2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ilyen szürreális látvánnyal még soha nem találkoztunk

Hirdetés

Ilyen szürreális látvánnyal még soha nem találkoztunk

Mi sem érheti kellemesebb meglepetésként a szürrealista képzőművészetért rajongó kulturális újságírót, mint a brüsszeli Zaventem reptér mosdójában felfigyelni a plakátra, amely Salvador Dalí festményével hirdeti: IMAGINE! 100 Years of International Surrealism. Dalí nevével könnyű eladni egy ilyen tematikájú kiállítást, amely a Brüsszeli Királyi Szépművészeti Múzeumban nyílt februárban – és szerencsére még néhány hétig látogatható.

A nemzetközi vándorkiállítás a párizsi Pompidou Központtal szoros együttműködésben jött létre, és André Breton szürrealista kiáltványának a 100. évfordulója alkalmából nyílt meg a télen. A kiállítás Brüsszel után Párizsba, Spanyol- és Németországba, végül Philadelphiába megy, a tárlatok pedig más-más vezérfonal mentén állnak majd össze.

A belga gyűjtemény a szürrealizmus kezdeti arcát fedezi fel: kapcsolatot teremt a mozgalom előfutárával, a szimbolizmussal, annak szemüvegén keresztül vizsgálja a témát. 

Hirdetés

A múzeum közel 140 festményen, papírmunkán, szobron, tárgyakon, asszamblázsokon és fényképeken keresztül mutatja be a világ leghíresebb szürrealistáit és munkásságukat. Max Ernst, Giorgio de Chirico, Salvador Dalí, Dora Maar, René Magritte, Joan Miró, Leonor Fini, Man Ray, Jane Graverol, Paul Delvaux és Dorothea Tanning alkotásai jól jelzik a tárlat színvonalát.

Utazás a tudat alatti abszurdba

A szürrealizmus tökéletes stílus ahhoz, hogy a művészek tudatalattijába kalauzolja a közönséget: mágikus realista kimérák és mitológiai lények, álomszerű tájak és ábrándok vetülnek ki a vásznakra vagy a térbe, és pontosan ezeket az elemeket látjuk viszont a brüsszeli múzeumban is.

Álmok, amelyek néha rémálmokká válnak, ahogy az például Salvador Dalí 1936-os remekművéből, A polgárháború előérzete című képből is kiolvasható.

Az IMAGINE! a szimbolista és a szürrealista művészet kilenc témájának antológiájaként jelenik meg. André Breton és kiáltványának bemutatása után a látogatók a turbulens szürrealista költészet világába csöppennek a Labirintus témáján keresztül.11

Galéria: IMAGINE! 100 Years of International SurrealismFotó: Royal Museums of Fine Arts Belgium / Constance le Hardy

Az első részben szinte minden a bikafejű lény körül forog: a Minotaure című irodalmi és művészeti folyóiratot 1933-tól 1939-ig A. Skira & E. Tériade adta ki. A lap André Breton alatt fórumot biztosított mindazoknak, akik érdeklődtek a művészet, a költészet, a néprajz, a régészet és a pszichoanalízis iránt – interdiszciplináris, határokat feszegető megközelítésben. A címlapok megtervezésével nemcsak Picasso és Duchamp, Miró és Dalí, Ernst és Masson, hanem René Magritte is sajátos, merész arculatot adott a magazinnak.

A gyűjtemény ezután irodalmi és filozófiai árnyalatokkal meghintett költői motívumokkal operál: jön az Éjszaka, amely a szürrealizmus és a szimbolizmus közös költői témái közül talán a legromantikusabb. Novalis Himnuszok az éjszakához című művében leírta, hogy a valóság megértésének kulcsát az éjszaka adja, hiszen a csend önreflexiót eredményez, ráadásul lehetővé teszi, hogy az álomképekben táruljon fel. 

Ezután következik az Erdő és a Képzeletbeli tájak, majd az Álom és rémálom: az éles, vibráló hallucinációk a nyugtalanság és az elszigeteltség pszichológiai terébe helyezik át a nézőt. A tárlat második felében a Kiméra, a Metamorfózisok és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/06/22/brusszel-belga-kiralyi-muzeum-100-ev-szurrealizmus-salvador-dali-joan-miro-rene-magritte-kepzomuveszet-festeszet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy vadidegen házában üldögélt, de amikor kijött, megvilágosodott

Nagyszerű hangulatban folytatódott a Fiatal Írók Szövetsége által szervezett FISZ-tábor a második napon is. A Szokolya …