2021. január 16., szombatMa Gusztáv napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.16. Gusztáv Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Japánban hasít a Rubik-kocka, a járvány megsokszorozta az eladásokat

Hirdetés

Japánban hasít a Rubik-kocka, a járvány megsokszorozta az eladásokat

November 24-én, Őcsászári Felsége, Takamado hercegnő jelenlétében mutatták be a japán sajtónak és a nagyközönségnek azokat a művészeti alkotásokat, amelyeket a tokiói magyar nagykövetség kezdeményezésére japán művészek készítettek. Az alkotások különlegessége, hogy mindegyiket a világszerte talán legismertebb magyar találmány, a Rubik-kocka inspirálta. A játéknak indult, de az eltelt időben a dizájntól kezdve a matematikán át az agykutatásig az élet szinte minden területét befolyásoló konstrukció szigetországi bemutatkozásának negyvenedik évfordulóján nyílt meg a bemutató. A projektet a tokiói magyar nagykövetség indította el szeptemberben, amelynek keretében rövid videókban mutatták be a művészeket, a Rubik-kocka évfordulójára készített műveket és az alkotási folyamatot.

Az egyik legötletesebb alkotás, Kojama Szuszumi séf fehércsoki-kockájának alkotási folyamata: 

Kuma Kengo, a tokiói olimpiai stadion és más híres japán és külföldi épületek tervezője egy forgatható és mozgatható, Rubik-kocka alakú bútort készített. Íme a videó:

Hirdetés

Az internetes videocsatornáján többmilliós nézettségű origamiművész, Nakasima Dzsó különleges, mágneses origami Rubik-kockát hozott létre. 

A tizenegyedik generációs, háromszázötven éves tradíciót ápoló, elismert kerámiaművész, Óhi Tosio a kocka színeit reprodukálva égetett kerámiát alkotott, egy kortárs japán táncos pedig a Rubik-kocka ihlette táncot mutatott be. Az Ázsia legjobb bárjai között számon tartott, tokiói Ben Fiddich tulajdonosa, Kajama Hirojaszu Unicum alapú koktélt készített. 

A nagykövetség által szervezett ünnepélyes megnyitón díszvendégként tiszteletét tette a japán császári család részéről Őcsászári Felsége, Takamado hercegnő.

Fotó: Tokiói magyar nagykövetség

Fotó: Tokiói magyar nagykövetség

Fotó: Őcsászári Felsége, Takamado hercegnő valamint Kuma Kengo, a tokiói Olimpiai Stadion sztárépítésze, Palanovics Norbert nagykövet társaságában megtekintik a Rubik-kocka által inspirált, forgatható bútort.

A különleges tárgyak szerdától, november 25-től 2021 februárjáig tekinthetőek meg a Tokió szívében tavaly megnyílt Magyar Kulturális Intézetben. A kiállítást követően a műalkotásokat árverésre bocsátják, a befolyt összeget pedig jótékony célra fordítják. A művészek alkotási folyamatáról és hitvallásáról egy beszélgetésekből összeállított hosszabb dokumentumfilm is készül, amely hamarosan felkerül a nagykövetség online felületeire.

Hadd tudják meg, hogy a Rubik-kocka magyar!

A kiállítás megnyitója előtt Palanovics Norbert nagykövet nyilatkozott az Indexnek.

Mennyire foglalkoztatja a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/11/24/japan_sztarmuveszeit_inspiralta_a_rubik-kocka/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A világ legjobban várt épületei között szerepel a Magyar Zene Háza

A világ legjobban várt épületei között szerepel a Magyar Zene Háza

A Liget Budapest projekt keretében készülő Magyar Zene Házát a világ tíz legjobban várt, idén befejezendő épülete …