2020. november 30., hétfőMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Kultúra / Hitelesítés nélkül nincs szenzáció

Hirdetés

Hitelesítés nélkül nincs szenzáció

Irodalomtudományi alapvetés, hogy egy dokumentum csak akkor számít eredetinek, ha azt hitelesítik. Az Index megkereste a Petőfi Irodalmi Múzeumot (PIM), hogy kaptak-e bármiféle hivatalos értesítést arról, hogy  Krasznojarszkban Gyóni Géza-versekre bukkantak a helyi múzeum takarításakor. 

Megkeresésünkre Dr. Kalla Zsuzsanna, a PIM gyűjteményi igazgatója az mondta, hogy az intézményhez ilyen hivatalos jelzés nem érkezett, s bár Mihail Szemjonovics Batasev, a Krasznojarszki Helytörténeti Múzeum kutatója az Indexnek úgy nyilatkozott, a most „megtalált dokumentumok autentikusak, mivel a magyaron kívül orosz nyelvű szöveg is tartozik hozzájuk”,

ezt azonban csak azt követően lehet kijelenteni, hogy a dokumentumok szövege, és fotói nyilvánosságra kerülnek.

Hirdetés

A PIM tulajdonában van egy nagyobb Gyóni-kézirategység, többek között egy versfüzet. Ez – adott esetben – jó alapot adhatna a most felbukkant kéziratok hitelességének igazolásához. A folyamat során az irodalomtörténészek aprólékosan vizsgálják a szövegben fellehető külső és belső utalásokat, a papírt, az írásképet, a javításokat, szükség esetén bevonnak ebbe a „nyomozó munkába” írásszakértőt is.

Még nem tudni, mi lesz az iratok sorsa

A Krasznojarszki Helytörténeti Múzeum igazgatója, Olga Jermakova az Indexnek megerősítette az információt, miszerint intézetükben ismeretlen Gyóni-versek és Gyóni-életrajz került elő. Az erről szóló hírt közvetítő segítségével, illetve személyesen magyar kutatókhoz is eljuttató múzeumi kutató, Mihail Szemjonovics Batasev tájékoztatása alapján az ügy jelenleg ott tart, hogy orosz-magyar közreműködéssel szeretne tendert nyerni egy pályázathoz, amely lehetővé teszi a fellelt anyag részletes kutatását. A pályázat az Első világháborús magyar hadifoglyok a Jenyiszej-kormányzóságban nevet viselné. A projekt kutatná a hadifoglyok elhelyezésének kérdését, hétköznapjaikat, kulturális életüket, valamint egymás közti kapcsolataikat, külön figyelmet szentelve Gyóni Géza tevékenységének és személyiségének.

<a href="//galeria.index.hu/kult/2020/10/21/gyoni_geza_versekre_bukkantak_sziberiaban/" class="image-link" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kultur/2020/10/29/hitelesites_nelkul_nincs_irodalmi_szenzacio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Titokzatos módon megkerült Klimt-képet mutattak be

Titokzatos módon megkerült Klimt-képet mutattak be

A piacenzai galériában bemutatták a közönségnek Klimt 23 éve ellopott festményét, amelyre múlt év decemberében …