2024. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Hobo olyasmit hagyott el a miskolci vonaton, ami az egész életét befolyásolta

Hirdetés

Hobo olyasmit hagyott el a miskolci vonaton, ami az egész életét befolyásolta

Négy évtizede mutatta be a Hobo Blues Band a Budapest Sportcsarnokban a Vadászatot. Azóta a produkció szerepelt a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház és a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház műsorán, de megtalálható a Nemzeti Színház jelenlegi kínálatában is.

Fekete bárányból értelmiségi zenekar

A Vadászat fordulópont a HBB pályáján, ekkortól már nem a dacos, tizenéves, csöves közönséghez, hanem a húszas éveiket taposó értelmiségiekhez szóltak. 1983–84 a csöves korszak vége: a Piramis, az Edda, a Beatrice feloszlott, a P. Mobil leállt, a Skorpió, a Korál irányt váltott. Miként a Hobo Blues Band is. A teatralitást addig Földes László egyedül képviselte a színpadon. Nem kizárólag a HBB koncertszínpadán, tudniillik, színházi produkcióban is szerepelt, és fellépett első önálló estjével. A Vadászat lemezbemutatóját az extravagáns látványairól nevezetes Szikora János rendezte.

Hobo (Földes László) Viharban születtem című életműkoncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2019. március 30-án

Hobo (Földes László) Viharban születtem című életműkoncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2019. március 30-án

Hirdetés

Fotó: Mohai Balázs / MTI

A szövegeket 1983-ban Hobo elhagyta a miskolci vonaton, amikor előadásra utazott a színházba, ahol Stephen Poliakoff És te, szépségem, igen-igen, te! című darabjának lemezlovas főszerepét játszotta. Mi mást tehetett, újraírta, majd megmutatta Póka Egonnak, aki kőbányai konyhájában azonnal nekifogott a megzenésítésnek, amibe bevonta Tátrai Tibort is. 

Mindössze egyhétnyi stúdióidőt kaptak a dupla lemez feljátszására, sok dal ott nyert végleges formát.

Hobo kereste fel Szikora Jánost, aki a miskolci színház rendezője volt akkortájt, innen az ismeretség, s felkérte a Vadászat színre vitelére. Minő szerencse, hogy az előadást rögzítette a Magyar Televízió, ugyanis az mindössze egyetlen alkalommal került színre.

A cenzúra maradt

Muszáj kitérni a Vadászat szövegeinek cenzúrázására, hogy értelmet nyerjen a Bolondvadászat, és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/popkult/2024/06/24/hobo-vadaszat-vidnyanszky-attila-foldes-laszlo-hobo-blues-band-szikora-janos/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A világhírű író élő adásban sétált ki a stúdióból

Hatalmas érdeklődés övezte Alessandro Baricco olasz sztáríró budapesti látogatását. A világhírű szerző súlyos betegsége miatt …