2024. július 18., csütörtökMa Frigyes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.18. Frigyes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Húszan vannak, híresek, de a színfalak mögött egy másik életet élnek

Hirdetés

Húszan vannak, híresek, de a színfalak mögött egy másik életet élnek

Ha a színészből lett zenészeket kellene csoportokra bontani, akkor négybe mindenki beleférne – persze, ha a zenészből lett színészeket – Lady Gaga, Will Smith – nem említjük. És akkor a négy csoport:

  • A) Belevágtak, de nem robbantak be.
  • B) Elértek valamekkora sikert, de továbbra is színészként hivatkozunk rájuk.
  • C) Volt időszak, amikor aktív zenei pályán mozogtak és jelentőset alkottak.
  • D) A két karriert profin, párhuzamosan vitték.

Mai összeállításunkban 12 színészt sorakoztatunk fel, minden kategóriából hármat – természetesen a teljesség igénye nélkül, és reméljük, olvasóinkat így is meg tudjuk lepni egy-egy furcsa életúttal.

A) Nem is olyan könnyű, mint tűnik

Van, ahol a vér kötelez. Lenny Kravitz és Lisa Bonet lányának, Zoë Kravitznek zenészi és színészi oldalon is volt mit örökölnie. A 35 éves színésznő, aki többek közt olyan filmszerepekben tűnt fel, mint a Mad Max: A harag útja, a Kimi, vagy a 2022-es Batman, ahol Macskanő bőrébe bújhatott, 2013-ban kezdte meg zenei pályafutását a Lolawolf nevű R&B, electropop formációval. A banda eddig kettő stúdióalbumot adott ki, fellépett olyan fesztiválokon, mint a Lollapalooza, és dolgozott olyan nevekkel, mint Miley Cyrus, bár érdemi áttörést nem ért el – valószínűleg azért, mert a zenekar több lemezszerződést is visszautasított, hogy megtarthassa a kreatív kontrollt.

Hirdetés

Szintén nem történt nagy áttörés Scarlett Johansson zenei karrierében sem, aki már 2008 óta próbálgatja szárnyait, noha eleinte csak feldolgozásokat – jó sok Tom Waits feldolgozást – dobott ki. Ilyen volt Anywhere I Lay My Head című debütáló albuma is. Aztán 2015-ben egy csajbandát akart alapítani a Go-Go‘s mintájára The Singles néven, azonban kiderült, hogy a névütközéssel nem számolt, mivel egy kaliforniai banda már birtokolta a nevet. Noha zeneileg nem durrant be Johansson karriere, számos zenés filmjében az ő hangját hallhatjuk.

De a Bosszúállók másik sztárja, Robert Downey Jr. is kacérkodott a gondolattal, hogy zenészként is hivatkozzanak rá. Johanssonhoz hasonlóan ő is számos filmjének zenéjében működött közre, 2004-ban pedig kiadta debütáló szóló albumát The Futurist címen. Nem kell részletezni, hogy a lemez nem aratott osztatlan sikert, és Downey is úgy döntött, elengedi a zenei pályát, tekintve, hogy nem térül meg… Se a pénz, se az energia.

B) Kell a szerencse is

Vannak az olyanok, akiknél a siker már kezdte megmutatni arcát, mégis a színészet az, ami miatt ismerjük őket. Ilyen többek között Jada Pinkett Smith formációja is, ami (mindenki kapaszkodjon meg) egy metál, pontosabban nu metal banda. A Wicked Wisdom nevű zenekar a kezdeti buktatók miatt négy év után elhallgatott, de az elmúlt években újra aktív. Anno még Sharon Osbourne látta meg bennük a potenciált és adott fellépési lehetőséget az Ozzfesten, amiért sok metál rajongó kikelt magából,

ám a zenekar az évek során egyre nagyobb elismerést vívott ki magának. 

Hasonlóan az újraindulós körbe tartozik Keanu Reeves és a Dogstar. Az alter rock banda, amit Mátrix-filmek sztárja még a 90-es években alapított barátaival, alig tíz év után szétesett, de nem is olyan rég újraformálódott, és a – John Wick-sorozatnak köszönhetően – másodjára karriere csúcsát élő Reeves hírneve megtámogatta zenekarát. A formáció tavaly adta ki harmadik stúdiólemezét, jelenleg pedig világ körüli turnén igyekeznek promotálni az albumot.

Jackie Chan talán nem az a személy, akiről elsőre az ugrana be, hogy világhírű zenész, de valószínűleg lesznek, akiket meglepetésként érint majd, hogy a harcművész színész 1984 és 2018 között több mint tíz stúdióalbumot és rengeteg egyéb kiadványt készített. Ezek közt volt angol, japán, mandarin, táj és kantoni nyelven előadott szerzemény is. A színész fiatalon operaéneklést tanult, és filmjei zenéjében rengetegszer maga is közreműködik.

C) Néha megjön az áttörés

Ha valódi áttörést akarunk látni, akkor érdemes végigkövetni Hugh Laurie életútját. Noha zenei karriere jelenleg nem épp a sztratoszférában halad, amikor a Dr. House sorozat végeztével átnyargalt a zenei pályára, végre igazán képes volt kamatoztatni gyerekkora óta felhalmozott képzettségét. A színész nem csupán énekel és zongorázik, valódi multi-instrumentalista, ha kell gitárt, szájharmonikát vagy szaxofont ragad, alkalomadtán a dobok mögött is feltűnik. Eddig két stúdiólemeze jött ki, főleg jazz és blues vonalon.

Mindkét kiadvány a slágerlisták előkelő […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2024/06/25/szinesz-zenesz-karrier/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ismét Szigligetre költözik a Centrál Színház

„Minden sikeres férfi mögött egy nő áll. A nő mögött pedig a férfi felesége. Igaz …