2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Hulladékmentes ruhák és műanyag ékszerek a Bálna gyomrában

Hirdetés

Hulladékmentes ruhák és műanyag ékszerek a Bálna gyomrában

Katti Zoób bemutatójával zárult a 2022-es tavaszi és nyári kollekciókat felvonultató BCEFW.  Megtelt a budapesti Bálna rendezvényközpont – a Magyar Divat & Design Ügynökség több mint 4000  főre teszi a hétvégi látogatók számát. 

A vasárnapi triumvirátus

Október 17-én, a divathét záró délelőttjén a környezettudatos és a V4-es tervezőké, valamint a fiatal tehetségeké volt a főszerep. Az Index néhány vasárnap bemutatkozó tervezőt kérdezett a kollekciójáról.

A divat jövője talán éppen Vetlényi Alma (ALMA), és Ferencz Borbála (BORBALA) ruháiban rejlik. E két hölgy képviselte a környezettudatos divatot.

Vetlényi Alma kreatív családba született: édesanyja tervezői iskolát végzett, festőművész édesapjától is az alkotói motivációt örökölte.

Hirdetés

A szüleim szakmái bennem és a munkáimban egyesültek. Másodéves egyetemistaként elgondolkoztam, hogy a szakmán belül merre is menjek tovább. Pályázatokra jelentkeztem, 2015-ben már részt vettem a Gombold újra! bemutatóján, igaz, akkor még az évfolyamtársammal közösen terveztünk egy kapszulakollekciót. Bekerültünk a döntőbe, az volt életem első divatbemutatója

– emlékezett vissza a tervező.

Alma 2016-ban már önálló kollekcióval indult a Gombold újrán! Abban az esztendőben a fenntartható divat témakörét dolgozták fel a tervezők, Alma projektje pedig annyira jól sikerült, hogy végül ő lett a legjobb hazai divattervező. 

A családommal sosem éltünk pazarló életmódot, sokkal inkább a belső értékekre helyeztük a hangsúlyt. Könnyen azonosultam a fenntarthatóság témakörével. Akkoriban ez a fogalom már fel-felbukkant Magyarországon, de nem sokan foglalkoztak vele a divatiparban.

Almának már az első kollekciója úgynevezett zero waste szabászati eljárással készült, vagyis a tervező mindenféle szabászati hulladék hátramaradása nélkül készítette el a kapszulakollekciót. Teltek az évek, a zero waste technika azonban megmaradt, sőt, kibővült. 

Evidens volt, hogy továbbra is természetes összetételű, lebomló alapanyagokkal dolgozzak. Beleástam magam a témába, hogy még több környezetkímélő módszert találjak. Ez idővel egyre költségesebbé vált, így csak fokozatosan tudtam átállni a tudatos gondolkodásra és kivitelezésre. Ma már az alapanyagaim 90%-a minősítési jellel ellátott: ez annyit tesz, hogy a tervezőt és a vásárlót is biztosítja, hogy az anyag környezetbarát körülmények között készült. A divatipar a világ második legszennyezőbb iparága, így fontos, hogy már az alapanyagok is odafigyeléssel készüljenek

– vallotta Vetlényi Alma.


ALMA Vetlenyi kollekciója


14

Galéria: Fenntartható divat, V4-es tervezők és ifjú tehetségekFotó: Bodnár Patrícia / Index

ALMA vasárnap bemutatott kollekciója olyan, mint egy vízbe mártott ecset, a pasztell színű foltok megjelentek az összes ruhán, legyen az ing, zakó, szoknya vagy blúz.

A zero waste eljárás mellett az október 17-i bemutató az újrahasznosításról is szólt. BORBALA tervezői munkafolyamatának technikai részét leginkább az upcycling (értéknövelő újrahasznosítás) jellemzi. 

Borbála Kolozsváron tanult divattervezést, majd ékszerkészítésbe vágta a fejszéjét. Nem akármilyen csecsebecséket alkotott: újrahasznosított műanyagból varázsolt ékszereket. Gyors internetes kutatómunka után (hogyan hasznosítsuk újra a műanyagot címszóval) elkezdett kísérletezni. Eltűnődött, vajon újrahasznosítással tudna-e ruhákat is készíteni. 

2018 óta kizárólag tervezéssel és alkotással foglalkozik. Összegyűjti a zacskókat, kupakokat, mosószeres flakonok tetejét, de van, hogy a barátai válnak „beszállítókká”, és gyűjtik neki az alapanyagot. 

Nem dolgozom iszonyatos mennyiségekkel, így viszonylag hamar összegyűlik az az adag, amiből már alkotni tudok. Ezután megolvasztom a műanyagot. Erre szinte mindegyik sütő alkalmas, tekintve, hogy 150 Celsius-fokon már megpuhulnak a kupakok. Ameddig puha az anyag, addig lehet szabadon formálni. Folyamatosan kísérletezek, de már van néhány bevált technikám. Azért van egy bizonyos meglepetésfaktor is benne: sose tudom előre, hogy mi sül ki a végén

– fogalmazott a tervező. 

A ruhatervezésnél már háttérbe szorul a műanyag. Borbála másodkézből, használtruha boltokból, adományokból szerzi be az anyagokat. Amely darabok színben vagy textúrában megragadják a tervező képzelőerejét, esetleg passzolnak az adott tematikához, azokat a ruhákat megtartja, és ezekhez igazítja a többi kreációját is. 

Néha maga a ruhadarab irányít. Legyen szó egy gallérról vagy mandzsettáról, simán hozzáalakítom a többi ruhát. Máskor szétszaggatom, összevágom a textildarabokat, és egy teljesen új anyagot alkotok belőlük, amelyből tovább szabom a ruhákat. A szövetek is okozhatnak meglepetést, például, amikor a varrógép nem bír az anyaggal, vagy éppen a cérna túlságosan behúzza a textília egyik oldalát. Éppen ezért már nem is tervezek előre, hanem én magam alkalmazkodom a folyamathoz.

Szó sincs tömegtermelésről, BORBALA kollekciói túlnyomórészt egyslágeres csodák, azaz – a kevés anyagból kiindulva – […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/10/18/fenntarthato-divat-v4-es-tervezok-es-ifju-tehetsegek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Niné előre megmondta

Niné előre megmondta

A Múlt-kép blog a Nemzeti Fotótár szakmai együttműködésével valósul meg. Dani erre csak annyit felelt, …