2021. január 25., hétfőMa Pál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.25. Pál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Jézus-filmek mindannyiunk karácsonyi nappalijában

Hirdetés

Jézus-filmek mindannyiunk karácsonyi nappalijában

Megtért a forgatás közben

Minden idők egyik leghíresebb és legszebb, a palettán úgymond középre tolt, szélsőségektől mentes Jézus-filmje Zefirellié 1977-ből: A názáreti Jézus olyan színésznagyságokat vonultat fel, mint Laurence Olivier, Antony Quinn, Michael York, Peter Ustinov vagy Claudia Cardinale. A hatórás mozit akár minisorozatnak is nevezhetnénk ma divatos műfaji besorolással. Jézust a fiatal Robert Powell alakítja, aki eredetileg Júdás szerepét játszotta volna, de a rendező a kamerapróbák alatt rájött, szuggesztív tekintete és kék szeme miatt kiváló Jézus lehetne. Így lett talán a legismertebb filmes Jézus Powell, és non plus ultra az egészben, hogy

a korábban teljesen ateista, a hit kérdése iránt minimálisan sem fogékony színész megtért a szerep alakítása közben.

Hirdetés

Betévedt egy izraeli juhász, Jézus lett belőle

Ennél hamarabb robbant iszonyatosat a hippikorszak kvintesszenciáját megfogalmazó, ’73-as Jézus Krisztus szupersztár, ami a rockszínpadokon is méltán fantasztikus siker. A legendás zeneszerző-szövegíró duó, Andrew Lloyd Webber és Tim Rice rockoperája nyomán született alkotás Júdás alakjára fókuszál. Hogy a maga korában profánnak, istenkáromlónak, sőt antiszemitának nevezték a művet, szinte természetes. (A rendező Norman Jewison nevét jegyezzük meg.) A film alaphelyzete, hogy színészcsoport érkezik hippikre jellemző, ütött-kopott kisbusszal egy izraeli sivatagba, a forgatás helyszínére, majd némi előkészület és a jelmezek kicsomagolása után nekiállnak, hogy előadják minden idők legnagyobb történetét. Júdás egy szirt fokán ül, végigtekint a pusztaságon, s azon morfondíroz, micsoda veszedelmeket zúdított Jézus a szegény zsidó népre.

Szemben az evangéliumok pénzéhes, kapzsi és képmutató Júdásával, Carl Anderson, a Szupersztár Júdása afféle imperatívusz Jézusnak

(Ted Neeley), ráadásul mélyen megérti őt, átérzi fájdalmát. A film végén a színészek lebontják és összepakolják a díszleteket, majd felszállnak a kisbuszra és hazamennek. A kamera végigpásztázza a helyszínt, de a Jézust alakító színész hiányzik. Az utolsó jelenetben a kereszt és egy rejtélyes, mozgó alak sziluettje látható a lenyugvó nap előtt. Valójában egy izraeli juhász tévedt a forgatás helyszínére, de a rendező meghagyta a zseniálisan hátborzongató jelenetet, mely tökéletes befejezésnek bizonyult a filmjéhez.

Az eredeti színpadi műnek elementáris hatása volt 1970-ben, pár hónappal Woodstock és az egész 1968-as robbanás után, Webber és Rice egy korszak életérzését öntötték formába. A végtelen szabadságvágyú hatvanas nemzedékre a film is elementáris hatást tett: a nagy közösségek (kolóniák), a kiüresedő házasságok helyett a megkívánáson és szerelmen alapuló szabad kapcsolatok kultuszát hirdette, egyház-, vallás- és társadalomkritikát fogalmazott meg.

Erőszakpornó: csak vér és szenvedés

Nagyon várták, szerették és támadták Mel Gibson nagyszabású mozifilmjét, a Passiót, melyet egyesek túltolt brutalitása miatt csak erőszakpornónak neveznek. A Jim Caviesel Jézusán kívül nem kisebb sztárokat, mint Maya Morgensteint (Mária) és Monica Bellucit (Mária Magdolna) jegyző film kizárólag a szenvedéstörténetre fókuszál: Jézus életének utolsó tizenkét óráját mutatja be, rengeteg vérrel. 2004-ben az év legvitatottabb alkotásának tartották.

A brutális film forgatása is brutális volt: […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2020/12/24/jezus-filmek_mindannyiunk_karacsonyi_nappalijaban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Régi barátjával jött össze Kourtney Kardashian

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2021/01/25/regi-baratjaval-jott-ossze-kourtney-kardashian/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …