2021. április 20., keddMa Konrád, Tivadar napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
2021.04.20. Konrád, Tivadar Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Húsvét és pészah: feltámadás és kivonulás

Hirdetés

Húsvét és pészah: feltámadás és kivonulás

Egyszer mondta egy izraelita ismerős, hogy kikéri magának azt a szókapcsolatot, hogy zsidó húsvét, a húsvétra se mondjuk, hogy keresztény pészah. (Bár van, aki mondja.) Az ünnep szent – vagy épp pogány, de akkor is szent – szóval jó lesz vigyázni.

Legyünk bár keresztények, zsidók, pogányok vagy ateisták, a húsvét körüli, tavaszi nagy ünnep mindannyiunknak jelent valamit. Viszont mindannyiunknak mást.

A keresztény vallásban a húsvét legfontosabb eleme a feltámadás, ezért van, hogy a hívők szemében még a karácsonynál is nagyobb ünnep. A húsvétot 40 napig tartó böjti időszak előzi meg, ez alatt az idő alatt nem lehet húst enni. Na de miért? 

Jézus szerint a gonosz elleni megszabaduláshoz nemcsak imádságra van szükség, de böjtre is. 

Hirdetés

A názáreti a hegyi beszédben kitér a böjt és az imádság fontosságára, de megemlíti azt is, hogy ha ezeket tesszük, a jutalom isten részéről nem marad el. (Ha más nem, legalább lefogyunk, és ránk jön a tavalyi farmer.)

„Te pedig, amikor böjtölsz… ne lássák rajtad az emberek, hogy böjtölsz, hanem csak Atyád, aki a titkon is ott van! Atyád, aki a titkon is lát, megjutalmaz téged.” (Máté 6,16–18)

Ezt azért mondta Jézus, mert ugyan a böjtölést a zsidók Mózes óta folyamatosan gyakorolták, és mind a farizeusok, mind Keresztelő János tanítványai rendszeresen böjtöltek, a farizeusok heti kétnapi böjtjüket szerették úgy intézni, hogy az emberek ezt észrevegyék. Jézus maga küldetése kezdetén a pusztába vonult el böjtölni, majd a kísértéseket legyőzve a „léleknek erejével” tért vissza, hogy megkezdje tanítói munkásságát.

A katolikusoknál a 40 napos böjti időszak, mellyel Jézus böjtjére is emlékezünk, hamvazószerdától nagypéntekig tart, ám ezt manapság már nagyon kevesen tartják. Ezután jönnek a húsvéti ünnepek: virágvasárnap (a húsvét előtti vasárnap neve, a nagyhét kezdete), nagyhét, nagypéntek, nagyszombat, majd maga a három húsvéti nap, és itt még mindig nincs vége, a húsvéti ünnepkör a pünkösddel zárul. Maga az ünnepkör pedig sokkal régebbi, mint a karácsonyi.

Pészah már Jézus előtt is volt, húsvét csak utána

Az ünnep pikantériája, hogy Jézus éppen a (tévesen) zsidó húsvétnak is nevezett pészah ünnepére, tehát egy akkor már létező másik ünnepre érkezett Jeruzsálembe, amelyen az Egyiptomból való kivonulásra emlékeznek a zsidók, és mint ilyen, a pészah náluk a szabadulás, a szabadság ünnepe. A szó maga kikerülést, elkerülést, más források szerint inkább lebegést jelent, de mindkét esetben arra utal, hogy a Mózes által ígért tíz egyiptomi csapás a zsidókat nem érte: a bosszúálló angyalok elkerülték őket, illetve védangyalok lebegtek felettük. Az előbbi értelmezésből ered az angol passover szó, mely kizárólag a pészahra vonatkozik.

A pészah (idén március 27-én kezdődött és április 4-ig tart) első vagy első két napján ünnepi vacsorát tartanak, amelyen minden évben hagyományosan el kell mondani az egyiptomi kivonulás történetét. Ennek a neve széder. A szó rendet, sorrendet jelent, ugyanis elég kötött az ünnep rendje. 

A hagyomány szerint az úgynevezett utolsó vacsora egy szédereste volt.

Hétévente esik egybe pészah és húsvét, de a pészah nyolcnapos. (Ha a nagyhét egészét vesszük, az is.) 

Modern szédertál a széderi vacsora fontos elemeivel

Modern szédertál a széderi vacsora fontos elemeivel

Fotó: wikipédia

A pészah egyébként a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/04/04/husvet-es-peszah-feltamadas-kivonulas-es-a-sotetseg-vege/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A nőgyűlölet kiapadhatatlan pénzforrás

A nőgyűlölet kiapadhatatlan pénzforrás

Vaishnavi Sundar filmrendező egy konzervatív indiai család sarja: korlátok és erőszak között nőtt fel, már …