2024. március 28., csütörtökMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2024.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 367,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Hogyan zokoghatott valaki egy temetésen, amikor már nem is élt?

Hirdetés

Hogyan zokoghatott valaki egy temetésen, amikor már nem is élt?

A sztárok világába mindig jó bekukkantani, szeretnénk ellesni a sikerük titkát, megfigyelni az életstílusukat, a mindennapjaikat, a családi és társasági működésüket, a társadalmi kapcsolataikat. Szeretnénk látni azokat a pontokat, ahol válaszúthoz érkeztek, és legyen bár világégés vagy bármilyen más történelmi kataklizma, tudtak jól dönteni, ami nem mindig az azonnali sikert jelentette, lehet, hogy bölcsebb volt kivárni.

De hosszú távon biztosan jól csináltak valamit, ez a Dreher család történetéből egyértelműen kiderül.

Hirdetés

Merthogy ilyen sztárok azok a – gazdag, nagypolgári életet élő, művészekkel barátkozó, művelt és bátor – vállalkozók is, akik megalapozták, majd továbbvitték és világsikerhez segítették a sörfőzdét, amit ma már Dreher Sörgyárként ismerünk. Ez kétszáz – nem akármilyen – évbe tellett, és ebben a két évszázadban volt nagyon sok munka, tehetség és kitartás, de volt fifika, szerencse és olyan életszeretet is, ami azt jelzi, hogy nem csak a sörgyárnak éltek, számos más terület érdekelte őket, például a lovaspóló, amelyben ugyanúgy megtalálták a sikert és az örömöt.

Hetvenöt évesen született gyereke

Szóval van mit tanulnunk a Dreherektől, akik olyan időben indítottak startupvállalkozást, amikor nemhogy internet, de még filmszínház sem volt, és előttük állt a gőzgép által kiváltott ipari forradalom, de ma is a róluk elnevezett sörgyárban tudunk beszélgetni róluk. Iglódi Csaba ugyanis itt mutatta be – Nyáry Krisztián moderálásával – a Dreher-szimfónia című könyvét, amely négy generáció sorsán keresztül meséli el a család történetét.

Iglódi Csaba kommunikációs szakember, aki vezetőknek ad tanácsokat. Így került kapcsolatba a Dreher Sörgyár vezérigazgatójával, Békefi Gáborral, és ekkor határozta el, hogy régóta dédelgetett álmát, hogy ír majd egyszer egy családregényt, a Dreherek történetéből fogja megvalósítani. Egy járvány után, háborúval a szomszédunkban, magas inflációval küzdve nekünk is utat mutathat egy olyan vállalkozás, amely 1796-tól kezdve mindent túlélt: a napóleoni háborúkat, forradalmakat, világháborúkat, egészen az 1949-es államosításig.

Miért pont ebből a falusi sörfőzdéből lett birodalom? És Mi az az üzleti stratégia, ami átsegít ennyi nehézségen?

A tényalapú, de fikciós elemekkel kiegészített, lebilincselő regényből kibomlik az egész történet, ahogy Franz Anton Dreher (1736–1820) a felesége hozományából megalapítja a pici, vidéki vállalkozást Bécs mellett. A házasságuk boldogan telt, de idős korukra sem született gyerekük. A dinasztiáról álmodozó alapító 68 éves volt, amikor a felesége meghalt, ő pedig – a gyászévet kivárva – újranősült, és 75 évesen gyereke született.

A fia, id. Dreher Antal (1810–1863) a Sörkirály, számos technikai újítást vezetett be az addigi kézműves eljárások helyett, ifj. Dreher Antal Károly (1849–1921) pedig már […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2023/05/30/iglodi-csaba-dreher-szimfonia-komlotol-a-koronaig-konyvbemutato/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új tilalmat vezetne be a kormány: számos kedvezményt bukhatunk vele

Új árkötöttségről szóló törvényjavaslatot tett közzé pénteken a kormány, amelynek fókuszában a friss könyvkiadványok állnak …