2021. szeptember 20., hétfőMa Friderika napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.09.20. Friderika Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / James Spader, a feketelistás sztár

Hirdetés

James Spader, a feketelistás sztár

Králl Bernarda írása

Ha rátaláltunk a sorozatra, forgathatjuk a fejünket, mint a mémbeli Travolta, hiszen sehol nem látjuk az anno dús hajú, intellektuálisan vonzó Spadert. Pedig jelen van már az első percben is mint bűnöző király, aki titokzatos céltól vezérelve feladja magát az FBI-nak. Igen, az a kopasz, köpcös, középkorú gentleman Spader! A színész maga is hibás, nem elég, hogy jókat eszik, a sportot hanyagolja és megfeledkezett a Hollywoodban szokásos hajbeültetésről, nem sok filmben szerepelt az évtizedek során. Utolsó nagy dobása a Jogi játszmák volt (Boston Legal).

Mit csinált Steven Soderbergh klasszikusa, a Szex, hazugság, videó (amiért elnyerte a legjobb férfiszínész díjat is Cannes-ban, 29 évesen), a Csillagkapu (1994) vagy a különleges Karambol (1996) óta? Tény, az 1990 és 2000 közötti évtized volt legtermékenyebb korszaka, ezekben a filmekben még a szexepiljét aknázták ki a rendezők. Az ezredforduló után is jött pár jó szerep, köztük Maggie Gyllenhaal oldalán A titkárnő, ami nem könnyen feledhető alkotás. De nagyon jól álltak neki a jogi sorozatok is, mint Az ügyvédek (2003-2004), vagy a Jogi játszmák (2004-2008). 2010-től kevesebb filmben láthattuk, A hivatal egy évadában az évtized elején, két filmben és a Feketelistában. Beválogatták egy Marvel produkcióba is, a Bosszúállók: Ultron korában ő adja Ultron hangját. A karrierje pár sorban összefoglalható, mégis meghatározó színész, a Feketelista többek között miatta olyan jó.

Hirdetés

Hogyan kezdődött?

Spader Bostonban született, a külvárosban, később is itt telepedett le családjával, a szülei szomszédságában. Igazi bostoniként nagy Red Sox rajongó volt, a Fenway Parkba, a Szépművészeti és a Természettudományi Múzeumba járt. A család ősidők óta élt Bostonban, az USA egyik legrégibb városában. Szülei az észak-andoveri Brooks iskolában tanítottak. Spader gyerekkorában a szerepjátékoknak élt, de nem színésznek készült, hanem rendőrnek, kalóznak vagy rablónak.

Középiskolába a Phillips Academyre járt, ekkor ismerkedett meg a drámaszakkörrel, amire csak hobbiként tekintett. Jó szórakozásnak találta, hogy bármit megvalósíthat, amiről fantáziál. Amikor megszerezte a jogosítványát, végre elindulhatott felfedezni a világot, ez a céltalan, csak az élményért történő mászkálás a mai napig a kedvenc szórakozásai közé tartozik. Jönni-menni, ismerkedni, idegenekkel beszélgetni, ezt mindennél jobban élvezi.

A SZÍNÉSZKEDÉS EKKOR MÉG MINDIG NEM VOLT CÉLJA, BÁRMIT EL TUDOTT KÉPZELNI, AKÁR AZT IS, HOGY MAGÁNNYOMOZÓ LESZ.

Tizenhét évesen költözött New Yorkba, amivel egy csapásra megvalósult az álma, hogy elmerüljön egy valós fantáziavilágba. A nagyvárost csodaországnak látta, amibe tökéletesen passzolt álmodozó személyisége. Közben a kezdő színészek küzdelmes életét élte, csaposként, jógaoktatóként, futárként dolgozott. New York megadta neki a lehetőséget, hogy különböző álruhákba bújjon, de még nem a színpadon, hanem a való életben. A színészkedést mellékesen csinálta, és közben folyamatosan ábrándozott, még mindig arról, hogy rendőrnek vagy rablónak áll. És akkor jött az áttörés: elkezdték jobban megfizetni a hobbijáért.

Első szerepe Brooke Shields testvéreként a Végtelen szerelemben 1981-ből. Aztán jöttek egymás után az újabb szerepek: Álmodj rózsaszínt, Tőzsdecápák, Fagypont alatt (Breat Easton Ellis bestselleréből – magyarul Nullánál is kevesebb címmel jelent meg). Ez utóbbi hozta meg az első komolyabb sikert a gazdag, drogfüggő ficsúr szerepéért. 1989-ben a független filmesek is felfigyeltek rá, a Szex, hazugság, videóban nagyon egy hullámhosszon voltak a rendező Soderbergh-gel, de aztán cannes-i díj ide vagy oda, beállt pár év szünet. Játszott ugyan a Kétszínű igazságban John Cusack oldalán, a Fájó gondviselésben Sidney Lumet rendezésében, Susan Sarandonnal a Gyönyör rabjaiban, de hiába a nagy nevek, egyik sem lett átütő siker.

Ki gondolta, hogy egy sci-fi mese emeli újból a köztudatba Spadert? A Csillagkapu, hiába hatásvadász kalandfilm, óriási nézettséget produkált, annyira szerették a nézők, hogy még egy tévésorozatra is futotta belőle. Spader azonban ekkor is közömbösen fogadta az ovációt, a hírnevet. Ekkor már felesége volt, Victoria, és két fia, úgyhogy inkább együtt kirándultak, és Spader a színészetet továbbra is csak mellékesen csinálja valami fontosabb, az élet mellett.

<img id="kep_szerkfoto_image_39686225" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3968/39686/396862/39686225_0efa00f7d6106c1e2e040f1078cc53bd_wm.jpg" alt="James Spader a Csillagkapu című filmben" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2021/09/12/james-spader-feketelista-black-list-csillagkapu/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Böjte Csaba: Lelkeket gyűjtök

Böjte Csaba: Lelkeket gyűjtök

A testvéri szeretet, a jézusi bizalom mutatta meg magát a nemzetközi eucharisztikus konferencián Böjte Csaba …