2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Ideális lenne, ha ehhez a lehetőséghez minden gyermek hozzájuthatna

Hirdetés

Ideális lenne, ha ehhez a lehetőséghez minden gyermek hozzájuthatna

A Magyar Táncművészeti Egyetem rektora ismét örömmel vállalná a táncművész életpályát. Számára a tánc szerelem, amely nélkül szerinte nem érdemes ezt a pályát választani. Fodorné Molnár Márta úgy látja, a végzős hallgatóknak ma egyrészt könnyebb kiválasztani a számukra legmegfelelőbb, nekik leginkább tetsző társulatot az internet segítségével, másrészt a gazdasági helyzet és a konkurencia nehezíti a szerződéshez jutás lehetőségét.

E helyzet segítésére szerveztük meg idén már másodízben Párizs és Barcelona után Budapesten, a Magyar Táncművészeti Egyetemen is a Grand Audition-t, ahol összehozzuk a munkaerőpiac szereplőit: pályakezdő táncművészeket és társulatvezetőket, akik szerződéseket ajánlanak fel a nekik leginkább tetsző, az együttesükbe leginkább beleillő fiataloknak.

Szintén a pályakezdést és edukációt segítendő hozták létre a Budapest Ballet Grand Prix nemzetközi balettversenyt, ahol a neves táncművészekből és együttesvezetőkből álló zsűri – a workshopokon és értékeléseken túl – akár szerződést is ajánl a legtehetségesebb leendő táncművészeknek.

Fodorné Molnár Márta

Hirdetés

Fodorné Molnár Márta

Fotó: Papajcsik Péter / Index

„A fentieknek köszönhetően már az első alkalommal megrendezett versenyre is óriási volt az érdeklődés: huszonhárom országból kilencven fiatal mérethette meg tudását az előválogatást követően. Bízunk abban, hogy legalább ilyen színvonalas versenyt tudunk ebben az évben is megrendezni” – tette hozzá.

Függetlenül családi körülményeitől

Az MTE rektorának felvetettük, hogy el tudná-e képzelni, hogy a tánc mint mozgáskultúra megjelenjen a köznevelésben. Üdvözölte a gondolatot, s mint fogalmazott:

Kezdemények már vannak. A mindennapos testnevelés heti öt órájából kettőt néptánccal már ki lehet váltani, és az alapfokú művészeti oktatási intézményekben is igen jelentős a tánc valamely formanyelvét tanulók száma,

de szerinte ennél még többre volna szükség. Hiszen a tánc minden formában, minden szinten kiemelkedő pozitív mentális és fizikális hatással bír. Akár amatőr, akár professzionális szinten űzi is valaki ezt a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/06/21/fodorne-molnar-marta-tancmuveszeti-egyetem-rektor-vizsga-tanc/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

James Caan szerint Will Ferrell nem volt vicces a Mi a manó? forgatásán

Will Ferrell a főszereplő, Kópé bőrébe bújt a filmben, az alakítás azonban nem nyerte el a …