2021. március 3., szerdaMa Kornélia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.03.03. Kornélia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Itt van Balaton-parti strandok új generációja

Hirdetés

Itt van Balaton-parti strandok új generációja

Fizetős strand, szabadstrand, kutyás strand, ökostrand ,naturista strand, gyerekstrand, élménypark és még ki tudja mennyiféle igényre szabott fürdőhely létezik. Most viszont feltűnt egy újfajta építészeti szemlélet, amely visszaadná a vízpart természetes élőhelyét, az ott honos növényekkel és állatokkal együtt.

Megszűnnének a kiépített, burkolt partfalak, lekövezett strandfelületek, a vendéglátó pavilonsorok.

Hirdetés

Viszont le lehetne ülni bármelyik fa tövébe piknikezni, vagy keresni egy védett öblöcskét, partszakaszt. Nincsenek kijelölt területek, a természetes növényzet alakítaná ki a környezetet, a helyi adottságokhoz alkalmazkodva.

Az újragondolt, provokatív tervet a Guba-Hámori építésziroda alkotta meg. Elképzelésük kapta az egyik különdíjat a keszthelyi partszakasz fejlesztésére kiírt ötletpályázaton.

Az új strand-modell.

Az új strand-modell.

Grafika: Guba-Hámori építésziroda

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata – az önkormányzattal közösen- még ősszel írt ki ötletpályázatot Keszthely Balaton-parti területeinek fejlesztésére. Tíz pályaművet jutalmaztak most, köztük ezt az egészen merész megközelítésű gondolatot.

Pedig a kiírás Keszthely balatoni központjának 4000 négyzetméteres wellness, szórakoztatóipari és kereskedelmi fejlesztéséről szólt. Hámori Péter és Guba Sándor építészek mindezt a városba költöztetnék, a partszakaszról pedig külön lezseren figyelmen kívül hagyták. 

Szerintük ugyanis már a megközelítés sem jó.

Rossz ötlet egy eleve sérült élőhelyet (ez esetben a Balaton vízparti sávját) még jobban beépíteni, tovább károsítani azért, hogy gazdasági érdekeket elégítsen ki, mondták az Indexnek.

A kérdés inkább az: kell-e, szabad-e építkezni erre a területre?

De még ennél is tovább mennek. Nem fenntarthatóságról, megújuló energiákkal működtetett épületekről beszélnek (ezek számukra evidenciák), hanem megkeresték a probléma gyökerét.

Az ember uralta környezettel, a mesterséges territóriummal, a mindent beépítő, folytonosan terjeszkedő, térnyerő gondolkodásmóddal, kultúrával van a gond. Miközben összeomlás határán léteznek a természetes élőhelyek.

Ahogyan nem az a legnagyobb probléma, hogy nem kezeljük kellő […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/02/17/itt-van-balaton-parti-strandok-uj-generacioja/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meddig lesz még Salieri Mozart gyilkosa?

Meddig lesz még Salieri Mozart gyilkosa?

Tán az egyik legnagyobb és legrégebbi rejtély a Wolfgang Amadeus Mozart életét övező legendák körül …