2020. szeptember 25., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
2020.09.25. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Hollywood fenevadja, Oliver Stone 74 éves

Hollywood fenevadja, Oliver Stone 74 éves

Ha valaki, ő pontosan tudja, hogy a filmeket nem feltétlenül csak a szakmai erényeik szerint minősítik. A filmkritikák és a díjak gyakran rejtenek eszmei-politikai megfontolásokat, előítéleteket vagy lobbiérdekeket. Erről azt mondja, hogy

„a tapasztalat megtanít arra, hogy a liberalizmust és a konzervativizmust ötvözni kell. Progresszívnek kell lennünk, de egyben óvni kell az értékeinket is”.

Ha nagy szaldót kellene csinálni, akkor összességében nagyon sikeres a mozikban, ahol a jegyet váltók a gyöngébb teljesítményeit is elviselik és nem fordulnak el tőle. Még olyan művel is profitot hozott, amellyel mások talán elbuknának. Ilyen a  Vadállatok  című alkotás, amelyet Salma Hayek, John Travolta és Benicio del Toro cipel el a hátán – kínkeservesen. Viszont hozott a konyhára.

A Született gyilkosokat (1994, a sztori írója Quentin Tarantino) torzképnek, felpörgetett szatírának szánta, de túladagolta az erőszakot, és sokat kellett vágnia belőle, hogy elkerülje a magasabb korhatári besorolást. De még így sem lett bombasiker. Stone többször nekifutott nagy életutak feldolgozásának. Párat „ejtett” is ezekből, vagy a stúdiók álltak el. Nem született meg a Martin Luther Kingről (Jamie Foxx) vagy a Noriega tábornokról szóló film (Al Pacinóval). A megvalósultak közül a Nixon lett kiemelkedő, Anthony Hopkinsszal. A macedón világverőben, a Nagy Sándor, a Hódítóban (2004) Colin Farrell küszködik a hatalmas történelmi figurával, de nem értjük meg, hogy miért hajszolta magát a céltalan és végeláthatatlan hódításba. A közönség se nagyon értette (IMDb – 5,6), és üzletileg is éppen csak kifizette magát.

Oliver Stone (balra) és Woody Harrelson 1994-ben Párizsban

Oliver Stone (balra) és Woody Harrelson 1994-ben Párizsban

Fotó: Eric Robert / Getty Images Hungary

Nem lett közönségsiker az ifjabb Bush elnökről szóló W. – George W. Bush élete sem. Ezt egy „elnöki trilógia” harmadik darabjának szánta Kennedy (JFK – a nyitott dosszié) és a „Nixon” mellé, de messze elmaradt azok színvonalától. (A Nixon egyik producere Andy Vajna volt.) Amikor a filmjeiben feltűnő nagy történelmi személyiségekről kérdezték, ezt felelte;

„azt hiszem, nagy hatalmú emberek azért buknak meg, mert nagy hatalmuk van”.

Mégis, a fiaskók eltörpülnek a nagy tehetségű és kiapadhatatlan energiájú művész összteljesítményében. Három Oscar és még felsorolhatatlan további díjak emelik a legnagyobbak közé.

Stone megjárta Vietnámot, megkapta a Bíbor Szívet, megismerkedett Jim Morrisonnal, és alkotott is róla filmet (The Doors, 1991). Életművéből az derül ki, hogy legnagyobb sikereit kisebb karakterekre alapozta. Ezek egy amatőr drogcsempész diákról (Éjféli Expressz – 1978, forgatókönyvíró), majd egy Vietnámban vérző alakulatról (A szakasz, 1986) és egy lerokkant veteránról szólnak (Született július 4-én, 1989). Utóbbi kettő a díjak mellé döbbenetes profitot is hozott. Érdekes, hogy Stone három legmagasabbra értékelt műve sztárcsinnadratta nélkül érte el az elismerést.

Amerre járt, ott arany hullott

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/09/15/hollywood_fenevadja_oliver_stone_74_eves/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Alakul az Oscar-díjas Deák Kristóf új mozifilmje

Alakul az Oscar-díjas Deák Kristóf új mozifilmje

Az unoka november közepéig forog Budapesten a Kertészeti Egyetemen, az Eiffel téren, az Andrássy úti …