2021. június 14., hétfőMa Vazul napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.14. Vazul Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Író a nyóckerből, 29 ezer forint rokkantnyugdíjjal

Hirdetés

Író a nyóckerből, 29 ezer forint rokkantnyugdíjjal

Ficsku Pál író rokkantnyugdíjas és a nyolcadik kerületben, a Kálvária téren lakik. Az itteni házakon sok az erkély. Az egyikre egy öreg néni kiment a tavaszi karantén alatt, és megpucolta az ablakot. Két nap múlva újra kiment és újra megpucolta. Néhány nap múlva újra kitotyogott és megint fényesre suvickolta. Ezek után már annyira csillogott-ragyogott az ablak, hogy a néni fogta magát, és egy könyvvel ült ki az erkélyre. Elkezdett olvasni. Egy idő után a férje is utánament, szintén könyvvel.

Az emberek ki vannak éhezve az irodalomra és a szabad levegőre – mondja Ficsku, aki gondolt egyet, és elhatározta, felolvasásokat tart a szabadban. Visz néhány kéziratot, kiosztja, a hallgatóság ül a füvön, a padon, az otthonról hozott horgászszéken vagy ahol tud, ő olvas, az emberek meg hallgatják az irodalmat. Aki tud, fizet, hozzájárul, aki nem, az iszik és hallgat.

Az Olvass szabadon kezdeményezésnek az a lényege, hogy az író felolvas, a közönség a szabadban hallgatja, közben lehet enni, inni, és mindenki kap egy kéziratot.

Hirdetés

Egy szépen fűzött, egyénileg dedikált, képekkel tűzdelt kéziratot, amely szinte már egy könyvecske, szándékában legalábbis. Az élményért lehet fizetni, de nem kötelező. Az író-olvasó találkozók ugyanis befulladtak, ezeket ráadásul nem ellenőrzi senki, nem kell semmilyen formai vagy adminisztratív szabálynak, pályázatnak megfelelni.

Az első ilyen felolvasás Mályiban lesz most szombaton, három órakor, a Kittenberger sétány 35.-ben, Ficsku nyaralójának kertjében. Kiviszi a kempingszékeket, nyugágyakat, a füvet meg már lenyírta a múlt héten.

Ficsku Pál rokkantnyugdíja 29 040 forint. Vagyis nem a rokkantnyugdíja, hanem a rehabilitációs járadéka. Ennyi pénz 56 százalékos rokkantságért jár. 

Neki ez úgy jön ki, hogy 35 százalékban gerincileg rokkant, 21 százalékban pedig krónikus májbetegség miatt.

Ír is egy könyvet, Istenbácsi – új és újraírt történetek, avagy a Zsiga Marcell-rejtély a címe. Ő volt az a politikus, aki annak idején azt mondta, 47 ezer forintból meg lehet élni. Viszont nem próbálta. Ficsku öt éve, amióta rokkantnyugdíjas, próbálgatja, de az istennek nem akar összejönni. Persze örülne most ő annak a 47 ezernek is.

P  5927

Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Korábban létezett egy afféle felolvasópályázat, amelyért a PIM-hez kellett fordulni, és harmincezer forint támogatást lehetett érte kapni. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/06/04/iro-a-nyockerbol-29-ezer-forint-rokkantnyugdijjal/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az Asztalfőn Bényi Ildikó és az abaúji kincsesbánya

Az Asztalfőn Bényi Ildikó és az abaúji kincsesbánya

Amikor nagyobb ünnepeken összejött a család, a rokonság, mindig roskadásig telt az asztal, s közben …