2021. február 27., szombatMa Ákos, Bátor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.02.27. Ákos, Bátor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Horváth Charlie: Egy sors mindig akkor frankó, ha vannak benne görbék

Hirdetés

Horváth Charlie: Egy sors mindig akkor frankó, ha vannak benne görbék

Az életműdíjról kezdünk beszélgetni, meg arról, hogy Charlie tizennyolc éves kora óta muzsikál, és hogy egy ilyen díj, bármennyire összegzésének tűnik is, mégsem zár le semmit, csak az eddigieket fogja össze egyetlen díjba.

Charlie azt mondja, örül, hogy él, és egészséges, s hogy Isten elsegítette idáig, az életműdíjról pedig úgy fogalmaz, hogy jó érzés, ha vannak olyanok, akik gondolnak az emberre, a muzsikusokra is.

Semmit nem azért tettem vagy teszek, hogy díjat adjanak érte

– mondja, és mindenkinek, aki eljuttatta őt idáig, megköszöni az elmúlt éveket, a közös munkát.

Hirdetés

Egyszer, de nem is egyszer nyilatkozta már, hogy igazából soha nem a közönségnek énekelt, hanem a szakmának. Ezt hogyan kell érteni?

Talán úgy, hogy ha a szakma értékel, az rossz nem lehet. A közönség szeretete ehhez képest hab a tortán. A zene ugyanis akkor sem szóló műfaj, ha az énekes egyedül áll a színpadon. Egész életemben csakis zenekarban gondolkoztam. Decca, Olympia, Generál, Pannónia Express, Tátrai Band. Nélkülük nem is tudom, hol volnék most. Körülöttem mindig nagyon komoly tudású és elképesztő tehetségű zenészek játszottak és játszanak.

Nem tudnám megmondani, hány ország hány színpadán léptünk fel. A kezdetek kezdetén persze mi is külföldi számokat játszottunk, de akkoriban ez normálisnak számított. A kínálat nagy volt, és mindenki megtalálta a saját kedvencét, stílusát.

Ezekre az évekre mindig azt mondják: azok a régi szép idők… Valóban azok voltak?

Utólag szinte minden szépnek tűnik, vagy szebbnek, de az is lehet, csak mi akarunk mindent megszépíteni. De azért emlékszem arra is, hogy amikor a hetvenes évek elején összeállítottunk egy műsort a Blood, Sweat and Tears és a Chicago dalaiból, az a kutyának nem kellett.

Érzékenyen érintette?

Meg is könnyeztem. Sok munkánk volt benne. De ennek ellenére makacsul kitartottam amellett, hogy csakis értékes dolgokat vigyünk színpadra, és csakis képzett, kiváló zenészek álljanak körülöttem, az sem baj, ha megszállott zsenik. Olyan gitáros, aki könnyedén játszik mondjuk Jimmy Hendrixet. De utólag visszatekintve az egészre azt hiszem, nincsen okom panaszra. Jó volt, Isten így akarta. Egy sors mindig akkor frankó, ha vannak benne görbék.

Mikor sírt utoljára?

Amikor a feleségem, Katikám elment, 2014-ben. Somló Tomi előtt egy évvel. Szép, hosszú házasság volt a miénk.

Somlóval egészen fiatalon lettek barátok. Még az iskolából ismerték egymást. Ő artista lett, ön pedig balett-táncosnak tanult. Őszintén szólva most nem nagyon tudnám elképzelni egy balettelőadásban.

Ezek nagyon fiatal kori történetek. Igazából nem is akartam balett-táncos lenni. Gyerekkoromban az egész ország kultúrcsoportokból állt. Anyukám néptáncolt, vele együtt én is, még oklevelet is kaptam érte. Aztán elvitt a balettfelvételire, ahol tízezerből tíz lányt és tíz fiút vettek fel, köztük engem is. Nagy volt a boldogság, mindenki büszke volt rám. Ádám Éva tanította a szolfézst, zongorázást, és ő mondta ki először, hogy a zenei pálya nekem való.

Az osztálytársam volt Markó Iván, Csarnóy Katalin, Lászay Andrea.

Somló Tomival pár évig egy padban ültünk. Aztán kaptam egy krónikus vesemedence-gyulladást, ami miatt egy évet ki kellett hagynom, és ez lényegében véget is vetett táncospályafutásomnak. Pedig ügyes voltam, különösen karaktertáncosként. Pózolni annyira nem szerettem. Más értelemben sem szeretek.

1989

1989

Fotó: Szigetváry Zsolt / FORTEPAN

Ma már azért nem táncolja szét a színpadot.

Egy időben még olyan is volt, hogy piruettet nyomtam egy-egy koncert végén, de egy énekes amúgy ne táncoljon a színpadon. Mozogjon. De ahhoz, hogy ezt jól csinálja, nem árt, ha táncolni is tud. De hetvenhárom évesen minek is ugrabugrálnék. Bohóc lennék.

Szerintem Mick Jaggernek sem kellene. Öreg rocker ne ugráljon.

De ő tudja. Én már csak a hangommal, a kezemmel táncolok, és aki ért hozzá, az úgyis észreveszi, hogy képzett művésszel van dolga.

Pályafutása alatt nem keveset, mondhatni sokat, tíz-tizenhárom évet zenélt külföldön. Mi vonzotta oda?

Megszületett a fiam, és rájöttem, ahhoz, hogy rendes életet tudjon élni, meg kell teremtenem az anyagi biztonságot. A lehetőségekkel itthon sem volt gond, annyit zenéltünk, amennyit nem szégyelltünk. Minden napra jutott egy klub, ahol felléphettünk. Itthon viszont kis pénzekért játszottunk.

Először Afrikában, a Közel-Keleten énekeltem két és fél évig. Majd hazajöttem, és olyan hangszereket, technikákat hoztunk haza, amikről itthon csak álmodni tudtunk volna. Egy idő után pedig újból elindultam. Sorra jöttek az országok, a színpadok. A nagy utazások boldogságát az jelentette, hogy nem csupán azt csináltuk, amit imádtunk, és amihez értünk, hanem el lehetett belőle tartani a családot. A szüleimet, a testvéreimet is.

A Pannónia Expressz Európa legjobb zenekara volt akkoriban, egy év után már tripla gázsiért léptünk fel Svájcban, Svédországban, Finnországban, Norvégiában, Japánban, az Amerikai Egyesült Államokban.

Ha a Pannónia nem lett volna remek zenekar, tele tehetséges muzsikussal, egy hónap után hazajöttem volna. Ehelyett az álom tíz évig tartott. Ha nem így lett volna, ma nem lenne semmim.

Negyvenéves elmúltam, amikor hazajöttem. A hazai karrierem lényegében csak ezt követően kezdődött el.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2021/01/23/horvath_charlie_egy_sors_mindig_akkor_franko_ha_vannak_benne_gorbek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Zombijárvány után rabolják ki Las Vegast a zsoldosok

Zombijárvány után rabolják ki Las Vegast a zsoldosok

Megérkezett Zack Snyder új zombis filmjének első hivatalos magyar nyelvű előzetese. A film A halottak …