2022. január 27., csütörtökMa Angelika napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 346,00 Ft
2022.01.27. Angelika Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 346,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Japán zenei tehetségek Magyarországon

Hirdetés

Japán zenei tehetségek Magyarországon

A japán művészek körében nagyon népszerű a Zeneakadémia, az első növendékek körülbelül 50 évvel ezelőtt érkeztek Magyarországra, hogy itt tanuljanak. Liszt, Bartók és Kodály mindig is húzónevek voltak a zenei életben, hiszen világszerte ismert és elismert művészekről van szó. Kodály munkássága felbecsülhetetlen érték, hungarikumnak számít módszere. Büszke lehet az magára, aki személyesen is ismerte őt. Szapporóban él egy japán professzor, aki még Kodállyal dolgozott együtt. Nem véletlen, hogy ebben a japán nagyvárosban rendezik meg minden évben a Liszt Szemináriumot és Fesztivált.

A magyar művészek között is akad olyan, akinek célja nem más, mint méltó módon reprezentálni a Zeneakadémia értékeit, megmutatni a nagyvilágnak mindazt a tudást, ami itt felgyülemlett. Ezek közé tartozik Farkas Gábor zongoraművész, a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője. Ő maga négy évig élt Tokióban, ahol első európai vendégprofesszorként a mai napig is tanít a Tokyo College of Music-ban. Amellett, hogy sikeres szólista, fontos számára a tudás átadása, a tanítás.

A magyar Zeneakadémia japán büszkeségei

Farkas Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész missziójának tekinti, hogy a Magyarországot és Japánt közelebb hozza egymáshoz. Szívesen foglalkozik japán növendékekkel (jelenleg Mizuno Kaiszeit a Budapesti Zeneakadémián, Kaja Sótát pedig a Tokyo College of Musicban mentorálja), akik már most, fiatal koruk ellenére kiemelkedő eredményeket érnek el. Kaja Sóta például olyan rangos zongoraversenyeken, mint a Liszt nevével fémjelzett weimari megmérettetés, második díjat nyert, a zsűri első díjat nem adott ki. Ez a verseny Farkas Gábor számára is meghatározó, hiszen 2009-ben ő nyerte meg a közönségdíjjal és a legjobb Haydn-szonáta előadásáért járó díjjal együtt,

Farkas Gábor

Hirdetés

Farkas Gábor

Fotó: Raffay Zsofia

idén pedig meghívták zsűritagnak.

A Zeneakadémia tanára szerint a jó bornak nem kell cégér, az intézmény messze földön híres és az egyetlen a világon, amit Liszt maga alapított. A híres magyar zeneszerző, zongoraművész, karmester és zenetanár a világ vezető zongoristáit nevelte ki. A Japánban vendégprofesszorként is tevékenykedő zongoraművész elárulta, hogy a távol-keleti országban elképesztő méreteket ölt a zongorista generáció, virágzik a zongoraiskola. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az országos zongoraversenyeken csak a 15-25 évesek körében évente körülbelül 40 ezer növendék indul.

Idén összesen 21 japán diák tanul a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, köszönhetően annak, hogy a Zeneakadémia Japánban is időről időre bizonyítja, képzései világszínvonalúak. Emellett az is lényeges, hogy évtizedekre visszanyúló kiváló kapcsolatokat ápolnak ottani egyetemekkel és zenei intézményekkel. Kétségtelen, hogy a Farkas Gáborhoz hasonló elismert művészek szintén hozzájárulnak az Akadémia jó híréhez. Japánban ugyanis megkapni az év koncertjének járó Aoyama Zenei Díjat óriási dolog, ráadásul úgy, hogy magyar származású zongoraművész ezt eddig még nem nyerte el.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/12/16/zeneakadamia-japan-muveszek-farkas-gabor-izaki-maszahiro-szolnok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tetvekkel játszottak a zsidó gyerekek a haláltáborban

Tetvekkel játszottak a zsidó gyerekek a haláltáborban

Január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján kerül országszerte mozikba az Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm. …