2021. április 18., vasárnapMa Andrea napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 327,00 Ft
2021.04.18. Andrea Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 327,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Hogyan válasszunk bort a húsvéti asztalra?

Hirdetés

Hogyan válasszunk bort a húsvéti asztalra?

Húsvét, Krisztus feltámadása a keresztény világ egyik legszentebb ünnepe. Az évszázadok során kialakult népszokások reagálnak az egyházi szabályokra és gasztronómiai tradíciókra. A böjti időszak végén nézzünk néhány tipikus ételt és azok ideálisnak tartott borpárjait!

D ATI20140421002

Fotó: Balázs Attila

Nagycsütörtököt, Jézus utolsó vacsoráját, hazánkban zöldcsütörtökként ismerik. Valószínűleg ez fordítási hiba eredménye – a német „gyászol” (trauert) kifejezést, a hasonlóan hangzó „zöldség” (kraut) szóval keverhették össze –, de a mi régiónkban elsődlegesen mégis a zöld ételek fogyasztása terjedt el. Idehaza parajt vagy spenótot fogyasztunk, ami többnyire spenótfőzeléket takar tükörtojással. Ínyencként hadd ajánljak inkább olívaolajon pirított fenyőmagon párolt spenótlevelet kecskesajttal és főtt fürjtojással. A borpárosításom pedig egy remek badacsonyi kéknyelű vagy vulcanus lenne. Könnyedség a könnyedség mellé.

Hirdetés

Nagypéntek
Krisztus kereszthalála, az egyház szabályai szerint szigorú böjti nap, a katolikus szokások szerint az alkoholtilalom mellett csak háromszor lehet étkezni, és ezen belül mindössze egyszer jóllakni. Akik nem követik a vallási előírásokat, és a hagyományos ételeket előtérbe helyezik, azok salátával tálalt sült fogas vagy süllő mellé fogyasszanak szürkebarátot, netán érlelt rajnai rizlinget! Ha esetleg harcsapaprikás a menü, akkor keressenek egy jó kadarkát, vagy kadarka sillert a szekszárdi–villányi–alföldi trióból. A friss, gyümölcsös, új villányi portugieserek is rendkívül népszerűek, akár a halászlé, akár a sonka mellé.

A Nagyszombat <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/degusztator/2021/04/01/bor-husvet-sommelier-blazsovszky-peter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ki a gyorsabb, a bolti kasszás vagy én?

Ki a gyorsabb, a bolti kasszás vagy én?

Valamiért az elmúlt években az egész város úgy érzi, hogy barberfodrászatokat kell nyitnia. Tipikus „dandy”, hózentrógeres, …