, DipWSET nemzetközi borakadémikus, aki – mesterien adagolva a pontos információkat – érdekes történeteket mesél a világ egyik leghíresebb borvidékéről. Persze jóval könnyebb dolga van, mint mondjuk egy kémiatanárnak, hiszen az előadásait kóstolóval szakaszolja.

26
Miközben árkategória szerint növekvő sorrendben kóstolgatjuk a térség világverő fehérborait – William Fevre Chablis 2021, Domaine de Bellene Savigny-les-Beaune Blanc 2020, Domaine de Montille Saint Aubin „En Remilly” 2020 Premier Cru (Bio) –, nem várjuk az óra végét.
A savakban és aromákban gazdag nemes burgundik után jólesik megvizsgálni a konyhai kínálatot is. Szerencsére Forrai Miklós és – élete minden területén társa – Forrai Krisztina, a balatonszőlősi Casa Christa két tulajdonosa nem hagy sokáig éhezni.

26
Vaddisznó és kecskesajt szívből
A Balaton-felvidéki birtokukra kétezer fából álló mandulaerdőt, két hektáron „látványszőlőt” és egész évre elegendő alapanyagot szolgáltató zöldségeskertet varázsoltak a hét kibérelhető házuk és az éttermük köré. Jövőre már saját szárnyasaik is lesznek. Sajtot, húst a környéken vásárolnak. Természetesen szállóvendégeik is részesei lehetnek mindennek. Olyannyira, hogy például ők is szedhetnek maguknak almát, körtét, szilvát, cseresznyét, ami épp érik a gyümölcsösben.
Nem csoda, hogy nyolcvan százalékban visszatérő vendégeik foglalják le szálláshelyeiket egész évben. Az ilyen szinten személyes, és emellett a legmagasabb színvonalú vendéglátás nagyon sok munkával jár, de azt mondják, hogy minden percét élvezik.
Ahogy mi is az elénk tálalt konfitált vaddisznótarját hajmáskéri kecskesajtos rizottóval, és a madártej sem méltatlanul szerepel a menüben.

26
A Forrai házaspár nagyon élvezte a csütörtöki közös főzést a négy balatoni Bib Gourmand-díjas étterem séfjeivel. Miklós szerint csütörtökön ismét kiderült, milyen magas színvonalú tudás halmozódott fel a legújabb kori magyar gasztronómiában:
Megint megmutattuk, hogy ha nem egymás ellen, hanem egymást erősítve együtt dolgozunk a vendégekért, négy évszakossá tehetjük a Balatont.
Így jó a tűzzel játszani
A további borkóstolás előtt megálltunk a veszprémi Oliva étterem standja előtt, ahol Jorge Esteban Bottyán chef brillíroz az asado rács felett. A parázson sistergő nemes húsok mesterével először a nevét tisztázzuk. Elárulja, egyszerű a titok: szülei argentinok, de nagyszülei magyarok. Ő maga harmincöt évig „otthon” élt, amikor épp nem a nagyvilágot járta, aztán eljött nagymamájával Magyarországra rokonlátogatóba. Itt találta meg élete párját, azóta nálunk van „itthon”.
A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!
*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!