2021. október 21., csütörtökMa Orsolya napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2021.10.21. Orsolya Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Így lett Horgas Eszterből Cirfandli Tündér, kinek kedvence a diós-lekváros tészta

Hirdetés

Így lett Horgas Eszterből Cirfandli Tündér, kinek kedvence a diós-lekváros tészta

Imádja a francia konyhát, de az utóbbi időben az olasz ízek elcsábították. Horgas Eszter legutóbb egy baráti vacsorán vett részt, ahol a kollégája hallevest főzött. A fuvolaművésznő gyümölcsturmixszal és öt kilométer gyaloglással kezdi a napját. Délelőtt tizenegy óra körül reggelizik, délután viszont bőségesen ebédel. Este már csak teázik.

Még mindig a francia konyha híve, vagy kipróbált másféle konyhát is?

Mostanában átpártoltam az olasz konyhához, nagyon megkedveltem. Így aztán előfordul, hogy karácsonykor Olaszországból hozatok friss tengeri halat. A napokban kaptam egy vacsorameghívást, a kollégám hallevest főzött, amit fokhagymás pirítóssal ettünk, fenséges volt. Szeretem a tenger gyümölcseit is, egy tál fekete kagyló mellett remekül lehet beszélgetni, néha a levét is kimártogatom friss, meleg, ropogós kenyérrel. Egyébként mindent megeszem, amit megkívánok, de ehhez az ételnek jó illatúnak, „csábítónak” kell lennie. Egy alkalommal, amikor Mauritius szigetén jártam, átvittek minket a Szarvas-szigetre: hófehér homok, zöldeskék tenger, szinte hihetetlen látvány tárult elénk. Vacsorára homárt szolgáltak fel, és néhány pohárka rum után szinte álomszerű állapotba kerültünk, ráadásul vacsora után élő latin zenére táncoltunk.

Kizárólag tenger gyümölcseiből főz?

Hirdetés

Mindig azt főzök, amihez kedvem van: legutóbb például sárgadinnye-krémlevest készítettem őszibarackszeletekkel és pirított mandulával. Utána baconbe göngyölt szűzpecsenyét sütöttem, amihez krumplipürét és kevert salátát – madársaláta, rukkola, paradicsom, különféle magvak – kínáltam. Egyébként sohasem eszem egyszerre sokat, mert akkor „lehúz” a testem, és a szellemem frissességét csökkenti.

Ezek szerint nagyon nem mindegy, mit eszik a koncertek előtt?

Amikor egy előadásra készülök, még jobban odafigyelek arra, hogy mit eszem, mert egy rossz ízű étel csökkentheti a teljesítményemet. Általában a fellépés előtt három órával már nem eszem semmit, de egyszer megtörtént, hogy valami fokhagymás ételt rendeltem. Ráadásul nem volt friss, ezért a színpadon nagyon nehezen tudtam az előadásra koncentrálni, mert a testem az emésztéssel volt elfoglalva… Emlékezetes marad számomra a 2004-es pulai koncert is, ahol a Carment adtuk elő Al Di Meolával. Hónapok óta készültünk az előadásra, és előfordult, hogy szinte egész nap nem ettem, annyira összpontosítottam a zenére. A koncert végén a közönség negyven percig tapsolt, majd elvittek minket egy vendéglőbe, ahol végre felszabadultan ehettem: rákokat, halakat, salátákat és mángoldot, amit azóta is nagyon szeretek.

Gyermekkorában is ennyire tudatosan étkezett?

Egyáltalán nem, sőt. Eleinte rossz evő voltam, de miután négyéves koromban kivették a mandulámat, megjött az étvágyam. A műtét után öt tál krumplipürét ettem meg savanyú káposztával – a család legnagyobb örömére. Szerény körülmények között nőttünk fel, így nem válogattunk, az ételt meg kellett becsülnünk. Édesanyám remekül főz, a mai napig olyan hortobágyi palacsintát készít, amilyet senki más nem tud. De imádtuk a maceszgombóclevesét és a rácpontyot is tejfölös krumplisalátával. Nagyapám remek tojáskrémeket készített, dédnagymamám pedig olyan töltött paprikát, aminek az illatát már a lépcsőházban megéreztük. Ilyenkor előre kiabáltuk: „Nyenye, csináltál pirosat?!” Édesapám író, ő nevezett el engem Cirfandli Tündérnek, akinek a kedvence a diós-lekváros tészta volt.

Cirfandli

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/gasztro/2021/10/03/horgas-eszter-konyha-makos-dios-teszta-ebed-etel-piritos-koncert-fuvola-zene/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hadik Andrásról készít történelmi kalandfilmet Szikora János

Hadik Andrásról készít történelmi kalandfilmet Szikora János

Hadik címmel rendez történelmi kalandfilmet Hadik Andrásról és huszárseregéről Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház …