2023. június 8., csütörtökMa Medárd napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
2023.06.08. Medárd Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Írtak számos komoly slágert, és még a napfényt is betették a szánkba

Hirdetés

Írtak számos komoly slágert, és még a napfényt is betették a szánkba

Harminc évvel ezelőtt alakult meg a hazai elektronikus színtér egyik legismertebb és legelismertebb csapata, az Anima Sound System.

A Prieger Zsolt vezette formáció talán legnagyobb erőssége az, hogy időről időre képes a megújulásra, feladva a bevált sémákat, s valami egészen másba kezdenek. Zenéjük különlegességét a stílusok keveredése adja. Ebben jelen van a modern elektronikus tánczene, az acid jazz, a reggae és a dub, a hiphop és a trip hop, a magyar népzene, a klezmer és az afrobeat is.

Idézzük fel, hogyan telt a harminc évük, kik játszottak „Anima-mezben”, milyen kiadványaik jelentek meg. A zenéket a Magyar Popkulturális Értéktár archívumából válogattuk.

Koncertjegy az akkor 10 éves zenekar egyik budapesti fellépéséről

Hirdetés

Koncertjegy az akkor 10 éves zenekar egyik budapesti fellépéséről

Fotó: Hőgye Zoltán

Hajnal volt

Az Anima Sound System zenekart Prieger Zsolt alapította 1993 nyarán Szombathelyen. A zenekedvelő fiatalember már a ’80-as évek végén létrehozott egy formációt, amelyik zajzenét játszott. Írt experimentális színházi darabot is, de aztán rájött, hogy a pop műfaj az, amiben a legsokszínűbben és a leggyorsabban fejezheti ki magát. 

Az Anima másik alapítója – jelenleg is tagja – Zsolt testvére, Prieger Szabolcs. Németh Gergely későbbi csatlakozásával jött létre a zenekar irányát meghatározó hármas. Majd 1994-ben megjelent az első kazettájuk (Anima 001/1994).

Első koncertfelvételük, 1994 novemberéből, tíz évvel ezelőtt került elő.

Egy nagykanizsai fellépésen az alaptrió kiegészült Rozmán Zoltán dobossal és Kovács Kata hegedűssel. A csapat akkor még folkbeütésű, instrumentális dub-reggae-t játszott.

’68

Shalom című lemezük 1995-ben jelent meg. Itt a masszív elektro-dub alapokba szervesen illeszkedtek a világzenei motívumok, jellemzői a finom ízléssel komponált számok és a kristálytiszta vokál.

Németh Gergely és Prieger Zsolt, a zenekar producer-szerző párosa ezután sem tudott hibázni: 1997-ben jött ki az Anima című album, rajta egyik legnagyobb sikerük, a ’68 című szám, s mellette más kísérleti, népzenés, dubos, de mindenképpen speciálisan „animás” dal kapott helyet. 

Az Aquanistan, a szintén legendássá vált lemezük húsz évvel ezelőtt jelent meg. A dalok között találunk lassabbat, gyorsabbat, meditatívat, szerelmest és pörgőset, mindez hol politizáló, hol könnyedebb – magyar és angol nyelvű – szövegekkel.

A zenekar a rengeteg hazai fellépés mellett már korai éveiben bejárt számtalan kelet-európai várost. Sikereikre Nyugat-Európában is felfigyeltek, koncerteztek Berlintől Londonig az összes jelentős fővárosban, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/popkult/2023/04/23/zene-elektro-hiphop-triphop-jazz-anima-sound-system-prieger-zsolt-hajnal-sose-szerelem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kiborítóan vicces ez az új nyomozós sorozat

Kiborítóan vicces ez az új nyomozós sorozat

A Deadloch című új ausztrál sorozat nem sokáig cicózik a nézőjével, rögtön a nyitójelenetében lerántja …