2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ismét Kaposváron a kamarazenei világ szeme

Hirdetés

Ismét Kaposváron a kamarazenei világ szeme

Számos kiemelkedő magyar művész teszi tiszteletét a rendezvényen, köztük a hazai zenei élet élvonalába tartozó Baráti Kristóf hegedű- és Várdai István csellóművész. Mellettük fellép a Junior Prima-díjas Pusker Júlia hegedűművész, a bázeli Zeneművészeti Főiskola professzora, Fejérvári Zoltán és Farkas Gábor zongoraművész, Kristóf Réka énekes, a Nemzetközi Anton Rubinstein verseny győztese és a Virtuózok tehetségkutatóból ismert ütőhangszeres TanBorEn Trió is.

Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő, de szép számmal lesznek jelen még külföldi kiválóságok, úgymint a Latin Grammy-díjas zongoraművésznő, Edith Peña és férje, Alexei Volodin világhírű zongoraművész. A fiatal tehetségek gondozása és bemutatása fontos a fesztiválszervezők számára, így idén Javier Comesana Barrera hegedűművész érkezik Spanyolországból, akinek Magyarországon ez lesz az első fellépése. Várdai István művészeti vezető szerint a spanyol fiatal hatalmas sikert fog aratni játékával a kaposvári közönség előtt.

Minden a célokon múlik

Hornyák Balázsnak ez lesz a harmadik Kaposfestje fesztiváligazgatóként. 2020-ban a pandémia miatt extrán nehezített helyzetben kapta meg ezt a feladatot, de már ez előtt is szerepet vállalt a fesztivál életében, a művészeti vezetők munkáját segítette.

Hirdetés

2020-ban célként fogalmazta meg

  • közép- és hosszú távon biztosítani a fesztiválnak a nemzetközi láthatóságot;
  • megerősíteni az oktatás és nevelés szerepét a fesztiválon (mesterkurzusok szervezése, workshopok, gyakornoki programok), hiszen ez erős és meghatározó része a fesztiválnak, nemcsak a szórakoztatás a cél, hanem a tanítás is;
  • a közönség bővítése is hosszú távú célja a fesztiváligazgatónak, megszólítani egy olyan réteget is, amelynek tagjai nem feltétlenül tartoznak a komolyzene bázisközönségéhez, de érdeklődést mutatnak a különböző kulturális programok iránt.

Hornyák Balázs szerint ez utóbbi csak úgy lehetséges, ha bővítik a helyszíneket és szélesebb kínálatban kezdenek gondolkodni, tehát nemcsak komolyzenei hangversenyeket, hanem műhelybeszélgetéseket, előadásokat, mesterkurzusokat, illetve minőségi könnyűzenei programokat is rendeznek. Idén például augusztus 15-én este két szabadtéri koncert is hallható lesz, az első egy népszerű darab, Georges Bizet és Rogyion Scsedrin Carmen-szvit című műve, amelyet a Liszt Ferenc Kamarazenekar ad majd elő Várdai István vezényletével.

„Ez olyan komolyzenei mű, amit azok is érteni és élvezni tudnak, akik nem feltétlenül rajonganak a műfajért” – fogalmaz a mű kapcsán a fesztiváligazgató. Este pedig Horváth Charlie élő zenés koncertjére látogathatnak el az érdeklődők.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Magyarország legjelentősebb, legfontosabb, legnagyobb múltra visszatekintő kamarazenekara, jövőre ünneplik a hatvanéves évfordulójukat. Idén két koncert erejéig lehet meghallgatni a játékukat, ahol többek között Elisabeth Leonskajával is fognak játszani.

Tömeg a Szivárvány Kultúrpalota előtt fotó-Mohai Balázs-Kaposfes

Fotó: Mohai Balázs

Kétségekkel teli évek

A Kaposfest megrendezése mindig nagy feladat. A szervezők célja, hogy a kétségekkel és nehézségekkel teli évek után olyan struktúrát tudjanak kialakítani, amelynek köszönhetően hosszú távra tudnak tervezni.

A fesztiváligazgató szerint ha akár három-négy évre előre tudnának tervezni, az elfoglalt művészek, akik több évre előre le vannak kötve különböző előadásokra, fellépésekre, a Kaposfesttel is tudnának számolni. A járványhelyzet miatt alapvetően nehéz volt előretervezni az utóbbi három évben, ez a fajta nehézség idén is jellemző volt. A szervezők biztosra szerettek volna menni, ezért olyan programokat és műsort állítottak össze, amelyet bármilyen körülmények között meg tudnak valósítani.

Némiképp azonban egyszerűsíti a képet, hogy általában olyan művészeket hívnak meg a fesztiválra, akiket ismernek, és akikkel kifejezetten szívesen zenélnek együtt. Baráti Kristóf művészeti vezető így nyilatkozik a meghívott művészekről:

Minden találkozás egy-egy impulzus, és ezzel gyakorlatilag jelöltté válik az, aki a közelünkbe kerül. Mindenki, akit elhívunk, olyan szellemiséggel bír, ami számunkra fontos. De az is szempont, hogy mindig nyitva hagyjuk a megismerés lehetőségét új művészek számára is.

Fontos az összművészetiség

A fesztivál egyik erőssége a társművészetekkel való szoros együttműködés, illetve közös munka. A komolyzenei előadások mellett más művészeti programokkal is találkozhatnak a nézők, ez idén sem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/08/12/kaposvar-kaposfest-2022-kamarazene/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Találni valakit, akivel nézni lehet a Doktor House-t

Találni valakit, akivel nézni lehet a Doktor House-t

Áll a kislány a nappaliban, énekel, az anyja közben unottan cigarettázik. Alig bírja kivárni, hogy …