2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Holdra szállás egy garázsban, kozmikus frekvenciák és David Bowie Pécsen

Hirdetés

Holdra szállás egy garázsban, kozmikus frekvenciák és David Bowie Pécsen

A világ nagy kérdései egyaránt foglalkoztatják a tudósokat, és a művészeket, így nagyon érdekes összehasonlítani, hogy egy adott témát honnan közelítenek meg, hogyan dolgoznak fel az ágak képviselői. Pécsen a Zsolnay Negyedben az m21 Galériában Az űr – Alternatív kozmoszok címmel egy 65 művészt és 250 műalkotást felvonultató kiállítás nyílt, ami a művészet és a tudomány határán mozog.

A tárlaton többek között Victor Vasarely, Kondor Béla, Ország Lili, Révész László László műveit csodálhatjuk meg, miközben elmerenghetünk az űr végtelenségén és az emberiség viszonyán a kozmoszhoz a politika, a tudomány, a filozófia vagy a háború szűrőin keresztül. A 450 millió forint értékű kiállítás darabjait a Magyar Nemzeti Galériából, a Szépművészeti Múzeumból, a budapesti és pécsi Vasarely Múzeumból, számos hazai magángyűjteményből és galériából kölcsönözték, kiegészítve kortárs művészek helyspecifikus alkotásaival.13

Hirdetés

Galéria: Holdra szállás egy garázsban, kozmikus frekvenciák és David Bowie PécsenFotó: Kaszás Tamás / Index

A kiállítás fotókból, videókból, videó-, fény-, hang- és térinstallációkból épül fel, kifejezetten magyar alkotók munkáiból válogattak.Amióta világ a világ, a csillagok mozgásban tartották különböző korok társadalmainak gondolkodását.

Az ókori Mezopotámiaban az emberek Istenek üzenetének tartották a villódzó fénygömböket, de mindeközben i. e. a 6. században a csillagászat atyjaként is emlegetett Milétoszi Thalész görög matematikus és filozófus volt az első személy, aki a természetfeletti helyett a tudományt kereste az égbolton. De hiába jöttek újabbnál újabb felfedezések, és jutott el az emberiség attól a meggyőződéstől, hogy a világmindenség közepén, egy óceánban lebegő hatalmas, ámde lapos terület helyett a Föld valójában egy bolygó, ami gömb alakú, és a nap körül kering, galaxisunk pedig csak egy a sok millióból, minden új információmorzsa csupán újabb táptalajt szolgáltatott a művészetnek.

Amikor 1969. június 16-án holdra szálltak az első emberek, ez a tudományos mérföldkő mindenre kihatott. Például ott van David Bowie Space Oddity című albuma, aminek címadó dala Tom őrnagyról szól, aki épp az űrben lebeg a kék bolygó, azaz a Föld fölött. Az albumborítón Vasarely képe kapott helyet, többek között ezért is találunk az m21 Galéria kiállításán több képet a sorozatból.

A kiállításon átfogó képet kaphatunk a magyar képzőművészet űr tematikájú alkotásaiból, ami azt jelenti, hogy nem kell atomfizikai tudás, hogy befogadjuk a látottakat, mert a kiállítás az érzékeinkre hat, és elgondolkodtat, utazásra invitál a művészet és a tudomány, a valóság és a fikció határán.

Az egyik kivilágítatlan terem közepén egy gömb lóg a plafonról, bár a sötét miatt akár lebeghetne is. Négy oldalról vetítenek rá projektorokkal, így egy egységes kép borítja be a felületét. A címe: Még nem elég. A gömbön mozgó és állandó elemeket egyaránt tartalmazó látványban van részünk, amiket a művész, Csontó Lajos véletlenszerűen gyűjtött össze az internet különböző bugyraiból.

Még nem elég. Bizonytalanul keresgélsz a vaksötétben, az itt-ott felvillanó fények csupán nyugtalanítanak, ahelyett, hogy utat mutatnának. Feszít a vágy,hogy véget vess a kilátástalan helyzetnek, menekülni akarsz, de nem tudod, merre kell menned. Hiába erőlködsz, hiába kutatsz, nem láthatsz semmit, kénytelen vagy magadba nézni és meglátni mindazokat a képeket, amiket még nem szeretnél látni. Egyik lépés után jön a másik, rajta…

– olvasható az installáció mellett.

Rengeteg elgondolkodtató kép, makett és szobor található a kiállításon, vannak mélyebb értelmezést igénylő művek és szellemesek egyaránt. Stílusukban és megfogalmazásukban egészen eltérő munkákat láthatunk, az egyetlen közös bennük, hogy a végtelen űr ihlette őket. A termeket így a művészet űrtartalma tölti meg.

Azt is meg lehet figyelni, hogy az elmúlt évtizedekben alkotó művészekre milyen külső dolgok hatottak, ha a világűrből merítették az inspirációjukat. A holdraszállás egyértelműen visszaköszön, de a háborúk hatása, illetve a politika űrkutatásra gyakorolt nyomása is szerepet […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2022/08/06/zsolnay-negyed-m21-galeria-ur-kozmosz-kiallitas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Disney+ elhozta nekünk az év legaranyosabb sorozatát

A Disney+ elhozta nekünk az év legaranyosabb sorozatát

Jó hosszú ideig kellett rá várni, hogy a Marvel egyik legkedveltebb szuperhőse saját kalandot kapjon, …