2023. március 20., hétfőMa Klaudia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.03.20. Klaudia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ismeretlen Kölcsey-versre bukkantak

Hirdetés

Ismeretlen Kölcsey-versre bukkantak

Eddig ismeretlen Kölcsey-versre bukkant az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Kézirattárának vezetője, Földesi Ferenc. Az újonnan azonosított alkotást a magyar kultúra napján tárták az olvasóközönség elé. 

A család tulajdonában lévő Hymnust 1944-ben helyezte letétbe a nemzeti könyvtárnál a költő leszármazottja, László Magda. Majd a második világháború után a könyvtár tudatosan törekedett a hagyaték megszerzésére, aminek köszönhetően két kézirategység is a tulajdonukba került. Ez 123 lapnyi szöveget és 22 lapnyi verskéziratot jelent. 

Az Országút kiemeli: Kölcsey nem füzetekbe rögzítette a verseit, mint például Petőfi, hanem önálló lapokon, jellemzően bifóliókon. 

A csaknem százhatvan ismert Kölcsey-versből a nemzeti könyvtár százötvenöt kéziratot őriz, amit  az OSZK munkatársai digitalizáltak és mindenki számára elérhetővé tették a <a href="https://copia.oszk.hu/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/01/31/kolcsey-ferenc-vers-irodalom-ismeretlen-himnusz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Hazám, hazámat éneklő vietnámi operaénekes cukrászdát szeretne nyitni

A Hazám, hazámat éneklő vietnámi operaénekes cukrászdát szeretne nyitni

A Hazám, hazám mára szinte a védjegye lett, elénekelte többek közt a Parlamentben is. „Tíz …