2021. október 19., keddMa Nándor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2021.10.19. Nándor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / In memoriam Ligeti András

Hirdetés

In memoriam Ligeti András

A karmesterek sokáig élnek. Érthető is, a világ urai, a legszebb mesterség az övék: ők irányítják a dallamokat, regulázzák a ritmust, csalogatják elő a másodhegedű-szólamot vagy a brácsáét, zengetik fel az üstdobot, rajtuk múlik, mikor vesz a zenemű nagyobb tempót, mikor mélázik el vagy szikrázik fel, ahogy az is, mikor hallgat el az egész zenekar. Rajtuk múlik, hogyan szólal meg Mahler, Beethoven, Ravel. Hogy lapos lesz-e, vagy banális, vagy csak iskolásan fölmondott, vagy olyan tehetség szikrázik fel, találkozva a másik tehetséggel, hogy szinte versenyre kelnek, és anélkül hogy kioltanák egymást, egyik a másik tálentumát erősíti.

Karmester nélkül a zeneszerző nem él, a kotta hangjai elenyésznek, komponista nem találkozik a közönséggel. S hogy milyen ez a találkozás, azon generációk élete, élethez, zenéhez való viszonya múlik. Nem csoda hát, hogy a karmesterek sokáig élnek. Toscanini 90, Karl Böhm és Klemperer 87 éves volt, Kobajasi Kenicsiró 81 éves, és szerencsére még él. Hollerung Gábor mondta nekem egyszer egy interjúban, hogy aki zenével foglalkozik, annak nagyságrendekkel jobb minőségű az élete. A karmesteré szorozva tízzel.

Ligeti Andrásnak valamilyen oknál fogva csak szűk 68 év jutott. Pedig aki a 80-as, 90-es években láthatta őt vezényelni, nem gondolta, hogy ennek az életerős, játékos, karizmatikus, jó kiállású muzsikusnak, ennek az elegáns, kifejezetten jóképű férfinak valaha a halálhírével találkozik. Karmesternél nem alapvető követelmény, hogy jóképű legyen, de Ligeti András félhosszú barna hajával, férfias szakállával, elegáns, mégis modern megjelenésével kifejezetten jóképű volt. A Rádió gyermekkórusában tetszett a lányoknak, nekünk, már 13 évesen egyszerre tekintettük karmesternek és férfinak, volt, aki kicsit szerelmes is volt belé. A legendás hatos stúdióban és a Kongresszusi palotában vezényelt minket, gyerekkórustagokat és a rádiózenekart, amelynek később vezető karmestere, igazgatója lett.

Hirdetés

Szerettük, ahogy dirigál, határozott volt, meggyőző, tudta, mit akar kifejezni, pontos elképzelése volt a mű egészéről és részleteiről is, ugyanakkor játékos volt és kedves, karizmatikusságnak és lazaságnak, szenvedélyességnek és fegyelmezettségnek olyan magától értetődő elegyét adta, amely kevés karmester sajátja. 

Sosem vette fel a reszkessetek tőlem szerepet, nem volt se pozőr, se bohóc, nem volt a merengő, szemet rebegtető, álmodozó dirigens, akit saját zenekara visz az erdőbe, anélkül hogy észrevenné, de nem volt látványvezénylő sem, aki a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/09/21/ligeti-andras-bartok-klasszikus-zene-radiozenekar/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Pilátus, a modern köntösbe bújtatott kortárs politikus

Pilátus, a modern köntösbe bújtatott kortárs politikus

A hatalom érdekes tulajdonsága, hogy megsokszorozza a közösség hatóképességét, ugyanakkor képes az embert olyan cselekedetek …